Ο Γιάννης Διδίλης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1921, Μουσικός σπούδασε στο Ωδείο Κοζάνης και Θεσσαλονίκης καθώς και στην Εθνική σχολή Μουσικής του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνθέτης ενορχηστρωτής, μαέστρος, έπαιζε σαντούρι, ακορντεόν και πιάνο. Το 1950-58 έκανε δική του ορχήστρα, συνεργαζόμενος με την Μπελίντα και τον Ρουχωτά και έγραφε μουσική σε στίχους του Γιώργο Οικονομίδη. Η μουσική του παιδεία ήταν καθαρά κλασσική και μάλιστα υψηλού επιπέδου.
Συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη και χάρη στο Διδίλη παίχτηκε το Κάντο Χενεράλ. Στο Παρίσι το 1971 επί τρίμηνο δούλεψε σκληρά πάνω στο Κάντο Χενεράλ και η πρώτη παρουσίαση έγινε στο Παρίσι ενώπιον του Πάμπλο Νερούντα. Το 1963 συνεργάστηκε με την Νάνα Μούσχουρη, στη συνέχεια έγινε συνεργάτης μόνιμος του Μίκη
Θεοδωράκη. Το 1966 βρίσκεται στη Γερμανία επικεφαλής της Ορχήστρας του Θεοδωράκη, μαζί του η Μαρία Φαραντούρη και άλλοι τραγουδιστές. Δικοί του είναι οι τραγουδιστές Γιάννης Πουλόπουλος και Αντώνης Καλογιάννης. Το 1967 διαλύεται η ορχήστρα . Ο Θεοδωράκης είναι κρατούμενος και ο Διδίλης δουλεύει τη μουσική για τη «Ρωμιοσύνη» και τα «Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και ολοκληρώνει το έργο σε μικρό χρονικό διάστημα . Κατά τη διάρκεια της χούντας εργάζεται σε πλακιώτη μπουάτ και παρουσιάζει τα τραγούδια της «Ρωμιοσύνης». Διώχθηκε από τη χούντα. Τον Φεβρουάριο του 1972 πεθαίνει τραγουδώντας τη «Ρωμιοσύνη» μαζί με τον Αντ. Καλογιάννη και τους συνεργάτες του.
Ο Διδίλης αγωνίστηκε και μόχθησε για την Ελληνική μουσική, το ελαφρό και λαϊκό τραγούδι. Τίμησε την Κοζάνη ως διακεκριμένος μουσικός πανελλήνια και Ευρωπαϊκά. Η Κοζάνη τι έκανε για τον Διδίλη; Τα στοιχεία που γράφω και άλλα πολλά μου έδωσε προ ετών ο Γιώργος Ρούση Δαδαμόγιας, φίλος της οικογένειας του Διδίλη. Η οικογένεια Διδίλη έχει μεγάλη παρουσία στην Κοζάνη και πολλά μέλη έχουν ασχοληθεί με τη μουσική.
Τον αείμνηστο Γιάννη Διδίλη έχω συμπεριλάβει στη μελέτη που έκανα και αφορούσε τα Κοζανιτόπουλα που γεννήθηκαν από το 1920 μέχρι το 1932, σε μια δύσκολη περίοδο και τα οποία σπούδασαν. Βρήκα 144 κορίτσια και αγόρια επιστήμονες όλων των ειδών της επιστήμης, της πολιτικής και των τεχνών. Περιγράφω αναλυτικά για τον καθένα μαζί και φωτογραφία, πολύ δύσκολη δουλεία, τους περισσοτέρους τους γνώριζα. Βρίσκονται μερικοί εν ζωή άγοντες το 94 έτος και πάνω.
Η μελέτη αυτή έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ του συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ».
Γιάννης Κορκάς