Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024

Προτάσεις για την αξιοποίηση του κτιρίου του Εκθεσιακού Κέντρου του ΕΒΕ Κοζάνης και για την επαναλειτουργία της Έκθεσης στα Κοίλα (Σταύρου Π. Καπλανογλου Πρόεδρου του ΕΒΕ Κοζάνης 1983-1987)

0 comment 6 minutes read

Προτάσεις για την αξιοποίηση του κτιρίου του Εκθεσιακού Κέντρου του ΕΒΕ Κοζάνης και για την επαναλειτουργία της Έκθεσης στα Κοίλα (Σταύρου Π. Καπλανογλου Πρόεδρου του ΕΒΕ Κοζάνης 1983-1987)

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 40 χρόνων από την ημέρα που ξεκίνησε η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική έκθεση του ΕΒΕ Κοζάνης με την συνεργασία του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου και που έμελε να μετεξελιχθεί στην διάρκεια των 33 διοργανώσεων της σε Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας από την 1/9/2024 αρχίσαμε δημοσιεύσεις με σκοπό να τονίσουμε την ανάγκη επαναλειτουργίας προκείμενου να συμβάλει στον περιορισμό τον προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή που ήταν και ο βασικότερος σκοπός της ίδρυσης της , που προέβλεπε το 1984 ,<< τι μέλει γενέσθαι >>, με την τυχόν διακοπή της εξόρυξης του λιγνίτη είτε λόγω της εξάντλησης των κοιτασμάτων ,είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Η δεκαετία του 1980 ήταν η εποχή << των παχιών αγελάδων >> όμως για μας η ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας ήταν στρεβλή μια και στηριζόταν στην μονοαπασχόληση που δεν ήταν άλλη από την εγκατάλειψη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και την απασχόληση όλου του εργατικού δυναμικού στην ΔΕΗ (υπήρχε ικανοποιητική αμοιβή χωρίς την αστάθεια των εσόδων από αστάθμητους παράγοντες της που υπάρχει στον ιδιωτικό . ) και συγχρόνως γινόταν μείωση του αγροτικοί τομέα λόγω των συνεχών απαλλοτριώσεων γης και κτισμάτων με την εξαφάνιση δεκάδων οικισμών των λιγνιτοφόρων περιοχών που όμως οι αποζημιώσεις που κυκλοφορούσαν άφθονο χρήμα στην αγορά , δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση της ανθηρής οικονομίας .
Έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει κάτι .
Επιλέξαμε τότε (1983-1987 ) σαν Επιμελητήριο και την βοήθεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου την δημιουργία ενός εργαλείου που θα ενίσχυε τον τζίρο των επιχειρήσεων ,κάνοντας γνωστά τα ποιοτικά προϊόντα τους, βελτιώνοντας τα ,συγχρόνως μέσω της ανάπτυξης του υγιούς ανταγωνισμού δημιουργώντας την Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργική έκθεση του Νομού Κοζάνης σε ένα χώρο στα Κοίλα Κοζάνης ( στο τότε νεόκτιστο διώροφο σχολείο ) δίπλα στον οποίο βρισκόταν μια έκταση όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο και το διακηρύξαμε από την πρώτη στιγμή και θα υπήρχαν και άλλες δραστηρίοτητες.

Πέρα από την προβολή των προϊόντων ο χώρος της διοργάνωση θα ήταν ο τόπος κάθε χρόνο θα ακουγόταν η φωνή μας προς την πολιτεία να δημιουργήσει την υποδομή ώστε οι κάτοικοι ολόκληρης της Δ. Μακεδονίας να ξεφύγουν από την απομόνωση που βρισκόταν,και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν απρόσκοπτα και να δίνουν ένα ικανοποιητικοί εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους και στους ενεργούμενους σε αυτές.
Το εργαλείο έγινε ,ο εκθεσιακός θεσμός καθιερώθηκε,όπως παραχωρήθηκε ο χώρος και αναγέρθηκε ένα διώροφο κτίσμα 2600 τ. μ. Με εκμεταλλεύσιμο εκθεσιακό εξωτερικό χώρο 1400τ.μ και επιπλέον χώρο 20στρ για στάθμευση αυτοκίνητων και άλλες χρήσεις
Η έκθεση λειτούργησε με επιτυχία 33 ολόκληρα χρόνια, φάνηκε να ξεπερνά ακόμη και την κρίση του μνημονίου ,όμως η κακό διαχείριση του φορέα που δημιουργήθηκε για την διαχείριση του διέκοψε την ροή της

Το Εκθεσιακό κέντρο έπαψε να λειτουργεί μια και οδηγήθηκε σε εκκαθάριση .
Η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε αλλά επαναλειτουργία της γενικής εκθέσεως δεν βλέπουμε.

Στην εναρκτήρια ομιλία μας το 1984 προσδιορίσαμε ότι με βάσει τα τότε γνωστά αποθέματα λιγνίτη ότι απολιγνιτοποίηση θα άρχιζε από το 2010 , οι έρευνες που έγιναν αργότερα απέδειξαν ότι τα αποθέματα ήταν πολύ περισσότερα και η εποχή αυτή θα αργούσε πολύ να έρθει.

