Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Πώς τα παιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες και την απόδοση μας στη δουλειά

0 comment 4 minutes read

 

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, πριν από πολλές δεκαετίες, απέκτησαν πολλούς πολέμιους που θεωρούσαν πως αποτελούν απλά σπατάλη χρόνου, χωρίς να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο. Τέτοια άνθρωποι υπάρχουν ακόμα και για τα παραδοσιακά παιχνίδια, επιτραπέζια ή με τράπουλα κλπ., οι οποίοι θεωρούν πως δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, τουλάχιστον στους ενήλικες. Ωστόσο, υπάρχουν πολυάριθμες ενδείξεις που υποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, τα παιχνίδια κάθε μορφής φαίνεται πως βοηθούν να βελτιώσουμε τις δεξιότητες μας και την απόδοση που έχουμε στην εργασία μας, αλλά και γενικότερα στη ζωή μας.

Λήψη αποφάσεων και δημιουργική σκέψη

Η λήψη των σωστών αποφάσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επιχείρησης. Η δημιουργική σκέψη είναι, επίσης, απαραίτητη στις περισσότερες επιχειρήσεις και προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιους εργαζόμενους να ξεχωρίσουν για τις ηγετικές τους ικανότητες και για τις σωστές αποφάσεις που λαμβάνονται στην κατάλληλη στιγμή. Οι συγκεκριμένες δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τα παιχνίδια, καθώς η δημιουργικότητα και η λήψη αποφάσεων αποτελούν και εδώ δομικά συστατικά των παιχνιδιών. Όταν η δημιουργικότητα εφαρμόζεται στον τομέα της εργασίας μαζί με το πάθος που αποκτά κάνεις παίζοντας παιχνίδια, αυτό έχει θετική επίδραση στην παραγωγικότητα και προσφέρει μεγαλύτερες πιθανότητες για μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Συνεργασία

Τα παραδοσιακά παιχνίδια έχουν τις περισσότερες φορές τη συνεργασία ως βασικό χαρακτηριστικό τους. Μπορεί να μη συνέβαινε το ίδιο με τα βιντεοπαιχνίδια στην αρχή, όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η δυνατότητα παιχνιδιού με πολλούς παίκτες, από κοντά ή στο διαδίκτυο, ενισχύει τις δεξιότητες επικοινωνίας και επιτρέπει στους παίκτες, είτε να ανταγωνίζονται ατομικά ή σε ομάδες είτε να συνεργάζονται για τον κοινό σκοπό που είναι η νίκη. Σε συγκεκριμένη έρευνα καταγράφηκε πως ομάδες εργαζομένων που έπαιζαν 45 λεπτά βιντεοπαιχνίδια πριν αρχίσουν τη δουλειά τους είχαν 20% αύξηση της παραγωγικότητάς τους στη δουλειά.

Κοινωνικές δεξιότητες

Η κοινωνική αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω διαδικτύου συμβάλλει, επίσης, στην επικοινωνία. Για πολλούς παίκτες τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν ένα είδος κοινωνικού δικτύου στο οποίο κανείς συνδέεται, επικοινωνεί και μοιράζεται τις ιδέες και τα νέα του με άλλα άτομα. Μακροπρόθεσμα, οι σχέσεις που δημιουργούνται στο διαδίκτυο μετεξελίσσονται και σε κοντινές διαπροσωπικές σχέσεις στον πραγματικό κόσμο. Όλη αυτή η διαδικασία επικοινωνίας δρα ευεργετικά στον τομέα της εργασίας, όπου η συνεργασία και η επικοινωνία είναι απολύτως απαραίτητες.

Αναγνώριση μοτίβων

Η αναγνώριση μοτίβων αποτελεί μία μέθοδο ανάλυσης, η οποία μπορεί να βοηθήσει σε επιτυχημένες προβλέψεις που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον επαγγελματικό τομέα. Μπορεί κανείς να αναπτύξει τις δεξιότητες του στην αναγνώριση μοτίβων με απλά παιχνίδια γρίφων στο κινητό τηλέφωνο ή με πιο πολύπλοκα παιχνίδια σκέψης. Τέτοιο, για παράδειγμα, είναι το πόκερ, το οποίο μπορεί κανείς να παίξει με φίλους από κοντά ή να έχει πρόσβαση μέσω κάποιας διαδικτυακής πλατφόρμας, όποια στιγμή έχει χρόνο και το επιθυμεί. Αυτού του είδους οι πλατφόρμες είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες όσον αφορά τα δεδομένα που χρησιμοποιούν, προκειμένου να ενισχύουν τη συνολική εμπειρία του χρήστη, προσφέροντας αντίστοιχα τη δυνατότητα επικοινωνίας και με τους άλλους παίκτες.

Στρατηγικός σχεδιασμός

Παίζοντας ένα παιχνίδι σε υψηλούς ρυθμούς, συνήθως βιντεοπαιχνίδι και όχι τόσο συχνά επιτραπέζιο, αυτό έχει θετική επίδραση στην αντίληψη και την ανταπόκριση του εγκεφάλου. Τα παιχνίδια που διεξάγονται σε πραγματικό χρόνο κάνουν τους παίκτες να παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, να χρησιμοποιούν όλο το διαθέσιμο χρόνο που έχουν για να σκεφτούν, να δημιουργούν στρατηγικές και να αποφεύγουν τα λάθη. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός χρησιμοποιείται και στον τομέα των επιχειρήσεων με αντίστοιχες επιδιώξεις και απαιτήσεις. Τελικά, ο εργαζόμενος καταφέρνει να έχει την ευχέρεια να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να επιλύει προβλήματα αποδοτικά, υπό την πίεση του χρόνου και των καταστάσεων.

Επίλυση διενέξεων

Η επίλυση των διενέξεων αποτελεί μία χρήσιμη δεξιότητα όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά γενικότερα στην καθημερινή ζωή. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους έχουν ηγετικούς ρόλους και όχι μόνο. Ένα από τα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών είναι η δυνατότητα κάνεις να παίξει τον ρόλο κάποιου άλλου χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη διαδικασία βοηθά στην ανάπτυξη ενσυναίσθησης για τους άλλους και υποχρεώνει τα άτομα να βρίσκουν τρόπους επίλυσης των διενέξεων που δημιουργούνται. Δεξιότητες αυτού του είδους που αναπτύσσονται μέσω των παιχνιδιών, όπως οι διαπραγματεύσεις και η επίλυση διαφωνιών, μεταφέρονται σε ακαδημαϊκό επίπεδο, στην εργασία και στην προσωπική μας ζωή.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00