Χτες Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών ΠΕ Γρεβενών σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΒΙ Γρεβενών παρουσίασαν την τελευταία ποιητική συλλογή του Γιώργου Δελιόπουλου ΑΛΙΡΡΟΗ το μηδέν στον καθρέφτη. Τον ποιητή καλωσόρισαν στο Αναγνωστήριο της ΔΗΚΕΒΙ η Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κυρία Μαρία Γρηγοριάδου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών ΠΕ Γρεβενών κύριος Στέργιος Πουρνάρας, ο οποίος συντόνισε και την εκδήλωση τονίζοντας ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός να αντιστέκονται στην επαρχία πολλοί νέοι ποιητές και να αγωνίζονται με το έργο τους να διασώσουν το πρόσωπό τους δραπετεύοντας από τον μηδενισμό του σύγχρονου πολιτισμού.
Για το βιβλίο μίλησαν εμπεριστατωμένα δύο Γρεβενιώτες πνευματικοί άνθρωποι που και οι ίδιοι θεραπεύουν την Ποίηση και την Λογοτεχνία, ο συγγραφέας και εκδότης των Χρονικών Αντώνης Παπαβασιλείου και ο αρχαιολόγος Σωτήρης Ραπτόπουλος οι οποίοι τόνισαν πως αυτές οι εκδηλώσεις είναι μια στάση ζωής και είναι απαραίτητες για την πνευματική μας υγεία και για την αναβάπτισή μας στον γνήσιο ποιητικό λόγο. Με τεκμήρια, με απαγγελίες στίχων και ποιημάτων από την ποιητική συλλογή και με διακειμενική προσέγγιση απέδειξαν την ποιητική αξία της νέα συλλογής την οποία ο ποιητής την επεξεργαζόταν επί οκτώ ολόκληρα έτη. Επισημάνθηκε επίσης η άρτια αισθητική του βιβλίου από τον εκδοτικό οίκο ΑΩ, καθώς και ο εμπλουτισμός με τις πολύ ωραίες εικαστικές συνθέσεις της Γλύκας Διονυσοπούλου συζύγου του ποιητή.
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο ποιητής Γιώργος Δελιόπουλος ο οποίος τόνισε ότι η ΑΛΙΡΡΟΗ στα οκτώ χρόνια που ασχολήθηκε μαζί της τον ωρίμασε, γιατί έμαθε να παρατηρεί, να ακούει, να σβήνει και να συνεργάζεται με πολλούς ομοτέχνους του. Η λέξη ΑΛΙΡΡΟΗ είναι ένας νεολογισμός, όνομα γυναίκας, που έχει σχέση με τη θάλασσα (άλς) και το ρήμα ρέω, για να δείξει τις δοκιμασίες και τα διάφορα στάδια (είσοδος, η εποχή της άρνησης, η εποχή της οργής, η εποχή του μηδενός,η εποχή της θλίψης, η εποχή στον καθρέφτη, έξοδος) που περνάει ο άνθρωπος μέχρι να αποδράσει από το μηδέν στον καθρέφτη και να διασώσει το πρόσωπό του.
Δυστυχώς ήταν λίγοι αλλά πολύ τυχεροί αυτοί που παραβρέθηκαν στο αναγωστήριο και απόλαυσαν για μία ώρα τον ωραίο ποιητικό λόγο των ομιλητών και του ποιητή. Ευτυχώς το grevenapress, το mygrevena και τα Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας ήταν παρόντα και κατέγραψαν την εκδήλωση την οποία και ανήρτησαν, οπότε μπορούν όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν και να διαβάσουν την ΑΛΙΡΡΟΗ, γιατί πραγματικά αξίζει.
Δημοσιεύουμε και ένα σύντομο βιογραφικό του Γιώργου Δελιόπουλου για να τον γνωρίσουμε καλύτερα, γιατί εκτός από ποιητής είναι και μαχόμενος φιλόλογος στο 3ο Λύκειο Κοζάνης με πλούσια δράση.
Ο Γιώργος Δελιόπουλος είναι διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει ή συμμετάσχει σε έξι ποιητικές συλλογές, Μικρός Οδυσσέας (εκδ. Ιωλκός, 2009), Επισκέπτης άγγελος (εκδ. Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, 2015), Εορδαία Γη (μαζί με τον ποιητή Χρήστο Τουμανίδη, εκδ. Ρώμη, 2019), κατά ανεφίκτου γλυφές 1: της γυναικός τριάντα παγιδεύσεις (μαζί με τον ποιητή Κώστα Θ. Ριζάκη, εκδ. ΑΩ, 2021), αντήχηση στο πηγάδι (συλλογικό ποίημα, εκδ. Ρώμη, 2022) και Αλιρρόη (εκδ. ΑΩ, 2023). Ποιήματά του έχουν βραβευθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ ποιήματα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε λογοτεχνικά αναλόγια και εικαστικές performance σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας. Το 2013 και 2015 θεατρικές ομάδες της Κοζάνης ανέβασαν τα δύο θεατρικά του έργα, Επέστρεφε… (για την ποίηση του Καβάφη) και Τα ίχνη της μνήμης. Από το 2019 συνδιευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό καρυοθραύστις (εκδ. Ρώμη), είναι υπεύθυνος ύλης στο λογοτεχνικό περιοδικό σταφυλή (εκδ. Κουκκίδα), ενώ είναι ιδρυτής και του μαθητικού περιοδικού της Κοζάνης Όνειρα Ψυχών. Συμμετείχε το 2022 με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κοζάνης και με πολλούς άλλους φιλολόγους από όλη την Ελλάδα για την δημιουργία του διαδικτυακού Συνδέσμου με τον τίτλο Προτάσεις Φιλαναγνωσίας για τον Προσφυγικό Ελληνισμό που περιέχει περισσότερα από τριακόσια βιβλία, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΚΕΒΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