Τελευταίος γίνεται συζήτηση για την αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας και ότι θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για να ξεκινήσουν τα έργα της αναμόρφωσης. Ήταν πλέον καιρός να δοθεί νέα αρχιτεκτονική μορφή στην πλατεία που να ανταποκρίνεται στην πόλη και όπως αρέσκονται να την αποκαλούν και πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, οφείλει να έχει η Κοζάνη και μια πλατεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Πόλης και στην προβολή της με πολιτιστική εμφάνιση. Για να πάρει την νέα μορφή η πλατεία θα πρέπει να φύγουν τα περίπτερα, που είναι πέντε των αριθμό και την ονομάζουμε πλατεία περιπτέρων και όχι Πλατεία Νίκης. Τα περίπτερα είναι κατάλοιπο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, του 22 μικρασιατικής καταστροφής και ’40 Ελληνοϊταλικού πολέμου. Υπάρχουν και τρία περίπτερα κλειστά, τα δύο μάλιστα είναι κλειστά , διότι οι ενοικιαστές αυτών έχουν ανοίξουν μαγαζιά με τα ίδια είδη που είχαν στο περίπτερο και έχουν την άνεση ενός ευρύτερου χώρου που τους διευκολύνουν καλύτερα, και στην προβολή των προϊόντων που πωλούν. Τα μαγαζιά βρίσκονται στον πεζόδρομο και στην Παύλου Μελά, κοντά στο κλειστά περίπτερα. Συνεπώς, Τα περίπτερα πρέπει να φύγουν από την Πλατεία και να φροντίσει ο Δήμος να παραχωρήσει χώρους σε άλλο σημείο της πόλης για τα εναπομείνοντα περίπτερα της πλατείας Και επειδή μιλάμε για τα περίπτερα να θυμίσω τρεις περιπτώσεις . Η μία στην οδό Τράντα στο πεζοδρόμιο, όπου κάποτε εκεί ήταν η κλινική Μανέντη, το περίπτερο ήταν κλειστό, είχαμε γράψει για το περίπτερο αυτό, αποσύρθηκε και καταργήθηκε . Έφυγε όλη η βρωμιά που υπήρχε από το κλειστό περίπτερο και άνοιξε ο χώρος του πεζοδρομίου. Το άλλο ήταν στην οδό Σαρανταπόρου και Ελευθερίου Βενιζέλου, απέναντι από το ξενοδοχείο Αλιάκμων. Έφυγε και αυτό και απελευθερώθηκε ο χώρος . Το τρίτο στη Γιτιά ήταν στη μικρή πλατεία, έφυγε και αυτό, άνοιξε η πλατειούλα. Υπάρχει ένα περίπτερο κλειστό στην ΙΙη Οκτωβρίου και πλατεία Αριστοτέλους δίπλα σε πλάτανο. Να φύγει και να καθαρίσει ο χώρος.
Η πλατεία δε, να ονομαστεί «των Πραματευτάδων», που ήσαν οι ξενιτεμένοι συμπολίτες μας στην Κεντρική Ευρώπη τους περασμένους αιώνες και με τα χρήματα που έστελναν δημιούργησαν την Κοζάνη συνέβαλαν στην ανάπτυξη της πόλης και στην προβολή της , με την περίφημη Σχολή της Κοζάνης , που θεωρείτο ως ένα πανεπιστήμιο της εποχής , όπου μεταξύ των άλλων δίδαξε και ο δάσκαλος του γένους ο Ευγένιος Βούλγαρης. Επίσης ανήγεραν σχολεία και τα χρηματοδοτούσαν για τη λειτουργία τους, όπως και εκκλησίες. Ίδρυσαν τη Βιβλιοθήκη που την ονόμασαν «ΟΙΚΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΣ», και την εμπλούτισαν με βιβλία, έστειλαν χρήματα και κτίστηκε το Καμπαναριό το 1855. Έκτισαν μεγάλα, αρχοντικά , τα καλύτερα της Μακεδονίας όπως γράφει και λέει ο αρχιτέκτονας καθηγητής του ΑΠΘ Μουτσόπουλος, μεταφέροντας στην Κοζάνη τον Πολιτισμό της Ευρώπης. Συνεπώς, οφείλουμε σεβασμό και τιμή στους προγόνους μας και τους ανήκει η κεντρική πλατεία της πόλης ονομαζόμενη « ΤΩΝ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΑΔΩΝ».
