Η λιγνιτική παραγωγή στην Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ έτους λόγω της αυξημένης ζήτησης και των μειωμένων ΑΠΕ, καλύπτοντας το κενό στο παραγωγικό ισοζύγιο του ηλεκτρικού συστήματος. Τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (Άγιος Δημήτριος 3, Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Πτολεμαΐδα 5) λειτούργησαν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, με τον λιγνίτη να καταλαμβάνει το 10,87% του ενεργειακού μείγματος.
Παρά τις προσπάθειες μείωσης του λιγνίτη, η αυξημένη ζήτηση και η χαμηλή διαθεσιμότητα μονάδων φυσικού αερίου καθιστούν τον λιγνίτη αναγκαίο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες που η παραγωγή από φωτοβολταϊκά είναι μηδενική. Αν και το ποσοστό του λιγνίτη προβλέπεται να μειωθεί στο 5,45% σήμερα λόγω αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ, η βραδινή ζήτηση θα καλυφθεί κυρίως από θερμικές μονάδες και λιγνίτες, με την τιμή χονδρικής του ρεύματος να φτάνει τα 319,29 ευρώ/MWh.
Ο λιγνίτης παραμένει σημαντικός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, παρά την πρόθεση για πλήρη κατάργησή του μέχρι το 2028. Οι λιγνιτικές μονάδες καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται είτε λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας μονάδων αερίου είτε λόγω μειωμένης παραγωγής ΑΠΕ. Η τρέχουσα κατάσταση αποδεικνύει την ανάγκη για καύση λιγνίτη, ιδίως ενόψει των ενεργειακών προκλήσεων του καλοκαιριού.