Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλοι που κατοικούμε στον ίδιο τόπο ή σχετιζόμαστε με τον κοινό τόπο ή όπου άνα τη γής βρισκόμαστε , τρέφουμε τα πιο αγνά αισθήματα για τον τόπο που γεννηθήκαμε ή καταγόμαστε , για την κοινή μας γλώσσα , τα κοινά ήθη και έθιμα και την κοινή μας ιστορία , όσο αντικειμενική μπορεί να είναι απ αυτούς που την έχουν γράψει. Το λέμε ΠΑΤΡΙΔΑ και γεμίζουν τα πνευμόνια μας ικανοποίηση και ανακούφιση.
Μπορεί να σκεφτόμαστε διαφορετικά , να διαφωνούμε σε κάποια άλλα , όμως αν βρεθούμε σε ένα ξένο μέρος θα μετρήσουμε και θα αισθανθούμε την έννοια του πατριώτη , άσχετα κι αν δεν γνωριζόμασταν προηγούμενα. Η Πατρίδα ενώνει…….
Η ψωροκώσταινα ήταν γνήσια πατριώτισσα γιατί έστω απ τα μηδαμινά και ασήμαντα που πρόσφερε απέδειξε την αγάπη και τη θέληση να προσφέρει στην Πατρίδα , άρα μην την κρίνουμε αρνητικά. Να τιμούμε για τον πατριωτισμό τους όσους και όσες πρόσφεραν τα υπάρχοντα τους στον αγώνα , πεθαίνοντας πάμπτωχοι , ξεχασμένοι και λοιδορημένοι από την τότε κυβερνητική ελίτ , που στηρίζονταν στην ξενοκρατία και διακρίνονταν για την ξενοδουλία της.
Αυτό που δημιουργεί κινδύνους και πρόβλημα είναι η Πατριδοκαπηλία. Το να προωθείς προσωπικά και κάθε είδους άλλα συμφέροντα στο όνομα της Πατρίδας και να την αντιμετωπίζεις σαν εμπόρευμα. Θα το δούμε σε φανατικούς ‘’ πατριώτες ‘’ , που στο όνομα της Πατρίδας υπηρέτησαν πιστά τα ξένα συμφέροντα και ταυτίστηκαν με αυτά για να έχουν παρουσία στην πολιτική ζωή. Τρανή απόδειξη η ξενοκίνητη δικτατορία και η προδοσία της Κύπρου , χωρίς να λείπουν γεγονότα που συνέβησαν στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, τότε που απλοί , άδολοι και αγνοί αγωνιστές βρέθηκαν δολοφονημένοι ( Ανδρούτσος ) ή κλεισμένοι σε άθλιες φυλακές ( Κολοκοτρώνης ) ή καταδικασμένοι λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων σε θάνατο ή πέθαιναν πάμφτωχοι , ενώ άλλοι θησαύρισαν ( Κωλέττης ).
Με την ευκαιρία της επετείου της παλιγγενεσίας λέμε όλοι ένα ΝΑΙ στον αγνό και άδολο πατριωτισμό και απομονώνουμε τους κάθε είδους πατριδοκάπηλους. Διαβάζουμε σωστά και αντικειμενικά την ανα τους αιώνες ιστορία ( ιδιαίτερα της επανάστασης του 1821 και μετέπειτα ) από διάφορες πηγές για να έχουμε αντικειμενική και έγκυρη γνώμη και γνώση , γνώση που θα μας βοηθήσει να είμαστε υπεύθυνοι και ώριμοι πολίτες , γιατι θα διαπιστώσουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται , για να μη λέμε το αναφερόμενο από τον Εθνικό μας ποιητή : « Δυστυχής παρηγορία μόνη σου έμελλες να λές , περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς »