Ομιλία του Αν. Σιδηρόπουλου*στην εκδήλωση για την προώθηση της υπεύθυνης αλιείας στη μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων
Η Δυτική Μακεδονία παρά το γεγονός ότι είναι η μόνη περιφέρεια της χώρας που δεν βρέχεται από θάλασσα, διαθέτει το μεγαλύτερο όγκο επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από όλες τις περιφέρειες.
Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αποτυπώνεται σ’ ένα σύμπλεγμα λιμνών και ποταμών με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης σε πολλαπλά επίπεδα με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό και στην αγροδιατροφή.
Άλλωστε, εάν το βασικό ζητούμενο για τη Δυτική Μακεδονία κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι η μετάβασή της σ’ ένα νέο βιώσιμο και ανταγωνιστικό αναπτυξιακό μοντέλο, η ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός της οικονομίας των αστικών και κυρίως των αγροτικών περιοχών μέσω ολιστικών σχεδιασμών και δραστηριοτήτων που θα ενίσχυαν το εισόδημα και θα διατηρούσαν τους τοπικούς πληθυσμούς στον τόπο τους αποτέλεσε εδώ και δύο προγραμματικές περιόδους βασική επιλογή αναπτυξιακού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με τη σειρά της ενσωματώθηκε στα προγραμματικά σχέδια και επιχειρησιακά προγράμματα της χώρας.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των συγκεκριμένων οικονομικών πολιτικών άλλοτε ήταν ενθαρρυντικά και άλλοτε πάλι όχι, χωρίς όμως να θέτουν ποτέ σε αμφισβήτηση την ορθότητα των συγκεκριμένων επιλογών.
Σε περιφερειακό επίπεδο η ολιστική προσέγγιση για την αξιοποίηση των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας αποτυπώθηκε αρχικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Αξιοποίησης (ΟΧΕ) των Λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας και ενίσχυση τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών επενδύσεων στις παραλίμνιες περιοχές. Στην δε παρούσα προγραμματική περίοδο 2021-2027 γίνεται επικαιροποίηση του σχεδιασμού και διεύρυνση της ΟΧΕ των Λιμνών και των Ποταμών της Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 η ΑΝΚΟ σε συνεργασία με τις άλλες δύο Αναπτυξιακές Εταιρείες της Δυτικής Μακεδονίας, Καστοριάς (ΑΝΚΑΣ) και Φλώρινας (ΑΝΦΛΩ) υπέβαλε στο Πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» πρόταση 7,6 εκ. € για το σύνολο των παραλίμνιων περιοχών της Περιφέρειας με τη μορφή ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανάπτυξη της Ζώνης Εσωτερικών Υδάτων (μοναδικής στην Ελλάδα).