Η πανελλαδική καταγραφή της ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την γενική απογραφή του πληθυσμού της χώρας το 2021, αναδεικνύει ενδιαφέροντα στοιχεία, όσον αφορά τους Ρομά που βρίσκονται στην Ελλάδα, την κοινωνική και οικονομική κατάστασή τους, αλλά και αυτών που ήρθαν στη χώρα μας από άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την έρευνα και καταγραφή αυτών των στοιχείων, ο αριθμός των Ρομά στην Ελλάδα ανέρχεται στους 117.495 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί το 1,13% του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, τα υψηλότερα δε ποσοστά συγκέντρωσής τους παρατηρούνται στην περιφέρεια Αττικής (25%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (17%) και στη Δυτ. Ελλάδα (13%).
Όσον αφορά την εκπαίδευση των Ρομά, η έρευνα επιβεβαιώνει την τάση πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μετά το δημοτικό και τη σταδιακή μείωση της συμμετοχής των παιδιών των Ρομά σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο δε για τις μεγαλύτερες ηλικίες, ο αναλφαβητισμός φτάνει το 80%!
Οι ΟΤΑ, περιφέρειες και δήμοι της χώρας, μεριμνούν για την πρόσβαση των Ρομά σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και για την πρόσβασή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η μετακίνηση των παιδιών γίνεται με λεωφορεία και άλλα ναυλωμένα μέσα μεταφοράς.
Στους 142 δήμους όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πληθυσμών Ρομά, υπάρχουν 462 περιοχές διαβίωσής τους, στις οποίες οι Ρομά ζουν διάσπαρτα, σε άκρως υποβαθμισμένες περιοχές, σε καλύβια, παραπήγματα και πρόχειρες κατασκευές, χωρίς βασικές υποδομές, σε τσαντίρια κοντά σε κατοικημένες περιοχές.