Κύριε Υπουργέ,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η δεκαετής οικονομική κρίση και οι δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την πανδημία δημιούργησαν καινούργια δεδομένα και πολλά προβλήματα, τα οποία η Κυβέρνηση και όλοι εμείς οφείλουμε να διερευνήσουμε και να δώσουμε λύσεις, να έχουμε προτάσεις για όλα αυτά και να διευκολύνουμε τον Έλληνα πολίτη.
Και ποια είναι τα προβλήματα τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε σήμερα;
Είναι όλα αυτά που περάσαμε και δημιούργησαν δυσκολίες στην εξεύρεση θέσεων εργασίας. Η ανεργία διαρκώς απειλεί να αυξηθεί.
Πρέπει λοιπόν να πάρουμε τα μέτρα μας, έτσι ώστε
• να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας,
• να μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλισμένοι,
• να μπορούν οι γυναίκες να βρουν δουλειά,
• οι ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί και είναι δύσκολο να βρούνε μια θέση εργασίας, να υπάρχει πρόβλεψη μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, όπως
• και τα άτομα με αναπηρία.
Όλα αυτά τα θέματα έχουν εξεταστεί και υπάρχει μέριμνα. Το προηγούμενο διάστημα και πριν ακόμη από την πανδημία, υπήρξε μέριμνα για πρόστιμα στους εργοδότες που δεν ασφάλιζαν τους εργαζόμενους.
Ο ΟΑΕΔ έχει προγράμματα χρηματοδότησης και επιδότησης 70% και 90% για άτομα τα οποία είναι 55-65 χρόνων ή έχουν ποσοστό αναπηρίας αντίστοιχα.
Επίσης, την περίοδο της πανδημίας υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους, που με την αναστολή εργασιών διατήρησαν όλοι τις εργασίες τους και παράλληλα είχαν και ένα εισόδημα.
→ Αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν τη λογική, δείχνουν τη νοοτροπία και αποδεικνύουν ότι πραγματικά η Κυβέρνηση, σαν πρώτο μέλημά της, έχει τη στήριξη του εργαζόμενου. Γιατί δεν είναι κάτι απλό, ούτε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι κάτι αντίστοιχο θα γινόταν και από άλλες κυβερνήσεις.
→ Και σήμερα η Κυβέρνηση αυτή η οποία απέδειξε ότι νοιάζεται για τον εργαζόμενο και μεριμνά γι’ αυτόν, με όλα τα μέτρα που έχει πάρει ως τώρα, θέλει να προχωρήσει και άλλα βήματα, οφείλει να το κάνει, γιατί υπάρχουν κι άλλες ανάγκες και πρέπει να προστατεύσει τον εργαζόμενο και σε άλλους τομείς, όπως είναι οι υπερωρίες και ο χρόνος που δουλεύει που δεν καταγράφεται.
• Έτσι, γίνεται η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Με αυτό τον τρόπο ο κάθε εργαζόμενος θα έχει το σύνολο των ωρών που εργάζεται καταγεγραμμένο και θα μπορεί να διεκδικήσει τις υπερωρίες του και βέβαια είναι υποχρεωμένος να του τις δώσει ο εργοδότης.
• Παράλληλα, έχουμε μέριμνα για ειδικές άδειες. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες.
• Θα ήθελα να σταθώ, όμως, σε αυτή την άδεια του πατέρα, με την οποία παίρνει τις δεκατέσσερις μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού. Κι εδώ είναι ένα μήνυμα ισότητας, αναγνώρισης του δικαιώματος και του πατέρα να αφιερώσει χρόνο στο νεογέννητο παιδί του.
• Παράλληλα, υπάρχει γονική άδεια τεσσάρων μηνών και στους δύο γονείς, όπου οι δύο μήνες επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και για έξι μήνες και ο πατέρας δεν μπορεί να απολυθεί από τη δουλειά του, γιατί έχει αποκτήσει ένα παιδί.
