Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης μιλώντας στις 21/12/2013 απ΄ το Βήμα της Βουλής στη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», είπε τα εξής:
«Όσοι ήμασταν παρόντες στην Αίθουσα στην αρχή της συνεδρίασης και ακούσαμε τον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τον Αρχηγό της. Aγαπητέ συνάδελφε, κύριε Σταθάκη, δεν τον ενημερώσατε; Περίπου μας προτρέψατε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς το πρωί στην εισήγησή σας.
Χθες άκουσα τον κ. Παπαδημούλη στην Επιτροπή να μιλάει για μία χαραμάδα που μπορεί να μένει ανοικτή, που μπορεί να γίνει φεγγίτης -κάπως το είπε- και του χρόνου μπορεί να γίνει μπαλκονόπορτα. Άλλα ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα στη συνέχεια. Δεν ενημερώνεστε μεταξύ σας;
Απόδειξη; Έχει ήδη ειπωθεί. Να την επαναλάβω ξανά και εγώ: Δεν υπάρχει αίτημα – πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί των πλειστηριασμών. Υπάρχει αίτημα για άλλα άρθρα. Υπάρχει μία συμφωνία επί της ουσίας, δηλαδή τύποις και ουσία, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και αδυνατούμε να κατανοήσουμε πραγματικά τι συμβαίνει.
Εγώ, απλά θέλω να υπενθυμίσω ότι την καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα την έδωσε ο ίδιος ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο των πλειστηριασμών και δεν χρειάζεται να κουραστούμε. Εγώ απλά από τη μεριά μου θέλω να υπενθυμίσω ότι ήταν Τετάρτη 31 Ιουλίου όταν ο παριστάμενος Υπουργός Οικονομικών είχε βάλει το θέμα των «κουρασμένων». Εδώ από τη Βουλή υπήρξαν αναφορές και από εμένα, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, όπου θέσαμε το ζήτημα της πρώτης κατοικίας.
Πρωταγωνίστησαν τότε επί τριήμερο οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης. Ανταποκρίθηκαν ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ανέλαβε την πρωτοβουλία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και έφερε ένα πλαίσιο σήμερα, το οποίο έχει και άρωμα Ευρώπης και σφραγίδα κοινωνικής ευαισθησίας. Τι άλλο ακριβώς θέλουμε;
Δεν θέλω να πω και κάτι άλλο, παρά μόνο ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο κοινωνικής ευαισθησίας ούτε σε αυτήν την Αίθουσα, ούτε βέβαια στην κοινωνία. Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση πρωταγωνίστησαν μαζί με την Κυβέρνηση για να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο.
Θέλω, όμως, να πω ότι οι προσδοκίες για καταστροφή διαψεύδονται η μία μετά την άλλη. Ούτε δήμευση γίνεται με το φόρο που ψηφίσαμε ονομαστικά πριν από λίγο, ούτε βέβαια τα ΕΑΣ καταρρέουν και κλείνουν, ούτε βέβαια ο προϋπολογισμός μας γύρισε ανεπιστρεπτί από την τρόικα. Όλες οι εικασίες, όλες οι προφητείες η μία μετά την άλλη διαψεύδονται. Γιατί δεν επανέρχεστε στην πραγματικότητα για να συζητήσουμε;
Εγώ θέλω να παρατηρήσω ότι δυστυχώς η σοβαρότητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο αρχηγός του αντιμετωπίζει τα ζητήματα, είναι αντιστρόφως ανάλογη της σοβαρότητας που τα ίδια τα θέματα έχουν. Όσο πιο σοβαρό το θέμα, τόσο λιγότερη σοβαρότητα στην προσέγγιση. Γιατί άραγε; Αυτό δεν μένει χωρίς συνέπειες, δεν είναι ρητορική ή λογοτεχνική η παρατήρηση που κάνω. Έκπληκτος χθες αντίκρισα στην Αίθουσα σχεδόν όρθια την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτά μία τοποθέτηση που έλεγε από το Βήμα της Βουλής ότι η πεμπτουσία του Ελληνισμού είναι η ιδιοκτησία που κουβαλάγανε οι κοτζαμπάσηδες μετά την απελευθέρωση. Πραγματικά; Αυτή είναι η ιδεολογική και πολιτική σας αντίληψη; Να χειροκροτήσουμε και εμείς! Ωραίους λόγους βγάζετε! Χθες χειροκροτούσατε όρθιοι κάποιον συνάδελφο, που έλεγε ότι η πεμπτουσία του Ελληνισμού είναι η ιδιοκτησία που είχαν οι κοτζαμπάσηδες την ημέρα της απελευθέρωσης στην Ελλάδα. Αυτό χειροκροτούσατε όρθιοι κιόλας! Τόσο λαμπρά! Γι’ αυτό είστε αντιστρόφως ανάλογα σοβαροί με τη σοβαρότητα του θέματος που κάθε φορά συζητάμε.
