Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025

“ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ” Ο εφιάλτης των τηλεδιασκέψεων: Savoir Vivre για τους ευπατρίδες του zoom και νέα εργασιακά δεδομένα

0 comment 15 minutes read

Δρ Ευστράτιος Παπάνης

 

 

 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς για τους ευπατρίδες του ZOOM και του WEBEX. Η εξάντληση εξαιτίας της έκθεσης σε πλατφόρμες τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης. Νέα εργασιακά δεδομένα κατά τον 21ο αιώνα.  Η υβριδική εργασία πρόκειται να γίνει ο κανόνας με ανυπολόγιστες οικονομικές, διοικητικές και εκπαιδευτικές συνέπειες. Το Ίντερνετ δεν είναι πια ένα δίκτυο που φιλοξενεί κοινωνικά φαινόμενα, αλλά ένα περιβάλλον που τα προκαλεί. Ας φροντίσουμε οι νέοι όροι και συνθήκες να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινοι.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΘΕΞΗΣ

 

Δηλώστε συμμετοχή στην  ημερίδα ψυχολογικής μέθεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη με ομιλητή τον Δρ Ευστράτιο Παπάνη

 «Η ψυχοθεραπεία στην καθημερινότητα μας. Βασικές  ψυχολογικές τεχνικές, για να εξελιχτείτε κοινωνικά, πνευματικά και συναισθηματικά-Συμφιλιωθείτε με τον ιδανικό σας εαυτό»

Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://bit.ly/3LjHLD4

—-

 

Καθώς προετοιμάζεστε να εισέλθετε σε μία ακόμη επαγγελματική τηλεδιάσκεψη μέσω zoom ή κάποιας άλλης απλής ή περίπλοκης πλατφόρμας, απόγευμα μετά τη δουλειά, αλλά ίσως και Σαββατοκύριακο, υποβαθμίζετε το γεγονός ότι οι εργασιακές-εκπαιδευτικές απαιτήσεις έχουν εισβάλει αυθαίρετα σχεδόν στο μέρος εκείνο, όπου συντελείται ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, δηλαδή στην οικογενειακή σας ζωή ή στον απαραβίαστο μέχρι πρότινος ιδιωτικό σας χώρο.

 

Η διαδικασία αυτή, εάν γίνεται συστηματικά, θα επηρεάσει αργά ή γρήγορα, άμεσα ή έμμεσα όλα τα μέλη του στενού περιβάλλοντος, αλλά και την αίσθηση της αυτοδιαχείρισης και του ελεύθερου χρόνου.

 

Ο εγκέφαλος σας χρονικά και χωρικά απροετοίμαστος να εξοικειωθεί με τους συνεχόμενους ρόλους, όπως θα έκανε παλιότερα προς τη διαδρομή για την επαγγελματική διά ζώσης συνάντηση, σταματά να διαχωρίζει τις δυο καταστάσεις και δυσκολεύεται να βάλει σε τάξη τις σκέψεις και τις προτεραιότητες.

 

Παράλληλα, καλείται να προσηλωθεί πολλαπλές φορές μέσα στην ίδια μέρα σε μια ακόμη οθόνη, με διαρκή οπτική επαφή, εφόσον υπάρχει ανοιχτή κάμερα, όπου αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα και ως ομιλητής και ως ακροατής, δεδομένου ότι όλοι μπορούν να βλέπουν τους πάντες ταυτόχρονα και όχι μόνο όταν μιλούν.

 

Ενώ σε μια κανονική συνάντηση θα υπήρχε η φυσιολογική κίνηση και πολυαισθητηριακά ερεθίσματα θα εμπλούτιζαν την επικοινωνία, κεντραρισμένοι και στατικοί σε ένα παράθυρο κοιτάμε αφύσικα τους υπόλοιπους σε απόσταση λίγων μόνο εκατοστών, που υπό άλλες συνθήκες θα μεταφραζόταν ως οικειότητα.

 

Επιπλέον, εάν οι κάμερες παραμένουν κλειστές, η έλλειψη μη λεκτικών σημάτων θα επιδείνωνε την εμπειρία της επικοινωνίας και θα έκανε το μυαλό να πασχίζει για περισσότερες πληροφορίες.

 

Η έλλειψη διαχωριστικών μεταβάσεων και ο τεχνητός οφθαλμικός φόρτος ευθύνονται εν μέρει για το φαινόμενο του zoom fatigue (εξουθένωσης από τις τηλεδιασκέψεις)

 

Ανάλγητοι κάποιοι ομιλητές σε τέτοιες συναντήσεις ξεχνούν ότι η προσοχή μπορεί να επικεντρώνεται για είκοσι το πολύ λεπτά κάθε φορά δίχως διάλειμμα και αρχίζουν να διαβάζουν μακρόσυρτες παρουσιάσεις, μαρτυρικά PowerPoint και ακατάληπτα σχεδιαγράμματα, που προκαλούν όχι απλώς burnout, αλλά ακατάσχετο boreout.

 

Εάν χαθεί το ενδιαφέρον, οι συμμετέχοντες αρχίζουν να διαβάζουν email, να απαντούν στο messenger, να ελέγχουν τα κοινωνικά τους δίκτυα, να κάνουν παράλληλες διεργασίες, που επιβαρύνουν την κόπωση.

 

Οι τηλεδιασκέψεις αποτελούν κολαστήριο για όσους δίνουν υπερβολική έμφαση στην εικόνα τους προς τους υπόλοιπους, επειδή μπορούν στο προβεβλημένο παράθυρο να βλέπουν τον εαυτό τους, να παρατηρούν τις κινήσεις και τις εκφράσεις του, να ακούν τον τόνο της φωνής. Ο εγκέφαλος γίνεται κριτής, ενώ παράλληλα είναι επιφορτισμένος με όλες τις υπόλοιπες γνωστικές δραστηριότητες της συνάντησης

 

Και μπορεί η νευρωσική, ασταμάτητη, υποχρεωτική, αναβάθμιση των προσόντων σας, η συνεχής επικοινωνία με τους συνεργάτες να αποτελεί επιταγή των καιρών, κέλευσμα της διά βίου μάθησης, αποκύημα της εργασιακής κουλτούρας, προϋπόθεση για την αυτοβελτίωση, την αποτελεσματικότητα ή ακόμα και κριτήριο για τη θωράκιση απέναντι στις νέες, ανταγωνιστικές εργασιακές απαιτήσεις, όμως η δημιουργικότητα, η ευτυχία και η ικανοποίηση πόρρω απέχουν από όλες τούτες τις τεχνολογίες, εφόσον γίνεται ανεκτή η κατάχρηση τους.

 

Η ουσιαστική εξοικείωση με την πληροφορική μεταβλήθηκε σε αξίωμα επιτυχίας, ενώ λίγο πριν αποτελούσε ίδιον αποκλειστικά των μυημένων.

 

Η υβριδική εργασία πρόκειται να γίνει ο κανόνας και αυτό θα έχει ανυπολόγιστα οικονομικά, διοικητικά και εκπαιδευτικά οφέλη, εάν τηρηθούν τα μέτρα.

 

Η γνήσια όμως ανθρώπινη επαφή και η επικοινωνία ποτέ δεν προκαλούν κόπωση αλλά αποτελούν τροφή για τον εγκέφαλο μας.

 

Savoir Vivre για τους ευπατρίδες του ZOOM. Ένας οδηγός καλής συμπεριφοράς στις εξ αποστάσεως αλληλεπίδρασεις

 

Δευτέρα πρωί, μάθημα στο Πανεπιστήμιο σε μια από τις πάμπολλες πλατφόρμες τηλεσυνεργασίας, που εισήλασαν στη ζωή μας, μαινόμενες πως θα απελάσουν από το κοινωνικό γίγνεσθαι οποιονδήποτε δεν εξοικειωθεί πάραυτα, αμετάκλητα και ολοκληρωτικά μαζί τους.

 

Meet, Zoom, Webex, eClass, Rooms, E-Me, Skype, Teams, λέξεις που αξιώνουν να αλώσουν τη συγχρονία και διαχρονία της γλώσσας, να τεκμηριωθούν ετυμολογικά, να αποκτήσουν ιστορικότητα, να ενταχθούν αδιαμφισβήτητες στο καθημερινό λεξιλόγιο, έννοιες που επιζητούν τη μέθεξη και το δέος!! Όροι, που θα τους ψελλίζουν οι μαθητές δημοτικού, και θα νιώθουν την ανατριχίλα, που οι αρχαιότεροι αισθάνονταν στο χτύπημα του κουδουνιού.

