«Σήμερα εμείς οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διεκδικούμε και μας ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτήν την εξέλιξη –στην έξοδο της χώρας, δηλαδή, στις αγορές και σταδιακά από τα μνημόνια– είμαστε εδώ, παρόντες και παρούσες, αποδεκατισμένοι, βαθύτατα πληγωμένοι και τραυματισμένοι. Αλλά παρ’ όλα αυτά είμαστε εδώ για να κάνουμε τον απολογισμό μας και να πούμε ότι τον πόλεμο τον κερδίσαμε». Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας χθες απ΄ το βήμα της Βουλής.
Στην ομιλία του ο βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης ανέφερε και τα εξής: «Σε ό,τι αφορά στο τρομοκρατικό χτύπημα σήμερα, θέλω να πω ότι οι τρομοκράτες ματαιοπονούν, γιατί αν ποντάρουν στο να μεγαλώσουν το ρήγμα μιας διχασμένης κοινωνίας, ο κόπος είναι μάταιος. Η ελληνική κοινωνία κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα με νέα αφετηρία τη σημερινή μέρα, θα βρίσκει την ενότητά της. Και θα πάρουν ομόθυμη και ομόφωνη απάντηση, όχι μόνο από τον πολιτικό κόσμο, αλλά και από όλο τον ελληνικό λαό αυτές οι απίστευτες ενέργειες, που όλοι καταδικάζουμε.
Ξεκίνησα έτσι γιατί όπως ήδη είπα η σημερινή μέρα, εδικά για εμάς τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η γενιά μας δεν γνώρισε πόλεμο. Αυτός ήταν ο πόλεμος της δικής μας γενιάς. Σήμερα εμείς οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διεκδικούμε και μας ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτήν την εξέλιξη –στην έξοδο της χώρας, δηλαδή, στις αγορές και σταδιακά από τα μνημόνια– είμαστε εδώ, παρόντες και παρούσες, αποδεκατισμένοι, βαθύτατα πληγωμένοι και τραυματισμένοι. Αλλά παρ’ όλα αυτά είμαστε εδώ για να κάνουμε τον απολογισμό μας και να πούμε ότι τον πόλεμο τον κερδίσαμε. Αυτός ο πόλεμος έχει πολλές μάχες ακόμα μέχρι να λήξει, είναι πολλά τα υψόμετρα που πρέπει να καταλάβουμε το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια, για να είμαι σαφής, αλλά τον πόλεμο τον κερδίσαμε.
Οι δυνάμεις της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της οπισθοδρόμησης, το λόμπι της δραχμής ηττήθηκαν συντριπτικά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψουν και να βρουν πολιτική φωνή και έκφραση.
Οι συνέπειες, βέβαια, είναι πολλαπλές. Και μιας και είμαστε στη Βουλή, θα μιλήσω πρώτα από όλα για τις πολιτικές συνέπειες. Ας μην κάνουν κάποιοι ότι εθελοτυφλούν και περί άλλα τυρβάζουν τη σημερινή μέρα.
Το νέο πολιτικό σύστημα που φιλοξενεί η Βουλή στην παρούσα περίοδο, το οποίο γεννήθηκε την προηγούμενη περίοδο πάλι μέσα στη Βουλή και στην Πλατεία απ’ έξω μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο, σε οιμωγές και σε θρήνους πραγματικά από την ελληνική κοινωνία, καταρρέει σε συνθήκες εκκωφαντικής σιωπής. Γιατί πολύ απλά στηρίχθηκε σε εικασία που δεν ήταν αληθής. Λειτούργησε το νέο πολιτικό σύστημα της χώρας με τη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, η οποία διαψεύστηκε.
Έγινε νωρίτερα αναφορά σε διάφορα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού –ηλεκτρονικά και έντυπα- σχετικά με κάποιες δημοσιεύσεις. Είναι τα μέσα που προέβλεπαν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Προέβλεπαν καταστροφή της ζώνης του ευρώ συστηματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σχεδόν στο σύνολό τους αυτά που αναφέρθηκαν από τον κ. Παπαδημούλη.