Δυστυχώς μεγάλα συμφέροντα επέβαλαν την διακοπή της εκμετάλλευσης ενός πλουτοπαραγωγικού πόρου του λιγνίτη που βοηθούσε την χώρα σε σχετική ενεργειακή απεξάρτηση,

Η απολιγνιτοποίηση ήρθε απότομα και η περιοχή της Δ. Μακεδονίας βρέθηκε ξεκρέμαστη .
Τις συνεπειες τι βλεπουμε ΑΝΕΡΓΊΑ -ΜΕΊΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΊ –
ΕΓΚΑΤΆΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΚΊΝΗΤΩΝ και αλλά ανάλογα δυσάρεστα φαινόμενα .

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και η πολιτεία με τους αρμοδίους φορείς και των άλλων επαγγελμάτων αν δραστηριοποιηθούν και οργανωθούν σωστά να ξεφύγουμε από την απαξίωση και την μεγάλη καταστροφή .

Το εκθεσιακό κέντρο πέρα από τις εκθέσεις μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο
Θα χρειασθεί η σύμπλευση της Περιφέρειας , των 4 Εμποροβιοτεχνικών επιμελητηρίων .της περιφέρειας μας
Παραγωγικές δυνατότητες υπάρχουν στην Δ. Μακεδονία και πέρα από την γενική μεγάλη έκθεση που πρέπει να παρουσιάζει τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες .
Πρέπει να διοργανωθούν και κλαδικές εκθέσεις σε κάποιους τομείς που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον .
Θα μπορούσαμε να προτείνουμε κάποιες κλαδικές εκθέσεις όπως :

*- Κλαδική έκθεση ή έκθεση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

*- Κλαδική έκθεση προώθησης εναλλακτικού τουρισμού.

*- Κλαδική έκθεση καλών τεχνών

*- Κλαδική έκθεση ενέργειας

Και επειδή ο χρόνος δεν θα επαρκεί και για τις 4 κλαδικές εκθέσεις θα μπορούσαν να γίνονται ανά διετία.
Βεβαία θα υπάρχουν και άλλοι τομείς για κλαδικές εκθέσεις αρμοδίοι φυσικά θα είναι οι διοργανωτές που κατά την άποψη μου πέρα από το ΕΒΕ Κοζάνης που θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα έπρεπέ να είναι και τα αλλά 3 εμποροβιοτεχνικά και βιοτεχνικαά επιμελητήρια της Δ. Μακεδονίας ( Γρεβενών ,Καστοριάς και Φλωρίνης )

Επειδή κάποιοι νομίζουν ότι τελείωσαν όλα και δεν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης από την δύσκολη θέση που βρίσκεται η περιοχή θα παρουσιάσουμε εκτός από το αρχικό κολάζ φωτογραφιών που φαίνονται οι προτεινόμενοι διοργανωτές και οι εκθέσεις που πρεπε να γίνονται ,παρουσιάζουμε και 4 δια δραστικούς χάρτες που φαίνονται παραγωγικές δυνατότατες της περιφέρειας μας χωρίς προς το παρόν να πούμε περισσότερα για αυτές .

Οι χάρτες δεν έγιναν τώρα, τους δημιουργήσαμε πριν από μια πενταετία όταν πριν λίγα χρόνια όταν οι διαχειριστές της σελίδας του facebook <<Πολιτεία της Ουτοπία (Θ. Γκ;ατζόφλια και Φ. Χαντζάρα ) μας το ζήτησαν.
Η πολυκομματική Ιστοσελίδα << Η Πολιτεία της Ουτοπίας >> με εμπεριστατωμένες εργασίες εξαιτίας της Μεταλιγνιτικής εποχής κατάθεσε σε θεσμικούς αρμόδιους Φορείς Τοπικούς , Κεντρικούς, Βρυξελλών, Παγκόσμιων Οργανισμών , αξιόλογες προτάσεις καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες και οι άνθρωποι που δούλεψαν και δουλεύουν γι’ αυτή είναι άξιοι κάθε επαίνου.

Υ.Γ.

Επειδή ακούμε αντίθετες φωνές στην δίκη για την επαναλειτουργία του εκθεσιακού θεσμού από το ΕΒΕ Κοζάνης όπως :

1. Που πάμε δεν υπάρχουν πια αξιόλογες παραγωγικές επιχειρήσεις.;
2. Ποιο είναι οι τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία ;
3. Ποιο θα είναι το αντικείμενο ταν εκθέσεων , Ποιοι θα συμμετέχουν και ποιο θα είναι το αντικείμενο που θα προβάλουν ;
4. Υπάρχουν δραστηρίοτητες που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία .;
5 . Ο εκθεσιακός χώρος επαρκεί ;
6. . Που θα βρεθούν τα λεφτά.,
7 . Μήπως τώρα είναι πολύ αργά μπορεί να γίνει κάτι και άλλες παρόμοιες .

Θα επανέλθουμε δίνοντας τις ανάλογες απαντήσεις ,προσθέτοντας και τις άλλες αίτιες που δημιούργησαν προβλήματα σε σημείο που πολλές επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν , και η οικονομία να καταρρέει. Πριν όμως από αυτό θα δημοσιοποιήσουμε κάποιες προτάσεις που έκανε ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της πατρίδος μας η Ακαδημία Αθηνών πριν από χρόνια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης της Δ. Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης της Πελοποννήσου που δεν είδαμε να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο από την πολιτεία όσο και από τους αρμοδίους τοπικούς φορείς ,ούτε φυσικά από την πέτρα του σκανδάλου την ΔΕΗ.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00