298
Παραδοσιακές γεύσεις από το παρελθόν της Φλώρινας: Σιρδένια και Ταρατόρι
Δύο τοπικές παραδοσιακές γεύσεις Φλωρίνης!
1) Σιρδένια (φωτο 1,2,3.4) ή αλλιώς το στομαχάκι πρωτογάλακτος αρνιού, γεμιστό με την ίδια τη σκωταριά του στο φούρνο, ήταν το παραδοσιακό μενού της Φλώρινας, την ημέρα του Αγίου Παντελεήμονα, πολιούχου της πόλης!
Παρόμοιο κάνουν στην Κάσο και το λένε μπουστιά, επίσης και στη Σκωτία, αποτελεί εξαιρετική λιχουδιά!
Η γεύση και η νοστιμιά του γεμιστού οργάνου συλλογής του πρωτογάλακτος, στα ορεινά αρνιά με ω3 λιπαρά είναι πραγματικά επική, έχει όμως εγκαταλειφθεί από τον μετέπειτα τοπικό τσελεμεντέ της πόλης και πρέπει να επανέλθει!
2) Ταρατόρι η άλλοτε “γιαουρτόσουπα” της Φλώρινας!
Προέλευση τα ορεινά βλάχικα χωριά (απώτερη από Μοναστήρι, έτσι λένε ακόμα εκεί το απλό τζατζίκι)!
Η διαφορά από το τζατζίκι (γιαουρτοσαλάτα) είναι ότι το Ταρατόρι δε γίνεται από στραγγιστό γιαούρτι αλλά από αγνό πρόβειο γιαούρτι, που βάζεις κουτάλι μέσα και κόβει, βγάζει νερό!
Τα υλικά είναι αγγουράκι, μπόλικο σκόρδο, δυόσμος, ξύδι και καρύδια, τρωγόταν δε με κουτάλι από κοινή γαβάθα, με παλιό χοντρό ψωμί του χωριάτικου φούρνου (σάτσι)!
Κώστας Μπομπότας