Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, 2025

Ου φροντίς Ιπποκλείδη!

0 comment 2 minutes read

Ου φροντίς Ιπποκλείδη!

Μερικές φορές είναι δύσκολο να πιστέψουμε, αλλά και να πείσουμε για  το απίστευτο εύρος των επινοήσεων των αρχαίων προγόνων μας, αφού κινδυνεύουμε να θεωρηθούμε γραφικοί. Κι όμως, όσο και αδύνατο να φαίνεται, θα το καταγράψουμε σήμερα εδώ. Οι Έλληνες, εκτός των άλλων, επινόησαν και τον χορό break dance! Ναι, λοιπόν, τον χορό αυτό, που μας τον παρουσιάζουν ότι αρχικά χορεύτηκε το 1973 στο South Bronx της Νέας Υόρκης, τον πρωτοχόρεψε τον 6ο π.Χ. αιώνα στην αρχαία Σικυώνα Κορινθίας ο Ιπποκλείδης ο Αθηναίος!

Στη Σικυώνα (κοντά στο σημερινό Κιάτο), ο τοπικός πλούσιος βασιλιάς Κλεισθένης, του γένους των Αλκμεωνιδών, ήθελε να δώσει την πανέμορφη κόρη του Αγαρίστη, ως σύζυγο, στον πιο σπουδαίο Έλληνα.

Έτσι στη κοντινή χρονικά Ολυμπιάδα, διακήρυξε (επισήμως με κήρυκα) το γεγονός ότι, όποιος από τους Έλληνες θεωρεί τον εαυτό του άξιο να γίνει γαμπρός του, είναι προσκεκλημένος να πάει στη Σικυώνα μέσα σε εξήντα ημέρες για να διαγωνισθεί. Έτσι, σύντομα παρουσιάστηκαν στο παλάτι ως μνηστήρες αρκετοί νέοι Έλληνες, από όλη την τότε Ελλάδα, που ήταν περήφανοι για τον εαυτό τους και την καταγωγή τους.

Μεταξύ αυτών ξεχώριζαν δύο από την Αθήνα, ο Μεγακλής και ο Ιπποκλείδης, ο πιο ωραίος και πιο πλούσιος Αθηναίος! Σύντομα λοιπόν, άρχισε η «δοκιμασία» των μνηστήρων της σπουδαίας και πάμπλουτης Αγαρίστης που περιελάμβανε άριστη φιλοξενία, αθλητικούς αγώνες, μουσικούς αγώνες, αγώνες λόγου, προσωπικές συνεντεύξεις και άλλα τινά!

Στο τέλος, σε μια ιδιαίτερη τελετή, και ενώ ο Κλεισθένης ήταν έτοιμος να αποκαλύψει την επιλογή του Ιπποκλείδη, που πράγματι υπερείχε των άλλων σε όλα, έγινε το εξής:

Ο Ιπποκλείδης, έχοντας πιει και αρκετό κρασί, ζήτησε να του φέρουν ένα τραπέζι. Ανέβηκε σ’ αυτό και αφού χόρεψε πρώτα λακωνικούς σκοπούς και μετά αττικούς, στο τέλος, στηρίχθηκε στο κεφάλι του και άρχισε να χορεύει με τα πόδια στον αέρα!

Τότε ο Κλεισθένης συγκλονίστηκε αρνητικά, εκνευρίστηκε και τον απέρριψε φωναχτά λέγοντας «Ιπποκλείδη, γιε του Τεισάνδρου, με το χορό σου κλότσησες το γάμο σου», ο δε Ιπποκλείδης, αφού δεν τον ένοιαξε καθόλου, είπε το περίφημο «Ου φροντίς Ιπποκλείδη», δηλ. «Κανένα πρόβλημα για τον Ιπποκλείδη (η απόρριψη)».

Ο Μεγακλής, που επελέγη τελικά ως γαμπρός, με την νύφη Αγαρίστη έκαναν δυο παιδιά, τον Κλεισθένη και τον Ιπποκράτη.

Ο Κλεισθένης ήταν αυτός που, ως επώνυμος άρχων, έκανε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα, ανασυγκροτώντας τις φυλές των Αθηνών και αυτός που, μέσα σε μια περίοδο πολιτικών ταραχών (527-507 π.Χ.), εγκαθίδρυσε τη Δημοκρατία.

Ο Ιπποκράτης έκανε κι αυτός δυο παιδιά τον Μεγακλή και την Αγαρίστη, από την οποία, μετά από γάμο με τον Ξάνθιππο, γεννήθηκε ο γνωστός μας Περικλής!

Ο δε Ιπποκλείδης ως επώνυμος άρχων των Αθηνών (566-565 π.Χ.) καθιέρωσε το θεσμό των «Παναθηναίων»!

*Προς άρση πάσης αμφιβολίας: Τα τεκταινόμενα στην Σικυώνα αναφέρει ο Ηρόδοτος (6.129) και Definition of breakdance: a type of dancing in which a dancer performs very athletic movements that involve touching the ground with various parts of the body (such as the head or back).

 

Νίκος Ταμουρίδης

Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00