 

Αγουροξυπνημένοι επιμορφούμενοι ετοιμάζονται να βιώσουν μια ακόμη μαθησιακή εμπειρία, τεχνικοί σε απόγνωση τσακώνονται με πεισματάρικες συνδέσεις, δίκτυα πολλών G μουλαρώνουν στις οπτικοακουστικές απαιτήσεις. Και οι γνωστές δικαιολογίες των ανίδεων: Δεν βρίσκω το αρχείο, δεν ανοίγει ο σύνδεσμος, ξέχασα τα password, είμαι ιδεολογικά αντίθετος, αρνούμαι να συνδράμω στην παρωδία αυτή του μαθήματος…

 

Κι όμως, ο νόμος του Μέρφι έχει παραθυράκια ή ανομολόγητες εξαιρέσεις, λες και κάποιος Έλληνας γραφειοκράτης να τον μόλεψε με δεκάδες εγκυκλίους: Σαν έτοιμα από καιρό, τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια. Εξάλλου, θα καταρρρεύσουν, ως συνήθως, συλλήβδην αργότερα, αποτρέποντας κάθε ηδονική διδακτική κορύφωση, που ίσως παρ´ ελπίδα να είχε επιτευχθεί μεταξύ διδάσκοντος και φοιτητών.Δυστυχώς οι πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης προσφέρουν το πλαίσιο με τίμημα την ηδονή.

 

Το μάθημα, επιτέλους, αρχίζει. Μια νέα παιδαγωγική όμως πρέπει επιτακτικά να ερευνηθεί, ώστε να περιλαμβάνει και αυτές τις μορφές επικοινωνίας.

 

Αυτόματη καταγραφή των διαδραματιζομένων, παρουσίες με το πάτημα ενός πλήκτρου, ψηφιακή ύλη, ασκήσεις και εργασίες στον ανάλογο σύνδεσμο, όλα στην εντέλεια, παρά τις αιτιάσεις των καχύποπτων, που ελεεινολογούν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και για εκούσια ή ακούσια παρακολούθηση από ώτα και οφθαλμούς μη αρμοδίων..

 

Για όλα αυτά οι σοφοί νομοθέτες θα μεριμνήσουν αργότερα, όταν ο Covid 19 δε θα είναι παρά ένα ακόμη ηττημένο μικρόβιο εμπρος στην επέλαση της επιστήμης. Είναι πια θέσφατο, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης πάντοτε να παραβιάζονται ή να θεσπίζονται οι μεγαλύτερες ελευθερίες και δικαιώματα.

 

Με όλους αυτούς τους άριστους οιωνούς ξεκινά η εκπαιδευτική μυσταγωγία. Αλλά φεύ! Αντί για τα χαρωπά πρόσωπα των πεινασμένων για μάθηση επιμορφούμενων ιριδίζουν στην οθόνη τα μαύρα τετράγωνα με τα ονόματα των συνδεδεμένων. Αντί για τις εκφράσεις ανατροφοδότησης ακούγεται ένα ξερό ναι στην ερώτηση «με ακούτε όλοι καθαρά;».Αλλά ούτε καν αυτό. Έντρομος διαπιστώνω πως όλες οι απορίες και οι απαντήσεις τους δίνονται γραπτώς μέσα από τη συνομιλία, στο chat, λες και κάνουμε διάλογο στο messenger του Facebook. Κάποιοι έχουν επιλέξει χρωματιστά και φτιασιδωμένα avatar, κάποιοι στέλνουν φατσούλες αντί για καταφάσεις.

 

Τελικά τα χρόνια στα chatrooms από την εποχή του IRC δεν πήγαν χαμένα. Χωρίς τη συσσωρευμένη εμπειρία συζητήσεων με φίλους και πιθανές σχέσεις, τίποτα δε θα ήταν εφικτό. Ούτε καν η επίσημη εκπαίδευση στις τηλεδιασκέψεις από το Υπουργείο.

 

Πολλοί έχουν επισημάνει την κούραση που προκαλεί η ενασχόληση με τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, που οφείλεται στην έλλειψη μη λεκτικών δεδομένων επικοινωνίας και στην υπερπροσπάθεια του εγκεφάλου να αντλήσει ερμηνείες και νόημα από μια συζήτηση, που λίγες τέτοιες δυνατότητες παρέχει.

 

Όλες οι αισθήσεις συντελούν στη σφαιρική εμπειρία αλληλεπίδρασης, ακόμα και η όσφρηση ή η αφή. Η όραση και η ακοή μόνο ελλιπείς πληροφορίες παρέχουν, εάν γίνουν η μοναδική πύλη εισόδου πληροφοριών και ερεθισμάτων.

