Παρουσίαση 7 προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης στην περιοχή μας από την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου…
«Η προσπάθεια για πράσινη οικονομία πρέπει να πετύχει…»
Στην αίθουσα της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού, στην Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση 7 προγραμμάτων, από την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση.
Στην εκδήλωση παρουσίασης, η υφυπουργός Ενέργειας κα Σδούκου ανέλυσε εκτενώς και διεξοδικά τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική που θα σηματοδοτήσουν για την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας.
Τα εν λόγω προγράμματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές του τρέχοντος χρόνου, αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών, επιχειρήσεων, ορεινών τουριστικών καταλυμάτων, σχολικών μονάδων και δημοτικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Συγκεκριμένα, τα επτά προγράμματα που παρουσιάστηκαν είναι:
1. Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2025
2. Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα
3. Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις
4. Προώθηση ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης
5. Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων
6. Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών «Φοίβος»
7. Ενεργειακή Αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων «Αθηνά»
Στη συνέχεια της εκδήλωσης υπήρξε ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή της Αλεξάνδρας Σδούκου, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδη, του προέδρου της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και του προέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης, Γιάννη Μητλιάγκα.
Στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα, στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας, αναφέρθηκε η κα Σδούκου.
Η υφυπουργός επισήμανε το γεγονός πως η διαχείριση της μείωσης του ενεργειακού κόστους, του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης είναι δύσκολη και από την πλευρά των χρηστών και από πλευράς Πολιτείας, τονίζοντας πως «απαιτείται συλλογική δράση και μία πρωτοποριακή προσέγγιση σ’ αυτό που λέμε πράσινη και βιώσιμη οικονομία. Πρέπει να πετύχουμε σε αυτήν την προσπάθεια».
Η κα Σδούκου είπε πως η μετάβαση αυτή απαιτεί δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία, όταν δεν υπάρχουν, «είναι καθήκον να αξιοποιήσεις με πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο αυτά που έχεις». Η χώρα, όπως είπε, είχε την τύχη να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 30 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 6, δηλαδή το 20%, κατευθύνθηκαν στο ΥΠΕΝ. Από αυτά τα μισά δόθηκαν για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων, πρόσθεσε, εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «έπιασαν τόπο».
Η υφυπουργός Ενέργειας ανέφερε πως «απ’ εδώ και πέρα 7,5 δις ευρώ θα αξιοποιηθούν από πηγές του ΕΣΠΑ». Στόχος του υπουργείου, όπως είπε, είναι τα κονδύλια να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία υποδομών που να φτάσουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει συνέπεια και σταθερότητα στις προβλέψεις για το 2030 μέσα σε ένα περιβάλλον ενεργειακής αστάθειας, εκφράζοντας συνάμα την πεποίθησή της πως «η χώρα έχει ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και ρεκόρ συμμετοχής ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή».
Όσον αφορά την περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, για ενεργειακή αναβάθμιση, η υφυπουργός Ενέργειας είπε πως θα διατεθούν 900 εκατομμύρια ευρώ και «ετοιμάσαμε την προκήρυξη διαγωνισμού στο υπουργείο» για εφαρμογή της ρήτρας δίκαιης μετάβασης.
Η κα Σδούκου ανέφερε πως «τρεις έννοιες είναι αλληλένδετες και απαιτούν μελέτη, προσήλωση και πόρους, τη συνεργασία της περιφέρειας με τους δήμους, για ομαλή μετάβαση». Αυτές είναι, η ενεργειακή κρίση, η πράσινη μετάβαση και η κλιματική κρίση, υπεραμύνθηκε δε της συνεχούς ανάπτυξης ΑΠΕ, οι οποίες προσδίδουν πολλά στο ενεργειακό μίγμα της θερμικής ενέργειας (φυσικό αέριο και ρεύμα).
Σχετικά με το ανταποδοτικό τέλος των ΑΠΕ, που είναι 3%, η υφυπουργός τόνισε πως πρέπει να αυξηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο και η κυβέρνηση.