Πράσσο -Allium Ampeloprasum, Allium porrum
Διατροφικά οφέλη και ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Άλλιον το αμπελόπρασο (Allium ampeloprasum) ανήκει στο γένος Άλλιον και στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae). Οικογένεια: Λειριοειδή (Liliaceae)
Συναντάται από τη Νότια Ευρώπη μέχρι τη Ανατολική Μεσόγειος, Νότια Ρωσία.
Ήταν γνωστά από την αρχαιότητα.
Στην αρχαία Ελλάδα, στους Δειπνοσοφιστές αναφέρονται τα σκόρδα, τα πράσα, το αμπελόπρασο (γήτειον), και τα κρεμμύδια μεταξύ των προμηθειών κάποιου πλούσιου. Στους Δειπνοσφιστές επίσης,αναφέρεται και ο μυττωτός,(έδεσμα που παρασκευαζόταν με ζύμη, που περιέχει ανακατεμένα διάφορα υλικά, όπως τυρί, μέλι, σκόρδο ,πράσο κ.ά. ), μια πικάντικη σάλτσα που περιείχε, μεταξύ των άλλων σκόρδο και πράσο.
Ο Δικαιόπολις, στους Αχαρνείς του Αριστοφάνη, αγανακτεί όταν του άρπαξαν τα πράσα και δεν μπορούσε να φτιάξει τον μυττωτό, που ήθελε.
Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι η πέρδικα οφείλει την φωνή της στο πράσο.
Ο Σοτίων (2ος αιών π.Χ.)λέει, ότι τα πράσα γίνονται λευκά, αν μεταφυτεύοντας τα, περιπλέξεις με βόλβιτο χοντρό και νεαρό, τον οποίο θα αποθέσεις σε πλατύ όστρακο ή πέτρα
Ο Θεόφραστος λέει, ότι τα πράσα, καθώς και τα σέλινα κ.λπ., γίνονται μεγαλύτερα αν φυτέψεις, μαζί, πολλούς σπόρους δεμένους σε πανί.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Τα πράσα αποτελούνται κατά 90% από νερό. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο και μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο, καθώς και αντιοξειδωτικά.
– Έχουν λίγες θερμίδες και τα επιμήκη κοτσάνια τους παρέχουν καλές ποσότητες διαλυτών και αδιάλυτων ινών.
Στο πράσο περιέχεται σημαντική ποσότητα βιταμινών Α, Β και C . επίσης της βιταμίνες όπως Κ, , Ε.
Περιέχονται αιθέρια έλαια εξαιρετικά ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό ( σε αυτά οφείλεται η έντονη οσμή και η καυστική γεύση τους).
Στο τμήμα του φυτού που είναι κοντά στη ρίζα, περιέχονται οι θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες του πράσου.
Τα πράσα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και Κ και περιέχουν υγιείς ποσότητες μαγγανίου, βιταμίνης C, σιδήρου, φολικού οξέος, χαλκού, νιασίνης, ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και θειαμίνης.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα πράσα είναι λαχανικά,που σχετίζονται, στενά, με τα κρεμμύδια και την οικογένεια σκόρδου.
Το φυτό έχει διουρητικές, ανθελμινθικές, αντιχοληστερικές, αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, χολαγωγές, sudorific, καθαρτικές, αποχρεμπτικές, αντιπυρετικές, τονωτικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες.
Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχουν allicin – ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, που μπορεί να καταπολεμήσει τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες
– Συνιστάται για τη θεραπεία νεφρικών προβλημάτων, αθηροσκλήρωσης, καρδιακών παθήσεων, χολόλιθων, πέτρες στα νεφρά και σταγονιδίων.
– Χρησιμοποιείται κατά της εξάντλησης, των ρευματισμών, της ραχίτιδας, της φυματίωσης, της φαρυγγίτιδας, της λαρυγγίτιδας, της τραχειοβρογχίτιδας και της δυσκοιλιότητας.
– Εφαρμόζεται, εξωτερικά, στο δέρμα κατά του εκζέματος, της ψωρίασης και άλλων δερματικών προβλημάτων.
– Το τσάι από βότανα χρησιμοποιείται κατά του βήχα, της χρόνιας και οξείας βρογχίτιδας, της καούρας, του έλκους του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου και των φλεγμονών του πεπτικού συστήματος.
–Ο χυμός των φυτών θεωρείται ότι βοηθά στην αποτοξίνωση των καπνιστών.
Χορηγείται με τη μορφή τσαγιού από βότανα (μια ποσότητα αποξηραμένου βοτάνου, σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για 5-10 λεπτά, 3 φορές την ημέρα).
– Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα με τη μορφή κατάπλυσης.
– Είναι μια εξαιρετική επιλογή για διαβητικά άτομα και για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. – Είναι αποτελεσματικό φάρμακο για επίμονα εκζέματα, παθήσεις του δέρματος, οξεία και χρόνια βρογχίτιδα, πολλές παθήσεις του πεπτικού συστήματος
– Οι περισσότερες μελέτες, που έχουν γίνει για το πράσο, επικεντρώνονται στην καλή υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα πράσα περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι σημαντικά για την υγιή νευρολογική λειτουργία και ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα – Βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο.
– Ενισχύουν τη μνήμη και καταπολεμούν την υψηλή χοληστερόλη.
– Έχουν διουρητικές ιδιότητες και θεραπεύουν το πρήξιμο των άνω και κάτω άκρων. – Αποτελούν καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, ενώσεων, που συμβάλλουν στην υγιή όραση. Πώς επιλέγουμε και πώς αποθηκεύουμε τα πράσα;
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Δεν αναφέρονται παρενέργειες
– Η μόνη πιθανή παρενέργεια προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.
Τα άτομα με αραιωτικά αίματος πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους πριν προσθέσουν πράσα στη διατροφή τους
– Τοξικότητα σε ζώα
Η υπερευαισθησία και η δηλητηρίαση μπορεί να προκληθούν σε σκύλους, μετά την κατανάλωση των καρπών του.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων δεν συνιστάται χωρίς τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.
Οι ουσίες που περιέχουν ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με τα εγγεγραμμένα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής, εξαλείφοντας έτσι τη θεραπευτική αποτελεσματικότητά τους ή προκαλώντας τοξικότητα.
Μπορούν επίσης να επιβαρύνουν, περαιτέρω, τις εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες του σώματος, εκθέτοντας έτσι τον ασθενή σε αυξημένη νοσηρότητα και απειλητικές, για τη ζωή, καταστάσεις.