Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Κωστής Μουσουρούλης, συμμετείχε σήμερα σε πάνελ με θέμα το ερώτημα αν μπορεί η πρόκληση της απεξάρτησης από τον άνθρακα να οδηγήσει σε ευημερία, στο πλαίσιο του κορυφαίου συνεδρίου που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη για τον ECONOMIST. Η γενική θεματολογία του συνεδρίου περιστράφηκε γύρω από τη δυναμική ανάπτυξης που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα ως Διαπεριφερειακό Κέντρο.
Ο κ.Μουσουρούλης δηλώσε καταρχάς πως ” ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο γεμάτη αβεβαιότητες…και θα πρέπει να κάνουμε μια προβολή των σημερινών δεδομένων στο μέλλον…με κάποιες ουσιαστικές προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι Τεχνολογική, δηλαδή η ύπαρξη τεχνολογικών εφαρμογών σε μεγάλη κλίμακα, που σήμερα δεν έχουμε, και αυτό θέλει έρευνα η οποία θα λειτουργήσει σαν καύσιμο για παραγωγή καινοτομίας. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το πως θα εξελιχθούν διεθνώς οι τιμές της ενέργειας… και η τρίτη προϋπόθεση είναι κατά πόσο το κράτος, η κεντρική αυτοδιοίκηση, η αποκεντρωμένη διοίκηση, η κεντρική κυβέρνηση, οι δομές της, να λειτουργήσουν ως ‘ακτιβιστές’ προκειμένου να παρακάμψουμε εμπόδια, να υπερβούμε δυσκολίες, τοπικές και άλλες, ώστε να δώσουμε το παραδοτέο, το οποίο είναι “να κάνουμε την συγκυρία, που για εμένα είναι ευνοϊκή, ευημερία”.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα που ” …είναι πολύ θετικά. Καταρχάς, υπάρχει μια ταύτιση ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων με τους αναπτυξιακούς. Υπάρχει μια πολιτική βούληση ισχυρή και γι’ αυτό και εκφράζεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει σχέδιο για πρώτη φορά, ένα σχέδιο το οποίο, θεωρητικά αλλά και στην πράξη με τα εργαλεία που θεσπίζονται, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυτή την ευημερία, αυτό είναι βέβαιο. Το σχέδιο είναι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το μεταβατικό διάστημα, τα επόμενα 2 – 3 χρόνια, αλλά είναι και ένα μακροπρόθεσμο για την διαφοροποίηση του παραγωγικού μοτίβου, που είναι εξαρτημένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τον λιγνίτη…”
Ο κ.Μουσουρούλης τόνισε πως…”Έχουμε εξασφαλισμένους πόρους 1,6 εκατομμυρίων δις ευρώ που μαζί με χρήματα για τις αποκαταστάσεις των εδαφών πλησιάζουν τα 2 δις. Έχουμε εγκεκριμένα πολύ ισχυρά κίνητρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν διπλάσια από αυτά που ισχύουν σήμερα. Έχουμε ωριμάσει τον χωρικό και χωροταξικό σχεδιασμό για τις τεράστιες εκτάσεις των ορυχείων.”
Καταλήγοντας υπογράμμισε πως…η συγκυρία πρέπει να γίνει ευημερία και μπορεί να γίνει. Δείτε πώς κυμαίνονται οι διεθνείς τιμές καυσίμων, οι υδρογονάνθρακες και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δείτε πώς μετατοπίζονται τα διεθνή κεφάλαια προς πιο βιώσιμες επενδύσεις, κινήσεις τις οποίες πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψιν και εδώ η κεφαλαιαγορά έχει να παίξει ρόλο, όχι μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή το ελκυστικό πακέτο που δημιουργείται, να συγκινήσει και την κεφαλαιαγορά.
sdam.g