Επειδή παρέλκει κάθε λόγος να μιλήσω για το θέμα των πλειστηριασμών, αφού φαίνεται να υπάρχει γενική αποδοχή, εγώ θέλω να μιλήσω για το αντίστροφο αυτό που μέχρι τώρα ήταν το επιχείρημα ότι θα δώσουν τους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες.
Συνάδελφοι, τι ακριβώς είναι οι τράπεζες, για να συνεννοηθούμε; Ακούσαμε πολλά ενδιαφέροντα πριν από τον κ. Σταθάκη, όμως για την ταμπακιέρα δεν ακούσαμε. Οι τράπεζες είναι δημόσιες σε ποσοστά άνω του 90%. Είναι κρίσιμος ο ρόλος τους, όχι μόνο για τη ρευστότητα που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας, όχι μόνο για την προστασία των καταθέσεων -για να μη ζήσουν οι Έλληνες το plan b στην Κύπρο κατά προτροπή και του ΣΥΡΙΖΑ και είδαμε οι Κύπριοι τι έπαθαν, αλλά είναι και για ένα άλλο λόγο ακόμα κρίσιμα όσα γίνονται στις τράπεζες. Θυμίζω ότι με το πρόγραμμα αυτό, που εσείς λέτε καταστροφή, η Ελλάδα προβλέπεται να εισπράξει στο κρατικό ταμείο 16 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου πουλώντας τις συμμετοχές του σε τράπεζες. Είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε αυτά τα λεφτά; Όχι βέβαια. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχουν οι επιστροφές 16 δισεκατομμυρίων από την πώληση των συμμετοχών του δημοσίου. Είναι μεγάλο στοίχημα της ελληνικής πολιτείας και της οικονομίας αυτά τα 16 δισεκατομμύρια και γιατί όχι και περισσότερα -αν πάνε καλά τα πράγματα- να μπορέσουμε να τα πιάσουμε.
Δεν υπάρχουν, λοιπόν, τράπεζες εναντίον δανειοληπτών. Άλλα είναι τα προβλήματα των τραπεζών. Να ολοκληρωθεί ομαλά η ανακεφαλαιοποίησή τους, να δώσουν ανάσες ρευστότητας, να επιστρέψουν καταθέσεις όσο γίνεται περισσότερο και βέβαια να προχωρήσουν δυναμικά και επιθετικά στην αναδιάρθρωση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, όχι μόνο στους μικρομεσαίους δανειολήπτες, αλλά και σε μεγάλους δανειολήπτες και αυτό είναι λίγο έως πολύ γνωστό.
Αυτά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα σε ένα τραπεζικό σύστημα που έχει σε γενικές γραμμές σταθεροποιηθεί, με μία μέθοδο που δεν πείραξε τις καταθέσεις και στην οποία η Αντιπολίτευση στο σύνολό της, και ιδιαίτερα βέβαια η Αξιωματική, σε όλο αυτό το εγχείρημα ήταν σταθερά απέναντι.
