banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ. ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΟΖΑΝΙΤΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΄40, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΟΖΑΝΙΤΏΝ

0 comment 5 minutes read

Κορκάς νέο-Με την ευκαιρία του ΕΠΟΣ του ΄40 ,που γιορτάζουμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, κα που έχουν περάσει 74 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940  προκάλεσε τον μεγάλο πολεμικό θρίαμβο που πέτυχε ο Ελληνικός στρατός, που όχι μόνο αντιμετώπισε την άνανδρη επίθεση των φασιστών του Μουσολίνι, αλλά τους κατανίκησε και τους έτρεψε  σε φυγή.  Να θυμίσουμε και την Ιαχή ΑΕΡΑ, κραυγή πολεμική των Ελλήνων στρατιωτών προς τους φασίστες που αντιλαλούσε στα βουνά και στα λαγκάδια και τους τρομοκρατούσε.

Κορκάς 1 Κορκάς 2 ---------- Κορκάς 3---  Ήταν μια εσωτερική δύναμη των στρατιωτών που πίστευαν στον ιερό τους αγώνα κατά του φασισμού, χρησιμοποιούντες κάθε μέσον.     Η υφήλιος υποκλίνονταν στους ήρωες Έλληνες  και η Κορκάς 4---νίκη τους έδιδε  αισιοδοξία στους συμμάχους, ότι θάρθει η μέρα που θα νικηθούν οι φασίστες και ο ναζισμός από τον καταστροφικό   πόλεμο που εκαίγετο   η Ευρώπη , προκαλώντας  θανάτους και καταστροφές.  Ο Ελληνικός στρατός με την Νίκη του έγραψε νέο Θούριο στην παγκόσμια πολεμική  ιστορία    και  κατέδειξε την αξία  της Ελευθερίας και πως αυτή προστατεύετε  , όταν σύσσωμος ο λαός αγωνίζεται  για την προάσπιση  της  ελευθερίας, την ανεξαρτησία  και τον πολιτισμό της πατρίδας τους  έναντι  των βαρβάρων φασιστών  επιδρομέων.

Η μνήμη είναι άσβεστη και δεν λησμονούνται οι θυσίες των Κοζανιτών που έπεσαν μαχόμενοι  στα βουνά της Αλβανίας εναντίον των φασιστικών ορδών  του Ντούτσε και μάλιστα  υπό πολύ άσχημες   καιρικές συνθήκες, βαρύς χειμώνας και παγωνιές. Έχω περιγράψει στο   βιβλίο μου « Κοζανίτικες διαδρομές» την εξιστόρηση των φοβερών  συνθηκών  του πολέμου αυτού, από δυο  Κοζανίτες    πολεμιστές του ΄40,  των αειμνήστων Άνθο  Πεσλή και  Αρίσταρχο Στεφάνου που ήσαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου και συμμετείχαν στην κατάληψη  της Κορυτσάς, που έγινε την 22η Νοεμβρίου. Ανήκοντες στην 9ην Μεραρχία της Κοζάνης. Αείμνηστοι.

Δημοσιεύω από το αρχείο μου, τέσσαρες φωτογραφίες Κοζανιτών που συμμετείχαν  στον πόλεμο του 1940 . Και είχαν επιζήσει του φρικτού αυτού πολέμου.

Πρώτη : Άνθος Πεσλής μαζί με τον Αιμίλιο Σασσαρόλι , γιος του καθηγητή της μουσικής στο γυμνάσιο Κοζάνης από τη δεκαετία του ’20 , Εντμόντο Σασσαρόλι , Ιταλικής καταγωγής. Φωτογραφούνται στην Κορυτσά. Είναι αείμνηστοι

Δεύτερη : Επίσης στην Κορυτσά, οι Γιάννης Κουβράκης (ψαχνάρας παρατσούκλι)

Και Μάρκος Δαϊρούρης. Επίσης αείμνηστοι.

