Παστουρμάς: Από την Ανατολή στα Τσιπουράδικα – Ιστορία, Μυστικά και Γεύσεις
O παστουρμάς ήλθε από την Ανατολή, με κρέας πλευράς καμήλας!
Σημαίνει πιεσμένο κρέας ,κάτω από τη σέλα, που είχαν οι Ούννοι και οι Τούρκοι!
Στη χώρα μας συνήθως γίνεται από ειδικό παστό ψαχνό κρέας μόσχου νουά ή φιλέτο, με έντονη μυρωδιά πέτσας και μπαχαρικών!
Βεβαίως, καλύτερο είναι το κρέας από πλευρά όλων των ειδών, εκτός από μόσχο, χοίρο και πρόβειο! Εκεί βρίσκεται η μαστοριά του κρεοπώλη, να το παρασκευάζει ο ίδιος!
Ορισμένοι το προτιμούν με το φυσικό του λίπος!
Σηκώνει έξτρα σέρτικο τσίπουρο στα τσιπουράδικα και γίνεται σχεδόν πάντα επιπλέον μαγειρεμένο με αυγά, φασόλια,παστουρμαδόπιτα, καθώς και λάχανο τουρσί!
Κώστας Μπομπότας