 

Όμως η νέα μορφή επικοινωνίας, όπως και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει να διέπεται από κανόνες δεοντολογίας και να συνοδεύεται από τυποποιημένες πρακτικές καλής συμπεριφοράς, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της νέας αυτής μορφής επικοινωνίας.

 

Ας δούμε επιγραμματικά τους βασικότερους κανόνες, εφόσον όλοι πλέον παραδέχονται πως οι τηλεδιασκέψεις θα καθιερωθούν ως συμπλήρωμα ή υποκατάστατο των διά ζώσης συναντήσεων:

 

1. Είναι πραγματικά μεγάλη αγένεια να μην είναι ανοιχτή η κάμερα σας, εκτός αν ο διοργανωτής της συνάντησης σας έχει δώσει οδηγίες για το αντίθετο. Φροντίστε επομένως είτε να έχετε επιλέξει ένα αξιοπρεπές και απομονωμένο μέρος για να τοποθετήσετε τον υπολογιστή ή το κινητό σας (πχ το γραφείο σας) είτε διαλέξτε ένα όμορφο και σεμνό υπόβαθρο από τις επιλογές της πλατφόρμας, που χρησιμοποιείτε. Σε κάθε περίπτωση για την πρώτη είσοδο φροντίστε η κάμερα και ο ήχος να είναι κλειστά, μέχρι να βεβαιωθείτε πως όλα λειτουργούν ομαλά. Ανενεργό πρέπει να είναι το μικρόφωνο όταν δεν έχετε το λόγο. Εξασφαλίστε πως θα μπείτε αδιάσπαστοι στη συζήτηση, χωρίς ενοχλητικούς ήχους ή άλλες οχλήσεις. Ει δυνατόν δοκιμάστε τις τεχνικές λεπτομέρειες της σύνδεσης πολύ πριν την έναρξη.

2. Φροντίστε να είστε ον-λάιν τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν την έναρξη της συνάντησης και να είστε ντυμένη/ος ευπρεπώς ακόμα και στα σημεία του σώματος, που υποθέτετε πως δεν φαίνονται στην κάμερα. Ντυθείτε και περιποιηθείτε τον εαυτό σας σα να πηγαίνατε σε κανονική ανάλογη διάσκεψη.

3. Οι πολυδιεργασιες, το multitasking, δηλαδή η τάση να ασχολείστε με χίλια δυο άλλα πράγματα την ώρα της τηλεδιάσκεψης (πχ να παίζετε με το κινητό, να κάνετε πράγματα που δε φαίνονται στην κάμερα, αλλά τα προδίδουν οι κινήσεις σας, να μιλάτε με άλλους κλπ) είναι δείγμα υποτίμησης των συμμετεχόντων και πρέπει να αποφεύγονται.

4. Κοιτάξτε ευθεία στην κάμερα όταν μιλάτε και όχι στα τετραγωνάκια των προσώπων. Αυτό δίνει την ψευδαίσθηση ότι τους κοιτάτε στα μάτια. Φροντίστε ώστε το φως να βρίσκεται μπροστά σας και όχι πίσω σας. Μην στέκεστε πολύ κοντά στην κάμερα και μην σκύβετε προς το μέρος της.

5. Να υποθέτετε πάντα πως η κάμερα και ο ήχος είναι ανοιχτοί και πως οι υπόλοιποι σας ακούν. Αυτό θα σας προστατέψει από αβλεψίες, που μπορεί να σας αφήσουν εκτεθειμένους.

6. Μάθετε καλά τις δυνατότητες της πλατφόρμας και τα εργαλεία επικοινωνίας που προσφέρει (επισήμανση, παρουσίαση, διαμοιρασμό, εξωτερικούς συνδέσμους, ξεχωριστά δωμάτια, βίντεο, υπό-ομάδες κλπ), ώστε να προάγετε την επικοινωνία με κάθε δυνατό μέσο. Μπορεί τίποτα να μη μοιάζει με τη δια ζώσης συνάντηση, αλλά ας γίνει το καλύτερο δυνατό.

7. Μην μοιράζετε το σύνδεσμο και τους κωδικούς της τηλεδιάσκεψης σε όποιον δεν μπορεί να συνεισφέρει. Μικρές ομάδες είναι πιο ευχάριστες και εγγυώνται καλύτερη συνδεσιμότητα. Μην κοινοποιείτε αυτές τις λεπτομέρειες σε κοινωνικά δίκτυα, εκτός αν θέλετε να διακυβεύσετε την ιδιωτικότητα.