Τρίτη: Πέντε στρατιώτες- μαχητές στα  χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Είναι από αριστερά οι  Αλέκος Πλιάκης ή Διδασκάλου, ήταν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Κοζάνης, την εποχή εκείνη,  Σιαφάρας Νικόλαος, Κουκουλίκας Φώτιος, Κυριάκου Κων/νος και Καραπέτσας Γιάννης. Όλοι αείμνηστοι.

Τέταρτη: Σε ημέρα ανάπαυλας της μάχης στην Κορυτσά, είναι ο  σεβαστός φίλος μας  Λάζαρος Κυρατσούς, μαζί με ένα συμπολεμιστή του τον Φώτιο Βρακίδη από την Αθήνα. Ο  αειθαλής Λάζαρος ,  ορειβάτης,  ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Ορειβατικού συλλόγου Κοζάνης,  βρίσκεται εν ζωή , και  άγει  το 96 έτος της ηλικίας του έχοντας  διαύγεια πνεύματος. Μας  αφηγήθηκε   πολλά   γεγονότα του πολέμου. Και μας είπε Χαρακτηριστικά  « Οι Έλληνες φαντάροι είχαν πολύ μεγάλο αγωνιστικό σθένος παρά τον βαρύ χειμώνα και τα κρυοπαγήματα που υπέστησαν οι συμπολεμιστές μας , και τόνιζε , ότι μερικές φορές  πολεμούσαμε νηστικοί, διότι  δεν μπορούσαν να μας φέρουν τρόφιμα λόγω των χιονοπτώσεων και του πάγου.» Και   παρ’ όλα αυτά, επιζήσαμε και πολεμούσαμε  εναντίων δύο εχθρών  των φασιστών του Μουσολίνι  και του  βαρύτατου χειμώνα». Προσθέτει ,με συγκίνηση θυμούμαι  ότι  πολλοί Κοζανίτες σκοτώθηκαν στο μνήμα της Γρηάς , προχωρημένο σημείο του μετώπου, ένα δύσβατο ύψωμα 2000 χιλιάδων μέτρων και παγωμένο, που  δόθηκαν  μεγάλες μάχες . Επίσης Θυμάμαι πολλές άλλες  μάχες του πολέμου που συμπολεμιστές  χάθηκαν στα βουνά της  Βορείου Ηπείρου. Δεν ξεχνώ   τους  αδελφούς μας  Βορειοηπειρώτες που μας υποδέχονταν  ως ελευθερωτές , ανεμίζοντας την Ελληνική σημαία  και μας προσέφεραν ρούχα στεγνά και φαγητό. Δεν ήξεραν πως να μας ευχαριστήσουν.

Με την αναφορά  αυτή στον πόλεμο του ΄40 τιμούμε τους νεκρούς Κοζάνιτες που αγωνίστηκαν ως  ήρωες  μαχόμενοι για την Ελευθερία και την ανεξαρτησία  της πατρίδας τους. Όπως και τους αδερφούς μας Βορειοηπειρώτες που όλοι βοηθούσαν με κάθε μέσον τον Ελληνικό στρατό , πιστεύοντας  ότι ήρθε η ώρα που  θα αποκτήσουν την Ελευθερία τους εντασσόμενοι  στο Ελληνικό κράτος.

Ο πατέρας της Νίκης του Β΄ παγκοσμίου πολέμου,  Ουίνστον Τσώρτσιλ, Πρωθυπουργός της Βρετανίας,  ενθουσιασμένος από τα νικηφόρα αποτελέσματα στα βουνά της Αλβανίας από τον Ελληνικό στρατό, που κατατρόπωσε τους φασίστες Ιταλούς. Δήλωσε σε ραδιοφωνικό του μήνυμα  σχετικά με τις νίκες των Ελλήνων στον πόλεμο της Αλβανίας  « Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σα ήρωες , αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Γιάννης  Κορκάς

28-10-2014 , ημέρα  που τιμάται το ΕΠΟΣ του ΄40

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00