Οι περιορισμένοι πόροι φέρνουν μείωση των δικαιούχων – Ποιοι τομείς αναμένεται να τεθούν υπό την κρατική «ομπρέλα»
Σίσσυ Σταυροπιερράκου
Hημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της αγοράς θα κρίνει ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα μπουν κάτω από την κρατική ομπρέλα στήριξης τον Απρίλιο και μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουν οι «κόφτες». Με δεδομένο ότι οι δημοσιονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι, φαίνεται να υπάρχει αλλαγή πλεύσης στα μέτρα στήριξης του επόμενου μήνα.
Στο οικονομικό επιτελείο φέρονται να προσανατολίζονται, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και στις 29 Μαρτίου ανοίξει το λιανεμπόριο, τα μέτρα του Απριλίου να αφορούν αποκλειστικά τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις: εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και γυμναστήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων θα λάβουν και τον Απρίλιο την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ (που συνιστά ένα από τα πλέον δαπανηρά μέτρα στήριξης από την αρχή της πανδημίας), ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου.
Αρση των ενισχύσεων για ορισμένες κατηγορίες
Αντιθέτως, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση να αρθούν οι ενισχύσεις για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που δέχονταν κρατική ενίσχυση βάσει μείωσης τζίρου και να λειτουργήσουν από τον Απρίλιο και μετά στηριζόμενες αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Διακηρυγμένος στόχος είναι, άλλωστε, τα μέτρα στήριξης σταδιακά να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση, καθώς οι δημοσιονομικές αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού στενεύουν.
Ερωτηθείς για την παράταση των μέτρων στήριξης και τον Απρίλιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «θα αποφασίσουμε το επόμενο διάστημα, θέλουμε να δούμε τις επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο». Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμησή του για επιπλέον κόστος 750 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε εβδομάδα λουκέτου απαντώντας σε ερώτημα για τις επιπτώσεις αν υπάρξει απόφαση οι περιορισμοί να παραταθούν για μία εβδομάδα, έως τις 28 Μαρτίου.
«Προσευχόμαστε να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε ο υπουργός. Εξήγησε πως η στήριξη θα πρέπει να γίνει με σωφροσύνη, ούτως ώστε μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές με το σχέδιο ανάκαμψης να οδηγηθεί η χώρα μετά την πανδημία στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Τι θα γίνει με τα μέτρα στήριξης
Πάντως ο Μάρτιος είναι ένας πολύ δύσκολος και κρίσιμος μήνας για την αγορά και για τα κρατικά ταμεία, με την πίεση να είναι μεγάλη και τις προσδοκίες για άνοιγμα της οικονομίας να διαψεύδονται από την έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταστήσει σαφές ότι από εδώ και πέρα τα μέτρα στήριξης δεν θα είναι για όλους. Ήδη ο νέος όρος που εισήχθη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 και αποκλείει όσους είχαν αύξηση τζίρου στο σύνολο του 2020 από τη χορήγηση ποσών, αλλά και ο αποκλεισμός επιχειρήσεων από τις επιδοτήσεις ειδικού σκοπού του Μαρτίου πιστοποιούν τις πρώτες αλλαγές.
Tο κριτήριο της πτώσης τζίρου φαίνεται ότι θα χαρακτηρίζει όλα τα επόμενα μέτρα στήριξης, ενώ θα στηρίζονται μόνο οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες και αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας προβλήματα ρευστότητας.