Στα 200 π.Χ.
«Ἀλέξανδρος Φιλίππου καὶ οἱ Ἕλληνες πλὴν Λακεδαιμονίων…»
-
Στα 200 π.Χ., στέκεται εκεί -στο μέσον των αιώνων- ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ως ένας Έλληνας από εκείνους, όπως τους αναφέρει τους “‘Αλεξανδρείς, Αντιοχείς, Σελευκείς, και τους πολυάριθμους επίλοιπους Έλληνες Αιγύπτου και Συρίας”!
-
Στέκεται εκεί με μνήμη, στοχασμό και συνείδηση αιώνων -και ομιλεί και λέγει στον αιώνα του ό,τι βλέπει…
-
Ο Κ. Π. Καβάφης, το 1931 -λίγο πριν φύγει για το αιώνιο ταξίδι του (στις 29 Απριλίου 1933), στην πιο μεστή στιγμή του πνευματικού του βίου αφήνει πίσω του αυτή τη Διαθήκη!
-
Να πω και τούτο: ο Καβάφης σε όλο του το ποιητικό έργο δεν χρησιμοποίησε άλλοτε έναν τέτοιο σωρίτη επιθέτων, μια τέτοια πλούσια συσσώρευση επιθετικών χαρακτηρισμών για να πλέξει εγκώμιο και να εξυψώσει επιτεύγματα (”θαυμάσια πανελλήνιαν εκστρατεία, την νικηφόρα, την περίλαμπρη, την περιλάλητη, την δοξασμένη ως άλλη δεν δοξάσθηκε καμιά, την απαράμιλλη”).
Αν μιλούμε, λοιπόν, για τούτον, τον μέγα Αλεξανδρινό, ας γνωρίζουμε αυτά -τουλάχιστον αυτά!
Κι ας πράττουμε κατάλληλα και ανάλογα για τον ”ελληνικό καινούργιο κόσμο, τον μέγα” και την ”Κοινήν Ελληνικήν Λαλιά”.
-
Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός έχει ένα ασυναγώνιστο πλεονέκτημα, ένα ακατανίκητο στοιχείο: τον Πολιτισμό, όπως αυτός καταγράφεται και αποτυπώνεται σε κάθε υλικό, πνευματικό, ανθρώπινο δημιούργημα σε κάθε γωνιά της Γης (δηλαδή, πολύ πέρα από την Ελληνική Επικράτεια).
-
Περιοδικο “ΔΙΑΥΛΟΣ”