Έχουν περάσει οκτώ (8) χρόνια από την ημέρα που εκοιμήθη η γερόντισσα ηγουμένη Μαγδαληνή του Μοναστηριού Αναλήψεως Κοζάνης ( Παλιοκλήσι) μετά από 60 τόσα χρόνια που διακόνησε τη γνήσια Ορθόδοξη Θρησκεία, όπως την αποκαλούν οι ακολουθούντες το παλιό ημερολόγιο.
Την 23η Ιουλίου το 2006 , με το παλιό ημερολόγιο. 5η Αυγούστου με το ισχύον ημερολόγιο, είναι 13 ημέρες διαφορά. Εκοιμήθη η ηγουμένη Μαγδαληνή. Την προηγούμενη ημέρα ήταν η γιορτή της Αγίας Μαγδαληνής και την παραμονή αυτής τέλεσαν αγρυπνία . Προσέφερε τεράστιο έργο Εθνικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό, έχουμε γράψει για την προσφορά με λεπτομέρειες και συνεχίζεται το έργο από την νέα ηγουμένη Μαγδαληνή που φέρει το όνομά της, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τις παρακαταθήκες που άφησε η μακαριστή. Βοηθώντας στις οικογένειες των φτωχών και απόρων , και ακόμη συνδράμουν στα συσσίτια του Δήμου και σε άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς.
Η μακαριστή, άφησε και πνευματικό έργο , συγγράφοντας σε 12 τόμους μεγάλους τους Αγίους του Πόντου, από τον πόντο προέρχονται οι περισσότεροι Άγιοι της Ορθοδοξίας, και άλλους Αγίους και Αγίας σε αυτοτελή βιβλία. Να προσθέσω, ότι τους 12 τόμους των Αγίων έστειλε στην Αυστραλία στους συλλόγους Κοζανιτών (Ο ΛΑΣΣΑΝΗΣ) στη Μελβούρνη και στο Σύνδεϋ καθώς και στο Τορόντο του Καναδά , στον εκεί σύλλογο Κοζανιτών ( Ο ΛΑΣΣΑΝΗΣ).
Στο μοναστήρι έχω πάει πάρα πολλούς επισκέπτες Έλληνες και ξένους, που συναντήθηκαν με την μακαριστή και συζήτησαν εκφράζοντας άμα τον θαυμασμό τους για το θρησκευτικό και κοινωνικό έργο του μοναστηριού. Τελευταίος ήταν ο Καθηγητής πανεπιστημίων της Ζυρίχης , ιστορικός αναλυτής και πολυτάλαντος συγγραφέας Παύλος Τζερμάς, φίλος της Κοζάνης.
Επίσης και πολλές αθλητικές αποστολές στις Δεκαετίες 1980-1990. Όταν στην Κοζάνη τελούνταν ευρωπαϊκά και Βαλκανικά αθλητικά τουρνουά. Και με την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι τον Μάϊο του 1986, οργανώθηκε και τελέστηκε στην Κοζάνη το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Εθνικών ομάδων Νεανίδων του Βόλλεϋ, στο οποίο συμμετείχαν πέντε Εθνικές ομάδες από χώρες της Ευρώπης, καθώς και της Ελλάδος. Από το μοναστήρι υπήρξε μεγάλη συνδρομή.
Όταν επισκέπτεται κανείς τη Μονή της Αναλήψεως, όπου η ταπεινότητα και η σεμνότητα με την προσήλωση των μοναχών γυναικών στη Διακονία του Κυρίου, που είναι βίωμά τους καθώς και η ήρεμη ατμόσφαιρα του μοναστηριού, σου δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια όαση πνευματικής Ορθόδοξης ομορφιάς, προσλαμβάνοντας πάμπολλα συναισθήματα, ώστε να νιώθεις ένα αναβάπτισμα στα νάματα του Χριστιανισμού που σε ευαισθητοποιούν να απομακρύνεσαι από την ματαιοδοξία του έξω κόσμου και αυτών που διοικούν σε όλους τους τομείς, στη σημερινή απάνθρωπη εποχή.
Αποχωρώντας από το μοναστήρι νιώθεις την ψυχή σου να αγαλλιάζει .
Γιάννης Κορκάς