8. Μην μαγνητοσκοπείτε οτιδήποτε δίχως της έγγραφη συναίνεση των συμμετεχόντων. Διαφυλάξτε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

9. Αν είστε ο διοργανωτής της τηλεδιάσκεψης φροντίστε να βγείτε τελευταίος από αυτή, αφού αποχαιρετήσετε τους καλεσμένους σας.

10. Να έχετε υποστηρικτικό υλικό, στο οποίο θα έχουν ασύγχρονη πρόσβαση όλοι οι συμμετέχοντες μετά το πέρας της συνάντησης.

Μια νέα εποχή, που προετοιμάστηκε τουλάχιστον μια δεκαετία πιο πριν ξεκινά και ο ψηφιακός κόσμος αποκτά την ίδια βαρύτητα με τον πραγματικό. Το Ίντερνετ δεν είναι πια ένα δίκτυο που φιλοξενεί κοινωνικά φαινόμενα, αλλά ένα περιβάλλον που τα προκαλεί. Ας φροντίσουμε οι νέοι όροι και συνθήκες να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινοι.

 

Νέα εργασιακά δεδομένα κατά τον 21ο αιώνα

 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πανδημία με τις πολλαπλές μεταλλάξεις του covid 19, που καθυστερούν την επάνοδο στην κανονικότητα και επιτείνουν την τεχνολογική εξάρτηση στον τομέα της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας, η υβριδική απασχόληση, η προγενέστερη πολυετής οικονομική κρίση, ο πόλεμος και το αίτημα για τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, η αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα δυσθεώρητα, η ενεργειακή κρίση και η δύσκολη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, το φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης για καλύτερες εργασιακές συνθήκες στις ΗΠΑ, η καθιέρωση του freelancing (ανεξάρτητης εργασίας) με συνεπακόλουθη επαγγελματική και γεωγραφική κινητικότητα, έχουν δώσει στην παρούσα δεκαετία το χαρακτηρισμό της περιόδου με τη μεγαλύτερη διακύμανση, όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες.

 

Το αίτημα για δικαιοσύνη, ισότητα και ποιότητα ζωής

 

Η ορθότητα, η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ασφάλεια είναι όροι που δεσπόζουν πλέον στην αγορά εργασίας είτε πρόκειται για τις κλιματικές συνθήκες είτε για την εξάλειψη του ρατσισμού, των κάθε μορφής έμφυλων διακρίσεων είτε για την πιστοποίηση των άριστων υγειονομικών συνθηκών. Ως μέτρα της επιχειρησιακής αφοσίωσης και της ικανοποίησης τίθενται πλέον η ψυχική και βιολογική υγεία, η επαφή με τα δρώμενα στην κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία, η διαμόρφωση πολιτικής θέσης, καθώς και οι δυνατότητες διαρκούς προσωπικής ανάπτυξης, συμβουλευτικής και εκπαίδευσης. Η προτροπή των προηγούμενων δεκαετιών για διακριτή και ασύμπτωτη προσωπική και επαγγελματική ζωή σήμερα λαμβάνει διαφορετική νοηματοδότηση. Ταυτόχρονα οι υγειονομικές τάσεις και η προαγωγή υγείας δεν αναφέρονται μόνο στους εμβολιασμούς, αλλά και στα νέα δεδομένα, που διαμορφώνονται από την υβριδική και ευέλικτη εργασία, όπως η στόχευση του ελεύθερου χρόνου, η φυσική και πνευματική άσκηση, η αύξηση των καθιστικών συνηθειών λόγω μη μετάβασης στο χώρο εργασίας κλπ.

 

Η εξατομίκευση της εργασίας και η προσωποποιημένη διοίκηση θα είναι το κυρίαρχο αίτημα και στοίχημα κατά τις επόμενες δεκαετίες.

 

Δυστυχώς, όλα τα προαναφερθέντα φαίνεται πως απευθύνονται στα υψηλόβαθμα στελέχη και όχι στην πλειοψηφία των εργαζομένων, που αγωνίζεται να τα φέρει εις πέρας με κάθε τρόπο.

 

Από το burnout στο boreout (χρόνια πλήξη στον εργασιακό χώρο)

 

Η εξουθένωση οφείλεται στο μεγάλο φόρτο εργασίας, στην αδυναμία του εργαζομένου να ενσωματωθεί στην κουλτούρα του οργανισμού, στην εξιδανίκευση του εργάτη-προτύπου, ο οποίος εξαντλεί τα όρια της προσωπικότητάς του στον εργασιακό χώρο, στην έλλειψη ελέγχου των συνθηκών εργασίας, στην σωματοποίηση του άγχους και στην κακή διαχείριση της αλλαγής.

 

Η πλήξη στην εργασία είναι καθώς φαίνεται το μεγαλύτερο εμπόδιο προσωπικής ανάπτυξης και νοηματοδότησης των ωρών απασχόλησης. Συνδέεται με την έλλειψη δημιουργικότητας και κινήτρων, με κακό επαγγελματικό προσανατολισμό, με την απώλεια σκοπού και εποικοδομητικής ερμηνείας, με τις ανούσιες συναδελφικές σχέσεις, με την αστοχία στις προοπτικές κατάρτισης, προαγωγής και ανέλιξης, με την τοποθέτηση εργαζομένων σε μη συμβατές με την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά τους θέσεις, με την έλλειψη θετικών ενισχυτών από την πλευρά της διοίκησης, με την τυποποίηση των διαδικασιών, με την επανάληψη.

 

Οι εργαζόμενοι, που πλήττουν, επικεντρώνουν τη δυναμική τους σε έξω εργασιακά στοιχεία, στα κινητά τους τηλέφωνα, σε συζητήσεις και παιχνίδια στον υπολογιστή, σε τηλεαγορές, σε άσκοπη περιήγηση στο Ίντερνετ, σε διαδικαστικά εκτός του επαγγελματικού χώρου, όπως πληρωμή λογαριασμών, κάπνισμα κλπ.

 

Αποτελεί πρόκληση της νέας εποχής η εξεύρεση τρόπων για δημιουργικότητα, για προσήλωση και για ενθουσιασμό με βαθιά μελέτη των κινήτρων, με καινοτόμες τεχνικές διοίκησης, με προσωπικό coaching και συμβουλευτική, με εμπνευσμένη ηγεσία.

 

Ο εργαζόμενος πρέπει να αισθάνεται ότι είναι απαραίτητος και η αίσθηση της αξίας του να αναγνωρίζεται καθημερινά, επειδή η εργασιακή πλήξη επηρεάζει τόσο την πνευματική, όσο και την ψυχική υγεία του προσωπικού.

 

Η τηλεργασία και οι ατέλειωτες συναντήσεις στις πλατφόρμες τύπου zoom επιδείνωσαν την χρόνια πλήξη των εργαζομένων.

 

Ευέλικτη εργασία

 

Ο όρος ευέλικτη εργασία και ωράριο ακούγεται ολοένα και περισσότερο, άλλοτε υποδηλώνοντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των υπαλλήλων και των στελεχών και άλλοτε, σε χώρες όπως η δική μας, την έκπτωση των σταθερών εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων. Η ελαστικότητα στον τόπο εργασίας και στο ωράριο, που κάποτε αφορούσε τους εργαζόμενους με υψηλή μόρφωση και τεχνολογική γνώση, τώρα αποτελεί αίτημα όλων, ακόμα κι αν αυτό το μοντέλο διακυβεύει τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ φορέα, επιχείρησης και εργαζομένων.

 

Υβριδική εργασία

 

Η υβριδική εργασία, παράλληλα, άλλαξε συλλήβδην την κουλτούρα των επιχειρήσεων και περιόρισε τους κοινωνικούς δεσμούς των εργαζομένων μέσα στο χώρο της δουλειάς τους. Η χαλάρωση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να εξηγήσει τα υψηλά ποσοστά παραιτήσεων, εφόσον οι συναισθηματικοί δεσμοί μεταξύ των συναδέλφων εξασθενούν και το ωράριο δομείται σε ένα εντελώς εξατομικευμένο πλαίσιο.

