Θωμάς Σαββίδης*:
Ποντιακή Διατροφή: Κληρονομιά 3.000 χρόνων. Από την Παράδοση στην παγκόσμια αναγνώριση
Κληρονομήσαμε μια διατροφική παράδοση, έναν διατροφικό πολιτισμό σχεδόν 3.000 χρόνων.
Τον φέρνουν στον Ελλαδικό χώρο πριν 100 χρόνια μαζί με την ψυχή, την πίστη και την ιστορία μας. Στην αρχή είμαστε άτολμοι να προβάλουμε αυτόν τον πολιτισμό. Οι αιτίες πολλές. Προείχε η επιβίωση, το στέριωμα στον νέο τόπο.
Μία γενιά πέρασε με αυτό το όνειρο. Να προετοιμάσει το έδαφος, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την προκοπή της επόμενης γενιάς. Από την άλλη μεριά οι πρόγονοι μας σε προτεραιότητα άλλες αξίες: την ιστορία, την λαογραφία, την μουσική και το χορό. Η διατροφή φαντάζει ως ένα υλιστικό στοιχείο, μια βιολογική αναγκαιότητα . Και όμως: η διατροφή φαντάζει είναι το βασικό στοιχείο κάθε πολιτισμού.
Η ποντιακή διατροφή, η δική μας διατροφή χρειάστηκε αρκετό χρόνο να ενσωματωθεί στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της νεώτερης Ελλάδας, να προβληθεί στον σύγχρονο καταναλωτικό χώρο, αλλά και να γίνει γνωστή διεθνώς. Σε αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα οι πολυάριθμοι πολιτιστικοί μας φορείς, οι Σύλλογοι των Ποντίων με εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και αλλού.. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη. Ότι νέο εισέρχεται. Αντιμετωπίζεται με κάποια επιφυλακτικότητα από την κοινωνία. Αντίθετα τα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα έχουν αποτελεσματικότερες μεθόδους να επιβάλουν προϊόντα και ήθη στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Από την πλευρά μας είχαμε την ευκαιρία να προβάλουμε τεκμηριωμένα και με επιστημονικά κριτήρια την αξία και τα πλεονεκτήματα της ποντιακής διατροφής για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το κάναμε πολλές φορές, και θα το κάνουμε όσες ακόμα χρειαστεί. Προσωπικά δεν δίστασα να υποστηρίζω αυτές τις απόψεις και στον τελευταίο (σε ότι αφορά τάξη μεγέθους) ή απομακρυσμένο σύλλογο.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά: η κουζίνα μας είναι ευρέως αποδεκτή και τα αντίστοιχα προϊόντα κοσμούν τα εμπορικά ράφια.
Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Δεν σταματούμε όμως εδώ.
Η διατροφική μας παράδοση γίνεται πλέον μέρος της επιστήμης της διατροφής διεθνώς.
Δημοσιεύτηκαν μελέτες, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της ποντιακής διατροφής στον άνθρωπο και στη συμβολή της στην πολυπόθητη μακροζωία . Η αποδοχή αυτών των ερευνών από την επιστημονική κοινότητα είναι ενθουσιώδης.
Πρόσφατα υποδεχτήκαμε και υποστηρίξαμε διδακτορική διατριβή με θέμα την ποντιακή διατροφή. Τα αποτελέσματα δεν παραμένουν στον χώρο μας αλλά γίνονται κτήμα της διεθνούς κοινότητας με επιστημονικές εργασίες αλλά και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. «Δεν μαγειρεύουμε πλέον για να τρώμε μόνον εμείς, αλλά για να προσφέρουμε και σε άλλους ανθρώπους» Επιμένουμε στην διεθνή διάσταση της ποντιακής διατροφής και για έναν ακόμα λόγο. Στις επιστημονικές εργασίες χρησιμοποιείται ο όρος «ΠΟΝΤΟΣ» γεγονός που υπηρετεί άμεσα την εθνική ιδέα.
Υπήρξα ΠΟΝΤΟΣ, Υπάρχει ΠΟΝΤΟΣ ή να το πω ποιητικά «ο Πόντος έν άστρον φωτεινόν» «ο Πόντος εμπνέει».
- Βιολόγος – Χημικός
Καθηγητής ΑΠΘ