Στα εγκαίνια του campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν προσκλήθηκαν οι άνθρωποι που συνέβαλαν στην ίδρυση του, είναι και πρώην συνάδελφοι τους στο Α.Π.Θ., όπως ο πρώην πρύτανης του Α.Π.Θ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρώην αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, που είχε την πρωτοβουλία ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Άννα Διαμαντοπούλου, υφυπουργός τότε του Υπουργείου Βιομηχανίας, ο επί σειρά ετών δήμαρχος Κοζάνης Πάρης Κουκουλόπουλος και ο πρώην νομάρχης Κοζάνης Πασχάλη Μητλιάγκας. Είναι η «ομάδα της Κοζάνης», όπως τους ονομάζει η Ολυμπία Γκίμπα στο βιβλίο της. Μεταφέρω τι γράφει στο βιβλίο της «Το Βέλος του Χρόνου» για την ίδρυση του Πανεπιστημίου:
«Συγχρόνως με την ανάληψη των νέων καθηκόντων ήρθε στα χέρια μου ένα αίτημα για δημιουργία ενός νέου πανεπιστημιακού τμήματος, στο πλαίσιο της διερεύνησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του ΕΠΕΑΕΚ (επιχειρησιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης), και οδηγήθηκα στη σκέψη ότι ήταν ευκαιρία να αποκτήσει και η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κοζάνη, τα δικά της πανεπιστημιακά τμήματα, με τη συνεργασία της βουλευτού Άννας Διαμαντοπούλου, του Νομάρχη Κοζάνης Πασχάλη Μητλιάγκα και του Δημάρχου Πάρη Κουκουλόπουλο.
Στο πανεπιστήμιο αναφέρεται και στο βιβλίο της «Μια γυναίκα θυμάται» (σελ.140-143): «Την άλλη ημέρα τηλεφώνησα σε ορισμένα πρόσωπα-κλειδιά στην Κοζάνη, στον δήμαρχο Πάρη Κουκουλόπουλο, στον νομάρχη Πασχάλη Μητλιάγκα και στη βουλευτή Άννα Διαμαντοπούλου. Όλοι τους ενθουσιάστηκαν με την ιδέα μου. Έκτοτε ανταλλάξαμε πολλά τηλεφωνήματα και κάναμε πολλές παρασκευαστικές συναντήσεις. Συνδεθήκαμε στενά οι τέσσερίς μας, έτσι όπως συνδέονται μεταξύ τους οι πραγματικοί Κοζανίτες, όταν φροντίζουν για το καλό του τόπου τους, και αυτοαποκαλούμασταν η “ομάδα της Κοζάνης”.
Αποφασίσαμε να επισκεφθούμε τον πρύτανη ένας-ένας χωριστά. Ο πρύτανης αμέσως αγκάλιασε και υποστήριξε θερμά την ιδέα. Η Άννα ανέλαβε να πείσει την κεντρική εξουσία στην Αθήνα. Ο Πάρης μαζί με τον Πασχάλη ετοίμασαν και υπέβαλαν έναν ιδιαίτερα προσεγμένο και εμπεριστατωμένο φάκελο παρουσίασης της πόλης και της περιοχής της Κοζάνης προς το Α.Π.Θ. καθώς και την πρότασή τους για την πλήρη οικονομική στήριξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Α.Π.Θ. στην Κοζάνη. Το τμήμα Μηχανικών διαχείρισης ενεργειακών πόρων και το τμήμα Μηχανικών ασφάλειας διασφάλισης ποιότητας. Η σύγκλητος του Α.Π.Θ. υποστήριξε τη δημιουργία των δύο τμημάτων και, επιπρόσθετα, πρότεινε την ίδρυση ενός νέου ξεχωριστού Πανεπιστημίου, με τον τίτλο «Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας», που θα περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά τμήματα της Κοζάνης και της Φλώρινας. Η έναρξη λειτουργίας των τμημάτων του πανεπιστημίου έγινε τον Σεπτέμβριο του 1999 και τα επίσημα εγκαίνια στην Κοζάνη έγιναν στις 10.10.1999. Δημοσιεύω φωτογραφία των εγκαινίων Είναι ο πρύτανης του Α.Π.Θ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, η αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. Ολυμπία Γκίμπα, που είχε την πρωτοβουλία ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Διονύσης Κλάδης.
Μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ορίστηκε πρύτανης ο Χρήστος Μασαλάς, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ηπείρου, Διακεκριμένος επιστήμονας, που βοήθησε πάρα πολύ το Πανεπιστήμιο στα πρώτα του βήματα. Και με την εμπειρία του πρώην πρύτανη εδραιώθηκε το πανεπιστήμιο και αναπτύχθηκε, δημιουργώντας και άλλα τμήματα. Είχαμε γνωριστεί. Ώστε σήμερα να εγκαινιάζεται η πανεπιστημιούπολη με σύγχρονα κτίρια που να καλύπτει όλες τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, σε χώρο πλέον δικό του».
Συνεχίζει να γράφει η κ. Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη στο βιβλίο «Το Βέλος του Χρόνου», αναφερόμενη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: «Την ημέρα του εορτασμού των τριών Ιεραρχών το 2004, στη γιορτή των γραμμάτων ήμουν το τιμώμενο πρόσωπο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η καθηγήτρια Ίσις-Ελένη Κωνσταντινίδου μίλησε για το έργο μου, ο πρύτανης Χρήστος Μασαλάς μου προσέφερε εκ μέρους του πανεπιστημίου για την προσφορά μου σε αυτό ένα διακοσμητικό ασημένιο πιάτο με χαραγμένο κείμενο-αφιέρωση στην πίσω επιφάνειά του, και εγώ τους ευχαρίστησα θερμά για την τιμή που μου έκαναν στην αντιφώνησή μου που ακολούθησε». Επίσης, γράφει στη σελ. 217 του βιβλίου της: «Η Ιατρική σχολή μου απένειμε με επαίνους, τον Νοέμβριο του 2007, τον τίτλο της ομότιμης καθηγήτριας της σχολής».
Δεν γνωρίζουμε αν προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα εγκαίνια ο πρώην πρύτανης Χρήστος Μασαλάς. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχουν προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο οι δήμαρχοι των πόλεων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο Δήμος Κοζάνης, όπως γνωρίζω, δεν έστειλε προσκλήσεις στους ανθρώπους που συνέβαλαν στη ίδρυση του πανεπιστημίου με έδρα την Κοζάνη, τελείως αδικαιολόγητα, δείχνοντας αδιαφορία και περιφρόνηση στους άξιους Κοζανίτες. Να επισημάνω, επίσης, ότι ο Δήμος Κοζάνης δεν έχει τιμήσει την κυρία Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη για την πρωτοβουλία ίδρυσης πανεπιστημίου στην πόλη μας. Υπάρχουν όμως και άλλες προσωπικότητες που δεν έχουν τιμηθεί από τον Δήμο Κοζάνης για την προσφορά τους στην πόλη. Θα τους παρουσιάσω σε επόμενο κείμενο.