O Διαβήτης είναι μία πάθηση κατά την οποία η ποσότητα της γλυκόζης που υπάρχει στο αίμα είναι πολύ υψηλή διότι το σώμα δεν μπορεί να τη ρυθμίσει στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Το σάκχαρο στο αίμα ρυθμίζεται από την ινσουλίνη, μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη βοηθάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας να παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα, εφόσον της επιτρέπει να εισέλθει μέσα στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί από αυτά ως ενέργεια. Στα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη, παράγεται είτε ελλιπής ποσότητα ινσουλίνης, είτε δε δουλεύει σωστά.
Υπάρχουν δύο κυρίως τύποι διαβήτη, αναλόγως τον τύπο διαβήτη και η κατάλληλη διατροφική προσέγγιση θα ακολουθηθεί.
Ο Διαβήτης τύπου 1 είναι ο τύπος διαβήτη κατά τον οποίο το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης και η οποία πρέπει να αντικατασταθεί συνήθως με ενέσιμη ινσουλίνη.
Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι ο τύπος διαβήτη κατά τον οποίο το ανθρώπινο σώμα παράγει ακόμη ινσουλίνη αλλά όχι αρκετή, ή όταν η ινσουλίνη που παράγεται δε δουλεύει σωστά.
Κύριος στόχος και για τις δύο μορφές διαβήτη είναι η επίτευξη και διατήρηση καλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως επίσης και η επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα, τα οποία θα μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών που ενδεχομένως να προκύψουν από το διαβήτη μελλοντικά. Για τη ρύθμιση όλων αυτών των παραγόντων, προσοχή συνίσταται στη διατροφή και την άσκηση η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη.
Συμβουλές διατροφής
Να τρώτε τακτικά γεύματα-τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα είναι απαραίτητα συμπεριλαμβανομένου του πρωινού.
Συμπεριλάβετε κάποια ποσότητα υδατανθράκων στο γεύμα σας, κυρίως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε κάθε γεύμα.
Στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Αποφύγετε ποτά και αναψυκτικά υψηλά σε ζάχαρη.
Καταναλώστε λιγότερο συχνά υψηλά σε λιπαρά τρόφιμα, και ιδιαίτερα αυτά που είναι υψηλά σε κορεσμένα λίπη.
Καταναλώστε λιγότερο αλάτι και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό.
Κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα
Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικο δείκτη
Το πολύσπορο ψωμί ή σικάλεως
Η αραβική πίτα
Το αναποφλοίωτο ρύζι
Τα μακαρόνια ολικής αλέσεως
οι φακές
τα φασόλια
η βραστή πατάτα
το μήλο, το πορτοκάλι, τα δαμάσκηνα
τα φυστίκια
το γιαούρτι
τα πράσινα λαχανικά
Να τρώτε καλά και να ασκείστε
Η άσκηση έχει θετική επίδραση στην καρδιά, στο κυκλοφορικό σύστημα και στη γενική υγεία. Στα άτομα με διαβήτη, αυξάνει επίσης την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και μειώνει το επίπεδο του σακχάρου. Εφόσον το κάθε άτομο με διαβήτη δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στην άσκηση, πρέπει να φτιάξει τις δικές του καθημερινές συνήθειες για την άσκηση.