Θέλω λοιπόν να θυμίσω ορισμένα πράγματα, γιατί έχουμε πολλούς νέους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που φοβάμαι ότι δεν είναι ενήμεροι στα βασικά και πιστεύω ότι υπάρχει σύγχυση. Διότι μόνο στην παρούσα Βουλή, από τις 17 Ιουνίου 2012 και μετά, μέχρι σήμερα, έχω ακούσει τόσο από τον κ. Τσίπρα όσο και από αρμόδιους Εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ εντελώς αντιφατικές προσεγγίσεις για τα τραπεζικά. Τη μία έλεγαν να μπούμε μπροστά για την πρόταση Ντράγκι, την άλλη μας έλεγαν όχι στον αφελληνισμό των τραπεζών. Αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Τη μια ακούγαμε καταγγελίες για το PSI, την άλλη ακούγαμε ότι καταστρέψαμε τις τράπεζες με το PSI. Έχουμε ακούσει πολύ αντιφατικά πράγματα.
Εγώ λοιπόν θέλω να σας πω με πολύ απλά λόγια τι έχουμε ψηφίσει εμείς οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μας καλεί ο αρχηγός σας κάθε τρεις και λίγο να φύγουμε, να καταψηφίσουμε και όλα τα υπόλοιπα.
Πρώτον, ψηφίσαμε την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη που γίνεται μέσω δανεισμού της χώρας και όχι με κούρεμα καταθέσεων.
Δεύτερον, ψηφίσαμε εδώ τον Αύγουστο του 2011 να γίνει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση με κοινές μετοχές, με τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια να καταλαμβάνει τους δρόμους μαζί με τους αγανακτισμένους. Θα πω μετά τι σημαίνουν αυτά.
Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στην τροποποίηση, με την οποία, εφόσον η πλειοψηφία των σημερινών μετόχων των τραπεζών καταβάλει το 10% μπορεί να έχει την καθημερινή διοίκηση, το “everyday management”, το κράτος κρατάει την πλειοψηφία και εποπτεύει τις τράπεζες, για να πάμε σε αυτό που έλεγα νωρίτερα με τα 16 δισεκατομμύρια και άλλες λεπτομέρειες που δεν έχουν σημασία.
Έγινε βέβαια και το κούρεμα των ομολόγων που είχαν στα χέρια τους οι τράπεζες, όπως και των ασφαλιστικών ταμείων, από τα οποία όσα μας άκουσαν και έκαναν ανταλλαγή έχουν καλύτερο χαρτοφυλάκιο σήμερα. Δεν ισχύουν τίποτα από όλα αυτά που λέτε, τίποτα. Προφανώς κάτι ανάλογο έκαναν και οι τράπεζες. Έτσι λοιπόν σήμερα είμαστε εκεί που προείπα με το τραπεζικό σύστημα.
Το ζήτημα βέβαια της ισόρροπης και σύγχρονης λύσης, που φέρνει σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προστατεύει και τον δανειολήπτη και κρατάει όρθια την έννοια της τραπεζικής και ειδικότερα της στεγαστικής πίστης, είναι ένα ακόμα βήμα στο να μπορέσουμε να έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα, πάνω στο οποίο θα μπορούμε να βασίσουμε μια σοβαρή αναπτυξιακή πορεία αύριο.
Εγώ λοιπόν θέλω εδώ να κάνω μία μικρή παρένθεση για να κάνω την αποκατάσταση μιας μεγάλης παρεξήγησης, την οποία θέλω να ακούσουν ιδιαίτερα αυτοί που δηλώνουν ότι θα είναι αύριο κυβερνητικοί εταίροι, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Διότι καλά είναι τα λόγια, αλλά οι πράξεις κι η πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό.
Έχετε υιοθετήσει εδώ και καιρό, στα χρόνια του μνημονίου, μία ρητορική με την οποία στρέφεστε συλλήβδην κατά των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα, ειδικότερα βέβαια κατά του ΠΑΣΟΚ, γιατί επιχειρείτε μία ταύτιση, που εν πολλοίς υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, με αυτό που ονομάζουμε κοινωνικοοικονομικό σύστημα της χώρας.
