Κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα, BBQ sauce δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι. Αν και έχουμε συνηθίσει να τις αγοράζουμε συσκευασμένες από το σούπερ μάρκετ, αυτές οι σάλτσες γίνονται πολύ εύκολα και στο σπίτι.

Μέσα σε λίγα λεπτά, έχουμε έτοιμες χειροποίητες σως εξίσου νόστιμες με του εμπορίου, χωρίς χημικά πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης, με ελάχιστη έως καθόλου ζάχαρη.

Κέτσαπ

Χρόνος προετοιμασίας: 5΄ Βαθμός δυσκολίας:*

Υλικά για 500 γρ.

  • 300 γρ. πελτέ ντομάτας διπλής ή τριπλής συμπύκνωσης
  • 60 ml μηλόξιδο
  • 60 ml νερό
  • 1½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 80 ml σιρόπι αγαύης (ή ένα ήπιο ρευστό μέλι, π.χ., ανθόμελο)
  • 1 κ.γ. ψιλό αλάτι
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • Λίγο τσίλι σκόνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το τσίλι στον κάδο του πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο ομοιογενές μείγμα. Ανάλογα από το πόσο πικάντικη θέλουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε τσίλι και ανακατεύουμε.

Με τι ταιριάζει

Είναι σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό σε μπέργκερ και χοτ ντογκ. Μπαίνει σε μείγματα για μαρινάδες κρεάτων.

Μουστάρδα

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄  Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 1 βαζάκι

  • 50 γρ. σιναπόσπορο + 1-2 κ.γ. επιπλέον (προαιρετικά)
  • 50 γρ. σκόνη μουστάρδας
  • 3 κ.σ. μηλόξιδο
  • ¾ κ.γ. κουρκουμά σκόνη
  • 1½ κ.σ. ρευστό και ήπιο μέλι (ανθόμελο)
  • 120 ml νερό
  • 1-2 κ.γ. σιναπόσπορο (προαιρετικά)
  • 5 γρ. ψιλό αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα 50 γρ. σιναπόσπορου σε γουδί για να βγάλουν τα αρώματά τους και να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη μουστάρδας, τον κουρκουμά, το μέλι και το αλάτι. Χτυπώντας τα υλικά με σύρμα, προσθέτουμε σταδιακά το νερό. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 5 λεπτά.

Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε σταδιακά το ξίδι χτυπώντας πάλι με σύρμα. Αν θέλουμε να έχει κόκκους η μουστάρδα, ανακατεύουμε μέσα και τον υπόλοιπο σιναπόσπορο.

Αδειάζουμε τη μουστάρδα σε αποστειρωμένο βαζάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 ώρες, μέχρι να δέσει και να πήξει.

Με τι ταιριάζει

Έχει ευρεία χρήση στην κουζίνα, καθώς συνδυάζεται με πολλά φαγητά. Αναδεικνύει μοναδικά τα ψητά κρέατα και τις πατάτες φούρνου, αλλά συμμετέχει και σε σως για ψάρια. Μπαίνει σε μαρινάδες και ντρέσινγκ για σαλάτες, ενώ νοστιμίζει τα σάντουιτς με αλλαντικά.

Μαγιονέζα

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄  Βαθμός δυσκολίας: *