Παραδοσιακά Κοζανίτικα σαλιάρια. ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΟΖΑΝΗ (Γράφει η Άννα Μαμάτσιου)
5 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
2 φ.τ αλισίβα
1 φ.τ ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι
1/2κ.γ σόδα
1/4κ.γ αμμωνία (μπορείτε να βάλετε 1 μπεκιν και να παραλείψετε την σόδα και την αμμωνία)
κρυσταλλική (χοντρή)
άχνη
αλεύρι όσο πάρει
Για την γέμιση
καρύδια,
κανέλα,
γαρύφαλλο και λίγη ζάχαρη.
Για το ζαχαρονερο
1 λίτρο νερό
5-6 κουταλιες ζάχαρη
Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα με μία μπουκιά ψωμί και το καίμε. Μόλις ροδίσει το ψωμί τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Ρίχνουμε το λεμόνι και κλείνουμε αμέσως με το καπάκι. Μόλις το λάδι γίνει χλιαρό ρίχνουμε την αλισίβα και τα υπόλοιπα υλικά.
Πλάθουμε τα σαλιάρια και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και τ’αφηνουμε να κρυωσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Βουτάμε λίγα σαλιάρια στο ζεστό ζαχαρόνερο, όχι πολύ καυτό, για μερικά δευτερόλεπτα ίσα ίσα να πάρουν μια υγρασία και τα ακουμπάμε σε μια πετσέτα.
Κατόπιν τα τυλίγω πρώτα στην χοντρή ζάχαρη και μετά στην άχνη. Δεν είναι απαραίτητο να περάσουμε όλα τα σαλιάρια από το ζαχαρόνερο και την ζάχαρη, μόνο όσα χρειαζόμαστε.