Με απόλυτη επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών Φλωρινιωτών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «ΠΑΤΡΙΔΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ» την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 στο πολιτιστικό κέντρο και τον αύλιο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας.
στη γεμάτη σχεδόν αίθουσα του
πολιτιστικού κέντρου «Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής βιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θωμάς Σαββίδης στην αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος», γλαφυρός και παραστατικός και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ανέλυσε τη σπουδαιότητα της παραδοσιακής κουζίνας των 7 συλλόγων που συμμετείχαν στην εκδήλωση και εξήγησε τη δημιουργία της παραδοσιακής διατροφής της κάθε κλειστής κατά κάποιο τρόπο περιοχής στην οποία ζούσανε οι πρόγονοι των συλλόγων.
Μάθαμε πχ πόσο σημαντική τροφή είναι το τουρσί και μάλιστα το λάχανο για το στομάχι και τα έντερα. Όπως και τα όξινα γαλακτοκομικά.
Η παραδοσιακή κουζίνα έχει υψηλή διατροφική αξία και σ’ αυτήν οφείλεται η μακροζωία των παππούδων μας, όπως αναφέρει ο Dr Ilia Mechnikoff .
Ο κ. Σαββίδης πρότεινε με βάση τις πίτες, τα φασόλια Πρεσπών και τις κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, να δημιουργήσουμε την παραδοσιακή κουζίνα και διατροφή της Δυτικής Μακεδονίας.
Στην εκδήλωση των 7 πολιτιστικών συλλόγων «Θεσσαλών», «Κρητών», «Μικρασιατών», «Μοναστηριωτών», «Αμύντα» Σκοπιάς, «Παράδοσης» Φλώρινας και της «Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας», παραβρέθηκαν ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στέφανος Μπίρος, ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας Όλγα Μούσιου, ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Φλώρινας Άρης Αριστείδου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γέρου Κώστας και Αντωνιάδης Γιώργος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Φλώρινας Θωμάς Ταλλίδης και φυσικά Φλωρινιώτες και Φλωρινιώτισσες που γέμισαν την αίθουσα.
Η κα Κατερίνα Λιθοξοϊδου μετέφερε χαιρετισμό της Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Κόλλια.
Στον αύλιο χώρο της Ευξείνου λέσχης Φλώρινας πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που περιείχε την έκθεση της παραδοσιακής κουζίνας του κάθε συλλόγου καθώς και χορούς και τραγούδια από τις 7 περιοχές των συλλόγων.
Οι γεύσεις πολλές και διαφορετικές που η κάθε μια είχε τα δικά της εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια γιατί οι προτιμήσεις αλλά και οι θύμησες σε πολλούς είναι διαφορετικές.
Δεν μπορώ όμως να μην σταθώ στην προβατίνα με πλιγούρι και τραχανά του συλλόγου Θεσσαλών Φλώρινας. που θεωρώ ότι στο μαγείρεμα του είχε κι έναν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Είχε πάρα πολύ ωραία γεύση, πήρε όλα τα μυρωδικά που είχε μέσα το καζάνι και δεν είχε καθόλου μυρωδιά προβατίνας.
Ευχή όλων ήτανε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια την έμπνευση της οποίας είχε η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας και να αποτελέσει την αρχή και για άλλες δράσεις και για άλλους συλλόγους.
Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση στήριξαν η περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και ο Δήμος Φλώρινας,
Ο χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη στην εκδήλωση «Πατρίδων Γεύσεις»
Στην εκδήλωση «Πατρίδων Γεύσεις» χαιρέτησε κι ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος.
«Χαιρετίζω την εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ σήμερα με τη συμμετοχή των επτά πολιτιστικών συλλόγων του τόπου μας και αφορά την κουζίνα και τις
διατροφικές συνήθειες των περιοχών που ο καθένας από αυτούς αντιπροσωπεύει. Επιπλέον μέσα από αυτήν την εκδήλωση αναδεικνύεται και το ομαδικό πνεύμα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στροφή των καταναλωτών, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και άλλων χωρών, προς τη μεσογειακή διατροφή. Η τάση αυτή είναι συνεχώς αυξανόμενη.
Η διατροφή αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό στοιχείο κάθε λαού και είναι τομέας που μπορεί να αξιοποιηθεί οικονομικά και τουριστικά.
Η δική μας διατροφική κληρονομιά είναι αυτή που μας κάνει σήμερα να ξεχωρίζουμε με την ιδιαίτερη ταυτότητά της. Μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε γιατί πάνω σε αυτή μπορούμε να χτίσουμε μια ανάπτυξη προσανατολισμένη στον αγροτουρισμό, αξιοποιώντας και τα υπόλοιπα πολιτιστικά και γεωφυσικά στοιχεία της περιοχής μας. Μιας περιοχής με μοναδικά χαρακτηριστικά, με ποικίλα οικοσυστήματα και αρχιτεκτονική που πρέπει να την προωθήσουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο και σεβασμό στο περιβάλλον.
Η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και των προσφερόμενων υπηρεσιών αποτελούν διέξοδο στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς. Πρέπει να γίνει πεποίθηση σε όλους ότι η ανάπτυξη μέσα από μια τέτοια προσέγγιση δεν αποτελεί ένα κενό γράμμα και εμείς έχουμε όλα εκείνα τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία αναγνωρισιμότητας ώστε να στηρίξουμε την αναπτυξιακή μας προσπάθεια σε αυτά.
Η προσδοκώμενη ανάπτυξη τελικά είναι υπόθεση όλων μας και η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας θα στηρίζει πάντοτε τέτοιες πρωτοβουλίες.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καλωσορίσω τον συντοπίτη μας από τα Γρεβενά, σπουδαίο επιστήμονα, επίκουρο καθηγητή της Βιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θωμά Σαββίδη. Αναμένουμε να ακούσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αναφορές του στις διατροφικές συνήθειες κάθε περιοχής.
Στους εφτά συλλόγους εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή τους. Μακάρι η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει παράδειγμα για ανάλογες συλλογικές δράσεις. Ας απολαύσουμε όλοι μαζί τα γευστικά χαρακτηριστικά των περιοχών που αντιπροσωπεύουν.
Καλή γευσιγνωσία!»
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΣΑΒΒΙΔΗ