Σημεία της εισήγησης του Δ.Σ του συλλόγου “Κοινόν των Κοζανιτών” και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Ο Κοινοτιστής” στην εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσαν το Σάββατο 11/11 στην αίθουσα του συλλόγου των συνταξιούχων της Δ.Ε.Η
Δημοσιεύουμε μια εκτεταμένη περίληψη της εισήγησης του Δ.Σ του συλλόγου “Κοινόν των Κοζανιτών” και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Ο Κοινοτιστής” στην εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσαν το Σάββατο 11/11 στην αίθουσα του συλλόγου των συνταξιούχων της Δ.Ε.Η
Ο Ελληνικός κοινοτισμός είναι διαχρονικά το σύστημα της πολιτειακής οργάνωσης των Ελλήνων. Μια συντομη ιστορική αναδρομή επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Από την αρχαιότητα μέχρι και την περίοδο του Καποδίστρια ο κοινοτισμός γνώρισε στιγμές μεγάλης ακμής, και άντεξε σε περιόδους ξενικής κατάκτησης αλλά και πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής καταπίεσης. Ο ελληνισμός βγήκε μέσα από την τουρκοκρατία με ισχυρούς κοινοτικούς θεσμούς (τοπικά κοινά, εκλογή προεστών, κλπ), που έμενε να ολοκληρωθούν σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο. Δυστυχώς το κοινοτικό ήθος κατέρρευσε μέσα από τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά και της εθελούσιας προσχώρησης της άρχουσας ελίτ και των λογίων στο δυτικό πρότυπο.
Η εξελικτική ανάγνωση της ιστορίας τόσο από την άρχουσα τάξη, όσο και αργότερα από την παραδοσιακή μαρξιστική-λενινιστική αριστερά, ενώ ξεκινούσε από διαφορετικές αφετηρίες, κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα. Η Ελλάδα έπρεπε να ολοκληρωθεί σαν κοινωνία στα πλαίσια της αναπτυγμένης καπιταλιστικής δύσης. Με αυτούς τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς και την εισαγωγή και καθιέρωση θεσμών ξένων προς την ελληνική παράδοση και πολιτισμό, το ελληνικό κράτος μετατράπηκε σε ένα συγκεντρωτικό, εξαρτημένο, και γραφειοκρατικό κακέκτυπο των κρατών της Δύσης
Ο Ελληνικός κοινοτισμός και οι εκπρόσωποί του (ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, νομικοί), προσπάθησαν να σταθούν ανάμεσα σ΄αυτές τις ιδεολογικές συμπληγάδες, που εξέταζαν την ελληνική πραγματικότητα με ξένα εργαλεία. Παρουσίασαν μέσα από τις ελληνικές ιδιαιτερότητες μια άλλη δημοκρατική πολιτική πρόταση, πέρα από τον ατομοκρατικό καπιταλισμό και την αναπόφευκτη “σοσιαλιστική” γραφειοκρατία.
Βασικός όμως παράγοντας για τον “Ελληνικό Κοινοτισμό” είναι πέραν της ιστορίας, των παραδόσεων και των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών είναι η γεωοικονομία. Στη συνέχεια της εισήγησης αναλύθηκε ο ρόλος της γεωοικονομίας στην διαμόρφωση του Ελληνικού κοινοτισμού, τα κύρια χαρακτηριστικά και οι αρετές του, καθώς και τα προτάγματά του, όπως η αυτάρκεια, η αυτονομία, η αυτοδιαχείριση, η αλληλεγγύη και η αυτοδιοίκηση. Παρουσιάστηκαν οι κύριοι εκπρόσωποί του και το έργο τους.
Η εισήγηση έκλεισε με την εξέταση των αντικειμενικών όρων που μας ενθαρρύνουν να έχουμε την ελπίδα και το όραμα να ανασυστήσουμε με νέους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους τον “ελληνικό τρόπο”, ξεκινώντας μέσα από μια δύσκολη και επίπονη πορεία από το “εγώ” στο “εμείς”.
Η συζήτηση που επακολούθησε επιβεβαίωσε την επιθυμία των συμμετεχόντων για τη συνέχιση αυτής της μορφής εκδηλώσεων και διαλόγου. Οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν μιά σειρά εκδηλώσεων όπου θα παρουσιαστούν οι κοινοτιστικές πρωτοβουλίες στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης θα γίνουν μια σειρά εκδηλώσεων-συζητήσεων για τις κοινοτιστικές εμπειρίες σε παγκόσμιο επίπεδο και τα επιτεύγματά τους. Ένας κύκλος εκδηλώσεων-συζητήσεων θα αφορά τέλος την ζωή και το έργο του κύριου εκπροσώπου του Ελληνικού κοινοτισμού του Κωνσταντίνου Καραβίδα. Το μεθεπόμενο τεύχος του περιοδικού “ο Κοινοτιστής” θα είναι αφιερωμένο στον κοινοτισμό.