 

Όμως, η νέα γενιά εργαζομένων, ακόμα και οι πανστρατιές των μαθητών αποδέχτηκαν πολύ γρήγορα την καινοτομία αυτή στο χώρο της εργασίας και της εκπαίδευσης, εξοικειώθηκαν με τις πολλαπλές τεχνολογικές πλατφόρμες και μετέβαλλαν τα μοτίβα επικοινωνίας μεταξύ τους. Η υβριδική εργασία και η αντικατάσταση πολλών εταιρικών διαδικασιών με αυτοματισμούς και τεχνολογικές εφαρμογές προγραμματισμού, ελέγχου, τιμολόγησης, αξιολόγησης, αναγάγει τους διοικητικούς ρόλους και τα στελέχη μιας επιχείρησης σε συνδετικό κρίκο με τους υπαλλήλους της, οι οποίοι μπορούν πλέον να πηγαίνουν για ανατροφοδότηση και μόνο, στο χώρο της.

 

Αν και οι περισσότεροι διοικητές και στελέχη πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι με τον παραδοσιακό τρόπο και με πλήρες ωράριο είναι πιο παραγωγικοί και πολύ πιθανότερο να προαχθούν, εντούτοις η εξέλιξη στις πλατφόρμες τηλεργασίας παρέχει ήδη πολύ περισσότερες και αντικειμενικότερες μετρήσεις της απόδοσης και της συνεργατικότητας.

 

Το πρόβλημα όμως της υβριδικής μεταμόρφωσης είναι πως υποστηρίζεται περισσότερο από γυναίκες και μη λευκούς εργαζόμενους, γεγονός που μπορεί να εντείνει τις ανισότητες.

 

Η μετάβαση των εργαζομένων σε μέρη και χώρες με χαμηλότερο κόστος, μακριά από τη μητρική εταιρεία, και με καλύτερη ποιότητα ζωής (πχ περισσότερη ηλιοφάνεια) μπορεί να απελευθερώσει τις εργασιακές συνθήκες προς όφελος της επιχείρησης (αντιμετώπιση απωλειών μισθού λόγω πληθωρισμού, χαμηλότερη φορολόγηση) και της εργασιακής ικανοποίησης των υπαλλήλων, οι οποίοι μπορούν να απασχοληθούν σε μια δεύτερη εργασία (γεγονός αρνητικό για την επιχειρησιακή αφοσίωση) ή να καθορίσουν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο.

 

Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής κατοικίας (e-residency) συντείνει προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Κατά τον ίδιο τρόπο η συζήτηση για μείωση των εργασίμων ημερών σε τέσσερις μπορεί να διεξάγεται είτε για την αύξηση της αποδοτικότητας και την αποφυγή της εξουθένωσης είτε για την αναστολή του αιτήματος για αύξηση των μισθών, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τον ανταγωνισμό και τις πιθανές απολύσεις.

 

Δεξιότητες για την εποχή της διακινδύνευσης

 

Ίσως οι δεξιότητες στις οποίες θα αναφερθούμε να απέχουν παρασάγγας από την ελληνική πραγματικότητα της αποστήθισης, των πανελλαδικών, των στρατιωτικών σχολών, των διαγωνισμών και της μονιμότητας στο δημόσιο.

 

Έμπνευση, δημιουργικότητα, πειθώ, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση κρίσεων και χρόνου, σχεδιασμός και οργάνωση, ηγεσία, επικοινωνία, κριτική σκέψη, συνεργατικότητα, ευελιξία, συναισθηματική νοημοσύνη, καινοτομία, διαχείριση άγχους, καλή γνώση της γλώσσας, οι πιο περιζήτητες ικανότητες.

 

Ανάλυση δεδομένων, στατιστική, τεχνητή νοημοσύνη, ανάπτυξη λογισμικού, υπολογιστικές επιστήμες, cloud computing, blockchain programming, κρυπτονομίσματα, χρηματοοικονομικά, επιστήμες υγείας και ψυχικής υγείας, πλατφόρμες τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης, τηλεσυνεργασίας, ασφάλεια δεδομένων, διαχείριση μεταναστευτικών ροών, επιχειρηματικότητα, freelancing, social media, τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

 

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός περιλαμβάνει την καλλιέργεια όλων των παραπάνω δεξιοτήτων, τη γνωριμία με επαγγέλματα, βιομηχανίες, πανεπιστήμια, τη συγγραφή βιογραφικού και την καλλιέργεια ικανοτήτων επικοινωνίας και ορθής χρήσης της γλώσσας, παίξιμο ρόλων, τεστ προσωπικότητας και ανάπτυξη αυτοεκτίμησης, αύξηση της ομαδικότητας, περιγραφή φορολογικών και διοικητικών υποχρεώσεων με επίδειξη των αντίστοιχων ον-λάιν εφαρμογών.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00