Επίσης να μεταφερθεί ο ορειχάλκινος Ανδριάντας του μακαριστού μητροπολίτη Ιωακείμ, που ήταν πνευματικός ηγέτης του ΕΛΑΣ στην Εθνική αντίσταση και να μεταφερθεί στον αύλειο χώρου του επισκοπείου, να τοποθετηθεί στο χώρο Κ.Χ. που ανήκει στο Δήμο, και να αντικρίζει το επισκοπείο, ο μεγάλος αυτός ιεράρχης και μητροπολίτης Κοζάνης, για να εμπνέονται οι μητροπολίτες. Το μνημόσυνο που τελείτε κάθε χρόνο για την εθνική αντίσταση, να τελείτε στον χώρο αυτόν και να κατατίθενται τα στεφάνια στην προτομή του.
Επίσης , οι δύο προτομές των Γεωργίου Λασσάνη και Γεωργίου Σακελλάριου, να μεταφερθούν στον κήπο του Δήμου στην πλατεία Συντάγματος, Προ τριάντα και πλέον ετών, το Δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του την 18ην Μαϊου του 1978 είχε παραχωρήσει χώρο στον κήπο αυτόν στο σύλλογο των εφέδρων αξιωματικών Κοζάνης και είχαν κατασκευάσει ένα μνημείο στη μνήμη των πεσόντων εφέδρων αξιωματικών στους αγώνες του Έθνους. Δεν γνωρίζω γιατί αφαιρέθηκε το μνημείο και από ποιούς . Ο χώρος είναι ο πλέον κατάλληλος να τοποθετηθούν πολλά αγάλματα Κοζανιτών αγωνιστών και να ονομαστεί ο Κήπος των αγωνιστών και πνευματικών ανθρώπων που δόξασαν την Κοζάνη. Θα είναι ένα μάθημα ιστορίας για όλους μας . Θα είναι ένας χώρος προσκυνήματος στους προγόνους μας του. Ο κήπος, ως πάρκο να έχει και διαδρόμους για να διέρχονται οι συμπολίτες και άλλοι άνθρωποι, όπως είναι τα αγάλματα στο μουσείο του Μακεδονικού αγώνα στο Μπούρινο. Και να τελούνται εκεί τα μνημόσυνα στις Εθνικές γιορτές . Έτσι, θα αποσυμφορηθεί το κέντρο και να δώσουμε άλλη μορφή στην πόλη, και όπως έγραφα παλαιότερα να αναδειχθεί ο δήμος σε Μητροπολιτικό Δήμο σύμφωνα με το Καποδιστριακό σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δεν γνωρίζω το σχέδιο της πλατείας, αλλά έχω τη γνώμη ότι μπορεί να γίνει στο πλάτωμα, δίπλα από το καμπαναριό, και μάλιστα στο μέσον αυτού, όπου υπήρχε παλιά μία είσοδος με δίφυλλη σιδερένια πόρτα και σκαλοπάτια που κατέβαινες στην Εκκλησία και να παραμείνουν από κάτω όπως είναι σήμερα τα γραφεία της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Στη φωτογραφία που δημοσιεύω φαίνεται η πόρτα και εκατέρωθεν αυτής μαγαζιά , δεξιά είναι το κατάστημα αποικιακών του Ανδροκλή Γκατζόφλια και αριστερά το φαρμακείο του Αστέριου Τέρπου, που είχε διατελέσει και δήμαρχος Κοζάνης τρεις φορές. Μετά από το φαρμακείο ήταν το ζαχαροπλαστείο του Φοίβου με το ευφάνταστο τίτλο τα «ΠΕΝΤΕ Φ», και έχει την εξής ερμηνεία « Φίλε, φέρει, φίλους, φάγε, και φύγε» τα γράφω αυτά για να θυμίσω στους παλιούς Κοζανίτες και να μαθαίνουν οι νέοι.
Δεν γνωρίζω αν το σχέδιο προβλέπει να γίνουν και ουρητήρια κάτωθεν της πλατείας, που είναι απαραίτητα και να πληρώνουν αυτοί που τα χρησιμοποιούν όπως γίνεται στις πολιτισμένες χώρες.
Τα όσα γράφω εδώ αφορούν πλέον τη νέο εκλεγείσα Δημοτική αρχή του Δήμου Κοζάνης και ως παρένθεση , λόγω μεγάλης εμπειρίας στα κοινά, θέλω να προσθέσω ότι το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος αναδεικνύονται και καταξιώνονται , όταν επιτελούν μεγάλα έργα στην πόλη, εμφορούμενοι από πνεύμα πολιτισμού και αισθητικής ευαισθησίας, με κοινωνική αναβάθμιση του λαού , που προσδίδουν στην πόλη μια αξιόλογη παρουσία, αντάξια της ιστορίας της και των παραδόσεων της .
Γιάννης Κορκάς