• Αυτή η πρόβλεψη βοηθάει και τις γυναίκες τις οποίες οι εργοδότες έβλεπαν με καχυποψία και φόβο, μήπως και προχωρήσουν στη γέννηση ενός παιδιού και αναγκαστούν να πληρώνουν χωρίς να είναι παρούσες. Τώρα δεν υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός και νομίζουμε ότι ευκολότερα και καλύτερα οι γυναίκες θα μπορούν να εδραιωθούν στο χώρο της εργασίας.
• Επίσης, έρχεται πρόβλεψη για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας. Είναι ένα κομμάτι το οποίο βασάνιζε τις γυναίκες. Όσοι έχουμε ασχοληθεί και διερευνήσαμε τέτοια θέματα, ξέρουμε ότι ήταν ιδιαίτερα επώδυνο, ότι κάποιους εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες, τις οδήγησε στην ανεργία, καθώς αναγκάστηκαν να φύγουν ή αναγκάστηκαν να περάσουν πάρα πολύ δύσκολες διαδικασίες. Είναι μια πάρα πολύ σωστή πρόβλεψη την οποία πρέπει και να αναδείξουμε και να ψηφίσουμε το σύνολο των Βουλευτών.
→ Το επόμενο στο οποίο θα ήθελα να κάνω αναφορά είναι η τηλεργασία. Παρ’ ότι δεν υπήρχε υποδομή από τα προηγούμενα χρόνια και από την προηγούμενη κυβέρνηση, σε γρήγορο διάστημα καλύφθηκε το κενό και η Κυβέρνηση κατάφερε να αξιοποιήσει αυτή την παράμετρο, η οποία ήταν πάρα πολύ χρήσιμη για την καθημερινή μας λειτουργία, ακόμη και για την εκπαίδευση.
→ Εδώ θέλω να αναφερθώ στο θέμα του οκταώρου, για το οποίο έγινε πάρα πολλή κουβέντα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι όλοι εμείς νοιαζόμαστε για τον εργαζόμενο. Το αποδείξαμε με όλα αυτά που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα και με το νέο νομοσχέδιο, αλλά κι εμείς από την πορεία μας, από τις ενέργειες που έχουμε κάνει και από τις προσπάθειες και τη δουλειά δίπλα στον εργαζόμενο.
→ Όμως, εκπλήσσομαι με την αγωνία και την ένταση που διαμαρτύρονται Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί καταργείται το οκτάωρο και δεν θα πάρουν τις υπερωρίες, που θα είναι εννιά και δέκα ώρες, σε χρήματα και θα τις πάρουν σε ρεπό.
Κι αναρωτιέμαι: Δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα ό,τι συνέβαινε, το να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες και χωρίς να παίρνουν και το ρεπό; Αυτό που είναι χίλιες φορές χειρότερο αντιμετωπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο μέτρο, ποιος νόμος προστάτευσε τον εργαζόμενο από αυτή την κατάσταση;
Σήμερα έρχεται το ρεπό, το οποίο είναι χρήσιμο και το χρειάζονται κάποιοι εργαζόμενοι. Δεν είναι αρνητικό. Το έχει αποδείξει η αγορά, το έχουν αποδείξει οι νέοι επιστήμονες. Οι άνθρωποι που δεν βρήκαν εργασία δίπλα στην οικογένειά τους, αλλά σε άλλη πόλη και θέλουν να δουλεύουν περισσότερο κάποιες μέρες και κάποιες άλλες μέρες να επιστρέφουν στο σπίτι τους και να βλέπουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν και κατηγορίες ανθρώπων που διευκολύνονται με αυτή τη διαδικασία.
→ Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων, όταν δεν υπερασπιζόμαστε την ίδια την εργασία.
→ Η Νέα Δημοκρατία είναι στη σωστή βάση. Το απέδειξε μέχρι τώρα. Την ενδιαφέρει η ανοδική πορεία της ανάπτυξης και της οικονομίας. Κάθε τομέα τον στηρίζει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόοδο, να νιώθουμε ασφάλεια.
→ Η οικονομική ασφάλεια προσελκύει τους επενδυτές και η ανάπτυξη και η ισχυρή οικονομία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας και που πραγματικά θα στηρίξει τον εργαζόμενο.
Σας ευχαριστώ.
15/06/2021
Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία