Σαρακατσάνικα, Καλαρρύτικα, Φλώρινας και Χιώτικα: οι αυθεντικές ελληνικές φυλές που δίνουν ανθεκτικά και ποιοτικά κοπάδια
Ολες οι ελληνικές ορεινές φυλές προβάτων, ειδικά ελευθέρας βοσκής είναι τα πιο ανθεκτικά στις βαριές εισαγόμενες ασθένειες των σταυλισμένων ξένων προβάτων (ευλογιά,πανώλη κλπ), παρότι πάσχουν ενίοτε από κλασσικές τοπικές ασθένειες (κουτσαμάρα, χλαπάτσα κλπ-έχουν αντισώματα), που κι αυτές οφείλονται στις κακές συνθήκες σταυλισμού-καθαριότητας!
Τα ντόπια πρόβατα ελευθέρας βοσκής έχουν ω3 και ω6 λιπαρά και είναι πολύ ωφέλιμο το κρέας και το παχύ με μεγάλη τυροκόμιση γάλα τους (2,5 κιλά γάλα ένα κιλό τυρί, αντί 4 κιλά γάλα 1 κιλό τυρί τα εισαγόμενα), ενώ έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη και μεγαλύτερες γαλακτικές περιόδους!
Ενδεικτικά μερικές βασικές ελληνικές φυλές είναι τα σαρακατσάνικα (ειδικά τα μαύρα λάγια 1η φωτο), τα καλαρρύτικα (κόκκινα μπούτσκικα 2η φωτο), τα φλώρινας-πελαγονίας (άσπρα μαυρομάτικα 3η φωτο), τα καραγκούνικα (άσπρα γκέσικα με στίγματα 4η φωτο) και τα Χιώτικα (άσπρα καλέσια ημι-μαυροκέφαλαλα 5η φωτο)!
Αναγκαστικά,για οικονομικούς λόγους, κάνουν διασταυρώσεις οι καμπίσιοι κτηνοτρόφοι τις ξένες φυλές με ντόπιες, για να πετύχουν πιό παχύ γάλα και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες!
Κώστας Μπομπότας









