Τα γυναικολογικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητά μας, είναι πολύ σημαντικά και αφορούν σε όλες τις γυναίκες ξεχωριστά. Σήμερα θα δούμε κάποια από αυτά που απασχολούν τα περισσότερα κορίτσια που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο.
Πρώτο θέμα που γνωρίζουν πολλές γυναίκες , είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες. Οι ίδιες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις ωοθήκες που συναντούμε στον γενικό πληθυσμό, και περιέχουν πολλές μικρές κύστες, οι οποίες συνήθως δεν είναι μεγαλύτερες από 8 χιλιοστά σε μέγεθος.
Οι μικρές αυτές κύστες δεν είναι τίποτα άλλο από ωοθυλάκια, τα οποία περιέχουν ωάρια. Εξαιτίας όμως ορμονικών διαταραχών, τα ωοθυλάκια αυτά δεν έχουν πλήρως αναπτυχθεί και έχουν μείνει στάσιμα στην εξελικτική τους πορεία.
Αυτό το φαινόμενο που περιγράφουμε είναι συχνό και εμφανίζεται σε ποσοστό έως 20-30% των γυναικών ειδικά στις μικρές ηλικίες.
Τα συμπτώματα που μπορούν να παρουσιάσουν οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι η αστάθεια ή η απουσία έμμηνου ρήσεως, υπογονιμότητα, αύξηση τριχοφυϊας σε στήθος, πρόσωπο, στομάχι και πλάτη, λιπαρή επιδερμίδα και ακμή, πόνοι στην κοιλιά και πολλά ακόμη.
Τα αίτια εμφάνισης των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι ακόμη γνωστά. Παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί πως το σύνδρομο αυτό είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης σε συνδυασμό με την επίδραση παραγόντων του ίδιου του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται διαταραχές στην έκκριση ανδρογόνων ορμονών, κυρίως της τεστοστερόνης, αλλά και διαταραχές στην έκκριση μιας άλλης ορμόνης, η οποία είναι η ινσουλίνη. Πολλές γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, παρουσιάζουν ένα είδος αντίστασης στην ινσουλίνη.
Ένα άλλο θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα είναι η υπογονιμότητα.
Η γυναικεία υπογονιμότητα είναι γεγονός και αποτελεί πρόβλημα για πολλές γυναίκες στην Ελλάδα.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την υπογονιμότητα είναι κυρίως η ηλικία της γυναίκας αλλά και ο τρόπος ζωής. Στην πρώτη περίπτωση, η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς όσο μεγαλώνει μια γυναίκα ελαττώνεται η γονιμοποιητική της ικανότητα. Στη δεύτερη περίπτωση τρόπος ζωής και η διατροφή αποτελούν έναν άλλο σημαντικό παράγοντα. Η καλή φυσική κατάσταση και υγεία, συμβάλλουν στην αύξηση της γονιμότητας, ενώ μια φτωχή ή ανεπαρκής διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά την γονιμότητα.
Αν μια γυναίκα θέλει να ελέγξει την γονιμότητα της, θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξής εξετάσεις:
ü Υστεροσαλπιγγογραφία
ü Ορμονικός έλεγχος
ü Υπερηχογράφημα
ü Λαπαροσκόπηση/ Υστεροσκόπηση