Δημοσιεύθηκε στο τεύχος C 175 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «Κασκαβάλι Πίνδου/ Kashkavali Pindou/ Κασκαβάλ Πίνδου/ Kashkaval Pindou» ως ΠΓΕ. Χθες, 12/6, στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του ΥπΑΑΤ σχετικό έγγραφο προς την Άτυπη Οργάνωση Παραγωγών Κασκαβάλ Πίνδου. Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2021 η υπογραφή μου για διαβίβαση του αιτήματος ένταξης στο αντίστοιχο Μητρώο της Ε.Ε.
Εάν έως τις 17 Αυγούστου 2023 η Ε.Ε. δεν παραλάβει καμία παραδεκτή ένσταση, η οριστική καταχώρηση της ονομασίας αυτής στο Ενωσιακό Μητρώο ΠΓΕ θα δημοσιευθεί στο τεύχος L της επίσημης εφημερίδας της Ε.Ε.
Το Κασκαβάλι Πίνδου είναι τυρί που παράγεται στο σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, στις Π.Ε. Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στις Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παρασκευάζεται με παραδοσιακή τεχνική τυροκόμησης που ανέπτυξαν και διέδωσαν οι Βλάχοι νομάδες-κτηνοτρόφοι της Βόρειας Πίνδου.
Το τυρί αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή παραγωγής του, στην οποία η κτηνοτροφία αποτελεί για πολλά χρόνια αναπόσπαστο στοιχείο της, ως μόνη πηγή εισοδήματος για τις περισσότερες οικογένειες. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ιδιαιτερότητάς του είναι ο τρόπος παρασκευής του, ο οποίος ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις που δημιουργούν η γεωμορφολογία και το κλίμα της οριοθετημένης περιοχής.
Ένα ακόμη βήμα ολοκληρώθηκε ώστε το Κασκαβάλι Πίνδου να ενισχύσει τη θέση του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Χριστιάνα Καλογήρου