Παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Βιολογίας του ΑΠΘ Θωμά Σαββίδη «Ποντιακή Διατροφή» και καταιγισμός προτάσεων και ιδεών, για την αξιοποίηση παραδοσιακών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο, με ποντιακή συνταγή! Πώς τα περιεχόμενα ενός βιβλίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις κατευθυντήριες και το εφαλτήριο ανάκαμψης της οικονομίας της Δυτ. Μακεδονίας!
Το βιβλίο του ακούραστου ερευνητή και πολυγραφότατου Θωμά Σαββίδη, καθηγητή Βιολογίας του ΑΠΘ, «Ποντιακή Διατροφή» παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ιερού Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά Αμερικής, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.
Η συγκεκριμένη έκδοση, έρχεται να προστεθεί σε μια στοίβα άλλων εκδόσεων του ίδιου συγραφέα.
Για το βιβλίο προλόγισαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, γεωπόνος και ο συντοπίτης μας Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, χημικός – καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, οι οποίοι κατέθεσαν ευθυγραμμισμένα τις απόψεις τους για μια διεθνή συζήτηση, με θέμα τις αρχές της υγιεινής διατροφής και της μακροζωίας, που εστιάζονται στην αποκλειστικότητα της Ποντιακής παρασκευής προϊόντων διατροφής!
Η μελέτη της ποντιακής διατροφής είναι ένα μακρινό ταξίδι στο χρόνο και ένα αντικείμενο που ερευνά πολλά χρόνια, ακούραστα και επίμονα, ο καθηγητής και ερευνητής Θωμάς Σαββίδης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσανακτσίδη «η δουλειά του κ. Σαββίδη δίνει προοπτικές και ερείσματα σε πολλές κατευθύνσεις», παρεμπιπτόντως δε αναφέρθηκε στην ερευνητική δουλειά του, τονίζοντας πως «ο Θωμάς Σαββίδης ήταν ο πρώτος που μίλησε για το χρώμιο και την ύπαρξη βαρέων μετάλλων στην περιοχή Ελλησπόντου στην περιοχή μας και αν είχε εισακουστεί, πολλά προβλήματα, κυρίως με το νερό, δεν θα είχαν δημιουργηθεί»!
Στις ξέχωρες επισημάνσεις του, ο κ. Τσανακτσίδης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας, τονίζοντας την αξία της ποντιακής διατροφής, καλώντας τα εμπλεκόμενα υπουργεία να αναλάβουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Όπως χαρακτηριστικά είπε «το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη αποτελεί ένα εναλλακτικό ερέθισμα και συγχρόνως ένα ενισχυτικό εργαλείο αξιοποίησης του πρωτογενούς τομέα, με την αξιοποίηση των παραδοσιακών ποντιακών προϊόντων», προσθέτοντας πως το εν λόγω βιβλίο μπορεί να αποτελέσει και αντικείμενο προγραμμάτων σπουδών σε γυμνάσια και λύκεια και γιατί όχι και σε πανεπιστήμια. Να αποτελέσει, επίσης, άξονα προγραμμάτων στο επόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας για την υποβολή σχεδίων, ερευνητικών και επενδυτικών.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης χαρακτήρισε το βιβλίο «άριστο εγχειρίδιο και οδηγό στον σύγχρονο τρόπο ζωής, συγχρόνως δε εγγύηση και σφραγίδα της ποιότητας των ποντιακών προϊόντων, αρκεί να χρησιμοποιούνται πιστά οι οδηγίες ως προς την γνησιότητα των πρώτων υλών και του τρόπου παρασκευής τους. Είναι όμως και ένας σύμβουλος ανάπτυξης ιδιωτικών πρωτοβουλιών».
Όπως επισήμανε ο κ. Κασαπίδης, αυτά τα προϊόντα θα βοηθήσουν την οικονομία της περιοχής και θα χρησιμοποιηθούν ως προτάσεις για επιχειρηματικές ευκαιρίες, καταλήγοντας πως «το βιβλίο και ο ίδιος ο Θωμάς Σαββίδης θα είναι σύμβουλος στις προσπάθειες της Περιφέρειας, ώστε να διαφοροποιηθεί η οικονομία της στην μετα-λιγνιτική εποχή και ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει ένα θεμέλιο πυλώνα ανάπτυξης.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Κασαπίδης, «φανταστείτε την αναπτυξιακή έκρηξη που θα γίνει αν επιχειρήσουμε να απευθυνθούμε στην παγκόσμια οικονομία με ποντιακά προϊόντα, όπως το πασκιτάν, πρώτο σε πωλήσεις!
Στο πλαίσιο της αγροτοδιατροφικής συμπράξεως, που είναι μοχλός αναπτυξιακός, ο κ. Κασαπίδης προσκάλεσε τον Θωμά Σαββίδη να είναι ο σύμβουλος στο ξεχωριστό κομμάτι της ποντιακής διατροφής και να αναδειχθεί η αξία της, όχι μόνο η βιολογική, αλλά και η πολιτισμική και πνευματική. Ο κ. Σαββίδης δέχθηκε την πρόσκληση με χαρά, αφού γνωρίζοντάς τον, είναι άνθρωπος της προσφοράς και του εθελοντισμού και ή έκδοση του βιβλίου του δεν αποτελεί, γι’ αυτόν, επενδυτικό κίνητρο.
Στην ίδια εκδήλωση προτάθηκε το βιβλίο να μεταφραστεί και στην αγγλική γλώσσα.
Σημείωμα του συγγραφέα του βιβλίου κ. Σαββίδη, “…η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού και της ταυτότητας ενός λαού. Είναι η αποθήκη της ιστορικής μνήμης, που ενσωματώνει δημιουργικά το παρελθόν με το παρόν και μεταφέρει μηνύματα ωφέλιμα για την ολότητα. Είναι μέσο διαχείρισης του παρελθόντος που διαφοροποιεί έναν λαό από τους γειτονικούς του, παρά το γεγονός ότι η διατροφή είναι αποτέλεσμα δια-πολιτισμικών ανταλλαγών που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια κρατών. Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι θα συμβάλλει στην αναζήτηση της διατροφικής ταυτότητας των Ελλήνων του ιστορικού Πόντου και στον καθορισμό των αρχών της υγιεινής διατροφής και της μακροζωίας στην σύγχρονη εποχή. Έγινε προσπάθεια σύνδεσης του φυσικού χώρου, της παραγωγικής διαδικασίας, της παρασκευής εδεσμάτων και της κοινωνικότητας της διατροφής…”