Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025

Σε κίνδυνο το Καϊμακτσαλάν και οι περιοχές Natura (44 φωτοβολταϊκά και 80 ανεμογεννήτριες). Μαζική αντίδραση για την ενεργειακή επέλαση – Ξεσηκωμός σε Φλώρινα και Αμύνταιο.

0 comment 2 minutes read

Σε κίνδυνο το Καϊμακτσαλάν και οι περιοχές Natura (44 φωτοβολταϊκά και 80 ανεμογεννήτριες). Μαζική αντίδραση για την ενεργειακή επέλαση – Ξεσηκωμός σε Φλώρινα και Αμύνταιο.

Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα σχέδια εγκατάστασης δεκάδων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του όρους Καϊμακτσαλάν, κινητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες της Φλώρινας και του Αμυνταίου. Κάτοικοι από δέκα χωριά αντιστέκονται στην ενεργειακή «εισβολή» που απειλεί παρθένες περιοχές Natura 2000, δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις, βοσκοτόπια και γεωργικές γαίες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το φυσικό περιβάλλον και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη εγκρίνει δεκάδες ενεργειακά έργα, ανάμεσά τους 44 φωτοβολταϊκά και 80 ανεμογεννήτριες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης. Τα έργα αυτά σχεδιάζεται να καταλάβουν περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, όπως τα προστατευόμενα οικοσυστήματα του Καϊμακτσαλάν, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας – πολλά από αυτά σπάνια ή απειλούμενα, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και πληθώρα πτηνών και φυτών.

Οι κάτοικοι, οργανωμένοι μέσω της πρωτοβουλίας «Μπλόκο Καϊμακτσαλάν», αντιδρούν στην αλλοίωση του φυσικού τοπίου και καταγγέλλουν την επέλαση των ΑΠΕ ως καταστροφική για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Χωριά όπως η Κέλλη, η Βεύη, η Αχλάδα και η Μελίτη απειλούνται με απώλεια βοσκήσιμων εκτάσεων, μείωση της γεωργικής παραγωγής και ενδεχόμενες αλλαγές στο μικροκλίμα που ενδέχεται να εντείνουν φαινόμενα όπως η λειψυδρία.

Την ίδια στιγμή, η απολιγνιτοποίηση στην πράξη φαίνεται να εφαρμόζεται επιλεκτικά. Παρότι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη έχουν παύσει τη λειτουργία τους, η εξόρυξη λιγνίτη συνεχίζεται – και μάλιστα για εξαγωγή στη Βόρεια Μακεδονία. Τα παλιά λιγνιτωρυχεία δεν έχουν αποκατασταθεί, μετατρέπονται σε παράνομες χωματερές, ενώ προκαλούν καθιζήσεις και πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, συμβάλλοντας σε ευρύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως αυτά που βιώνει η λίμνη Βεγορίτιδα.

Η κατάσταση έχει φέρει σε αναβρασμό την τοπική κοινωνία, που απαιτεί τη στήριξη δημάρχων, βουλευτών και περιφερειακών αρχών, ενώ εξετάζεται ακόμα και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι κάτοικοι δεν αντιτίθενται στην πράσινη ενέργεια, αλλά στην αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό επέμβαση σε φυσικές περιοχές αδιαπραγμάτευτης οικολογικής και κοινωνικής σημασίας, τονίζοντας ότι η περιοχή τους δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως «μπαταρία» της Ελλάδας, εις βάρος της ίδιας της ύπαρξής της.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00