Ας κάνουμε και εμείς από το ΠΑΣΟΚ σήμερα μια καταγγελία. Καταγγέλλω τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας και πρώτα από όλα τα κανάλια, γιατί σήμερα το πρωί έδειξαν ένα απόλυτο έλλειμμα φαντασίας. Δεν είχαν καμία δουλειά Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ –και πάει λέγοντας– σήμερα στα κανάλια. Δεν είχαν καμία δουλειά ούτε καν υποψήφιοι Ευρωβουλευτές.
Σήμερα αν υπήρχε ελάχιστη φαντασία στα κανάλια, θα έπρεπε να έχουν δύο κατηγορίες: τους οικονομολόγους της μπαρούφας, για να πουν τι έλεγαν εδώ και τέσσερα χρόνια και τι γίνεται σήμερα, και τους συνταγματολόγους της δραχμής, για να αναλύουν πώς ορίζεται συνταγματικά και από ποιο άρθρο του Συντάγματος προβλέπεται η ασύνταχτη χρεοκοπία και τι πρέπει να κάνει μια συντεταγμένη πολιτεία. Γιατί αυτό κάναμε εμείς οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επί τέσσερα χρόνια, αντιμετωπίζοντας επί δύο χρόνια απέναντί μας και τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ και βέβαια και όλους τους υπόλοιπους μέχρι και σήμερα.
Έτσι έχουν τα γεγονότα. Αυτή τη μέρα και τη σημερινή εξέλιξη δεν μπορεί κανείς να τη σκιάσει, γιατί σηματοδοτεί πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ακούω ανακρίβειες, ακούω για επιτόκιο. Τι να πρωτοαπαντήσει κανείς; Σας έπιασε ο πόνος για το επιτόκιο του Μνημονίου; Μα, εσείς το λέγατε τοκογλυφικό επί τέσσερα χρόνια! Τώρα σας έπιασε πόνος; Θέλετε και άλλο Μνημόνιο;
Κλαίτε επειδή βγαίνουμε από τα μνημόνια; Δεν μπορώ να καταλάβω. Κλαίτε επειδή κατέπεσε η θεωρία σας;
Εμείς έχουμε απόλυτη επίγνωση, εμείς σταθήκαμε όρθιοι, γιατί οδηγός όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι η ιστορική φράση του αείμνηστου γεννήτορα και ιδρυτή μας, του Ανδρέα Παπανδρέου, που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα. Όταν βρεθήκαμε στο δίλημμα να πληγώσουμε το λαό, για να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα, δεν είχαμε δισταγμό, γιατί πρώτα και πάνω από όλα το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πατριωτικό κόμμα και έδωσε εξετάσεις πατριωτισμού.
Πού πάνε τα περί δοσιλόγων και άλλες ανάλογες εκφράσεις που ακούγαμε τέσσερα χρόνια; Ας κάνουμε αντίστροφα απολογισμό σήμερα για να δούμε ποιος είναι ο δοσίλογος.
Εμείς δεν έχουμε πει κανέναν δοσίλογο. Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός. Όμως, ας αναλογιστούν αυτοί που καθύβριζαν επί τέσσερα χρόνια εμάς, τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που κρατήσαμε τη χώρα όρθια με την ψήφο μας, προκαλώντας αφόρητο πόνο στον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία. Το γνωρίζουμε.
Μιλάτε και αμφισβητείτε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Μα, γιατί μπήκαμε στα μνημόνια; Γιατί δεν μας δάνειζε κανείς. Υπήρχαν Ρώσοι και Κινέζοι φιλάνθρωποι; Όχι βέβαια. Τώρα που μας δανείζει η αγορά, προσπαθείτε αυτό να το απαξιώσετε. Σχολιάζετε τα επιτόκια. Στην πρώτη έξοδό της και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πήραν υψηλότερα επιτόκια από την Ελλάδα. Δεν το ξέρετε; Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ήταν σε μνημόνιο. Όταν πρωτοβγήκαν πήραν υψηλότερο επιτόκιο.
Βγαίνουμε μέσα σε δύο χρόνια μετά το μεγαλύτερο κούρεμα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, όταν πολλές χώρες που έκαναν αναδιάρθρωση χρέους δεν βγήκαν ποτέ στις αγορές από τότε που την έκαναν και ο μέσος χρόνος επιστροφής στις αγορές των χωρών που βγήκαν είναι τρεισήμισι χρόνια. Και εμείς βγαίνουμε σε δύο.
Όλα αυτά λέτε ότι είναι ένα δώρο από τους δανειστές επειδή έρχεται αύριο η κυρία Μέρκελ. Σας είπα και εχθές και θα το επαναλάβω ότι το Νοέμβριο του 2011 -δεν λέω προκάλεσαν, προς Θεού μην παρεξηγηθώ- με τη στάση τους οι δανειστές, η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνόησαν μέχρι και την αλλαγή Πρωθυπουργού. Τόσο φιλάνθρωποι είναι απέναντί μας!
Τι θεωρίες είναι αυτές που έρχεστε και λέτε εδώ στον ελληνικό λαό από το Βήμα της Βουλής; Προσπαθείτε να απαξιώσετε την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ αύριο, η οποία είναι εκλεγμένη με σαρωτικά ποσοστά στις πρόσφατες εκλογές -σας θυμίζω- και ηγείται μιας Κυβέρνησης που αντιπροσωπεύει τρεις στους τέσσερις Γερμανούς. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά. Φαίνεται ότι σας έχει μείνει από τότε που λέγατε, «οι μερκελιστές» και διάφορους τέτοιους όρους. Και αντί να κατανοήσετε και να κάνετε την αυτοκριτική σας ότι η κυρία Μέρκελ αυτή τη φορά έρχεται σε μια χώρα που ανακτά την εθνική της κυριαρχία, προσπαθείτε να δώσετε σε αυτή την επίσκεψη χαρακτήρα υποταγής. Έλεος!
Η Ελλάδα σήμερα -για να μιλήσουμε με όρους πατριωτικούς- ξεκινά και ανακτά τη δημοσιονομική και κατά συνέπεια, κατ’ επέκταση την εθνική της κυριαρχία. Και προσπαθείτε να δώσετε τον ακριβώς αντίθετο χαρακτήρα στην επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω! Δεν έχω λόγια να αντιπαραβάλω σε αυτή την απίστευτη λογική! Απλά θέλω να πω ότι αυτή η λογική δεν έχει πλέον ακροατήριο. Και κάθε μέρα που περνάει θα μειώνεται το ακροατήριο για αυτές τις λογικές.
Θα επαναλάβω ότι η συζήτηση για τα τελευταία τέσσερα χρόνια μόνο ένα πολιτικό χώρο ευνοεί, μόνο το ΠΑΣΟΚ. Δεν συμφέρει καθόλου όλες τις άλλες πτέρυγες –και δεν εξαιρώ ούτε τη Νέα Δημοκρατία με την οποία συγκυβερνούμε, ούτε τη ΔΗΜΑΡ με την οποία ήμασταν ένα χρόνο Συγκυβέρνηση- και κυρίως το περιώνυμο και περιβόητο αντιμνημονιακό μέτωπο.
Όμως, εμείς πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες και κυρίως η νέα γενιά απαιτούν από όλους μας να μιλήσουμε για το σήμερα και για το αύριο. Η συζήτηση για το χθες και το προχθές μόνο εμάς ευνοεί -ξαναλέω- πολιτικά. Εμείς, όμως, δεν θέλουμε να μείνουμε σε αυτή την κουβέντα. Η ελληνική κοινωνία ζητάει κατεπείγουσες απαντήσεις και σε αυτές πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Απλά περιορίζομαι να πω ότι μιλώντας για φορολογικό σύστημα, κανένας δεν μπορεί να αποσυνδέσει ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα από τις μεγάλες αλλαγές που στη συντριπτική τους πλειονότητα μόνοι μας οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίσαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Επίσης, μιλώντας για διαφάνεια, που είναι απαίτηση των πολιτών, κανένας δεν μπορεί να μιλήσει χωρίς την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την άρση τραπεζικού απορρήτου και πάει λέγοντας. Είναι ρυθμίσεις που μόνοι μας οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίσαμε.
Ακόμη, μιλώντας για σύγχρονο κράτος, κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για αυτό -που είναι το μέγιστο διακύβευμα της χώρας- χωρίς ΑΣΕΠ, χωρίς ΔΙΑΥΓΕΙΑ και χωρίς την έννοια του «κρατικού υπαλλήλου». Μόνο την ψήφο του ΠΑΣΟΚ φέρουν αυτές οι ιστορικές τομές. Και είναι πρόσφατες.
Μιλώντας για ανάπτυξη -που είναι το πολυπόθητο ζητούμενο- δεν μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς τράπεζες. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται με ένα κόστος λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτού για το οποίο μας καταγγέλλατε. Μας καταγγέλλατε ότι δωρίζουμε πενήντα δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες. Δε δωρίσαμε ούτε ένα ευρώ.
Η ανακεφαλαιοποίηση κοστίζει λιγότερο από 13 δισεκατομμύρια ευρώ, όχι 50 δισεκατομμύρια. Και σώσαμε 200 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις Ελλήνων. Και οι τράπεζες, καθώς θα σταθούν στα πόδια τους, θα είναι αρωγοί πλέον και συμπαραστάτες στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για ασφαλιστικό σύστημα και για ασφαλιστικά ταμεία εάν δεν κάνουμε πρώτα απολογισμό ώστε να θυμηθούμε ποια ταμεία άκουσαν τον σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τότε Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βενιζέλο, μετά το κούρεμα και έχουν σήμερα ζωντανά χαρτοφυλάκια πολύ ισχυρότερα από την ημέρα του PSI και ποιοι άκουσαν εσάς, τους αντιμνημονιακούς, και καταδίκασαν τους ασφαλισμένους και τα ταμεία. Προσεχώς, θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία.
Και επειδή μας ακούνε και νέα παιδιά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και το πιο θετικό στοιχείο σε αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια είναι ένα: Δύο γενεές Ελλήνων μεγάλωσαν σε αυτή τη χώρα με τα όνειρά τους να ακουμπούν στο κράτος και μόνο στο κράτος. Εκεί να βρουν μία θέση ως υπάλληλοι, εκεί να κάνουν δουλειές ως επιχειρηματίες, με το κράτος και όταν ασκούσαν επιτήδευμα, ελεύθερο επάγγελμα, να προστατεύουν τα στενά συντεχνιακά τους συμφέροντα μέσα από δαιδαλώδεις νομοθεσίες κ.τ.λ.
Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις -δηλαδή, διαπλοκή συμφερόντων επιχειρηματιών με το κράτος, κλειστά επαγγέλματα, όλοι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι- υπήρξε μία τομή. Αυτή η τομή είναι μόνο θετική, γιατί αποτελεί αφετηρία για τη χώρα. Διότι οι Έλληνες πλέον το κράτος δεν το βλέπουν σαν μία αγελάδα από την οποία αρμέγουν όλοι, γιατί όλοι οι Έλληνες έχουμε καταλάβει ότι η αγελάδα πλέον έβγαλε αίμα. Δεν είχε άλλο γάλα να δώσει.
Είναι μια ιστορική τομή στη νοοτροπία των Ελλήνων. Και αν θέλει το περιβόητο και περιώνυμο, όπως είπα, αντιμνημονιακό μέτωπο να προσφέρει κάτι στην πατρίδα, ας προσπαθήσει πάνω σε αυτή τη βάση, που περιέγραψα σχηματικά, με τίτλους, να οικοδομήσει ένα λόγο θετικό για την πατρίδα για να δώσουμε όλοι μαζί ελπίδα και όραμα στη νέα γενιά της πατρίδας μας».