Σε μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια από τις φετινές πανελλαδικές προχώρησε το υπουργείο Παιδείας με στοχευμένη αύξηση σε περιορισμένο αριθμό τμημάτων που κρίνεται ότι οι απόφοιτοι θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα ο αριθμός των εισακτέων από τις φετινές πανελλαδικές είναι 68.394 ενώ το 2021 ο αριθμός των εισακτέων ήταν 77.415 από τους οποίους στα Πανεπιστήμια τελικά κατάφεραν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ οι 60.070.
Από την ανάλυση του ΦΕΚ με τον αριθμό των εισακτέων από τις πανελλαδικές 2022 προκύπτει ότι σταθερός παραμένει ο αριθμός για τις ιατρικές και νομικές σχολές ενώ στις πολυτεχνικές σχολές καταγράφονται μικρές αυξομειώσεις με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών των περιφερειακών ιδρυμάτων αλλά και σε κάποια τμήματα Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Στους «χαμένους» των φετινών πανελλαδικών οι Γεωπονικές σχολές με ορισμένες εξ αυτών, όπως καταγράφει ο Ελεύθερος Τύπος, να χάνουν έως και 150 θέσεις εισακτέων. Πρόκειται για μια κατηγορία σχολών που έχει καταγράψει πτώση στις βάσεις εισαγωγής τα τελευταία χρόνια μετά την ίδρυση πολλών ομοειδών τμημάτων το 2019.
Όσον αφορά τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής έχουν υποστεί μειώσεις σχεδόν στο σύνολο τους μείωση στον αριθμό των εισακτέων ενώ αντίθετα στα τμήματα Πληροφορικής ο αριθμός των εισακτέων παραμένει σταθερός μετά την αύξηση του 2021.
Μικρές απώλειες στα οικονομικά τμήματα με εξαίρεση τα τμήματα Διοίκησης στα οποία υπάρχει μείωση έως και κατά 180 εισακτέους ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα.
Σημειώνεται, δε, ότι σε τρία τμήματα – δύο των ανωτάτων εκκλησιαστικών σχολών και ένα στο πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης) ο αριθμός εισακτέων είναι μηδενικός.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:
Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους».
Πώς θα πραγματοποιηθούν φέτος οι Πανελλήνιες 2022
Το πρωτόκολλο αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διενέργεια των Πανελληνίων εξετάσεων 2022, καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», «Μουσική αντίληψη και γνώση» και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.
1. O Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:
να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,
να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,
να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
2. Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.
3. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.
4. Για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία»:
α) επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,
β) τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν,
γ) καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.
5. Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύει:
α) ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,
β) η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.