Ε, λοιπόν, φίλες και φίλοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ποιοι συνθέτουν και συναποτελούν το σύστημα της χώρας για να το μάθουμε κι εμείς που δεν ξέρουμε; Πρώτον, είναι κάποιοι άλλοι από τους μεγαλομετόχους των τραπεζών; Δεύτερον, είναι κάποιοι άλλοι από αυτούς που τα ονόματά τους συναντάμε στους πενήντα πέντε χιλιάδες εμβασματούχους που έβγαλαν τα ευρουλάκια τους, τα έτη 2009, 2010, 2011 έξω; Είναι κάποιοι άλλοι και δεν τους ξέρουμε; Αυτοί είναι το σύστημα της χώρας το υψηλά ιστάμενο. Ποιος ήρθε μόνος απέναντι σε αυτό το σύστημα της χώρας με τρόπο γενναίο και κραυγαλέο; Μόνο το ΠΑΣΟΚ. Όταν ψήφισε την άρση τραπεζικού απορρήτου, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβό λογαριασμό.
Σας έχω προκαλέσει μέχρι τώρα δεκάδες φορές. Θα επαναφέρετε, αν κυβερνήσετε τη χώρα, το τραπεζικό απόρρητο; Πέστε το καθαρά. Θα κάνετε κάποια αλλαγή στο σύστημα των κοινών μετοχών;
Όσοι ήμασταν εδώ το καλοκαίρι του ’11 και ζήσαμε τις τρομακτικές αντιδράσεις που είχε το σύστημα της χώρας απέναντι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί. Εμείς ξέρουμε καλά, μιας και είμαστε εμπειρότεροι από εσάς τι ακριβώς μας επιφύλαξε το σύστημα της χώρας και τα Μέσα Ενημέρωσης μόλις πήραμε τέλη Ιουνίου και αρχές Σεπτεμβρίου αυτές τις δύο αποφάσεις. Προγραφή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε από εκεί και πέρα.
Αυτά σημειώστε τα. Είναι με πολύ αγάπη και μεγάλη ειλικρίνεια, γιατί αν θέλει η χώρα να ανακάμψει και αν δεν θέλετε να γίνεστε προνομιακοί συνομιλητές κάποιων από τα συστήματα της χώρας που άλλα λένε και άλλα κάνουν, κοιτάξτε την πλήρη πραγματικότητα κι όχι τη μισή.
Προφανώς, έχουμε πει επανειλημμένως –όχι μόνο εγώ, όλοι οι συνάδελφοί μου από το ΠΑΣΟΚ- ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αξιολογούμε εμείς ως σοσιαλιστικό κόμμα στην περίοδο της κρίσης είναι ότι έχουμε έκρηξη εκτός ελέγχου των κοινωνικών ανισοτήτων.
Προφανώς το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, που είναι εκτός ελέγχου. Είναι προφανές αυτό. Μόνο όποιος δεν ζει στην Ελλάδα δεν μπορεί να το διαπιστώσει αυτό.
Εξίσου προφανές, όμως, είναι ότι αυτό που ονομάζουμε σύστημα της χώρας, οι έχοντες και οι κατέχοντες που είπε και ο κ. Τσίπρας το πρωί και τον χειροκροτήσατε, είναι αυτοί που μόλις προείπα. Ε, λοιπόν, ήρθε απέναντί τους τόσο γενναία και τόσο κραυγαλέα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Δεν υπάρχει προηγούμενο!
Εσείς εξαντλούσατε την κριτική σας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο ρόλο της BlackRock.
Για να είμαι ειλικρινής είχα κι εγώ τις αμφιβολίες μου. Αλλά μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν δώσει κορυφαία στελέχη σας στην BlackRock, επενδύοντας εκεί τις οικονομίες τους, νομίζω ότι είμαι απολύτως βέβαιος για αυτά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια».