Συνέδριο για την Καινοτομία και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα διοργάνωσε το ΥΜΑΘ στην Κοζάνη
Διοργανώθηκε με επιτυχία το πρώτο συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα στην πόλη της Κοζάνης. Με την ευγενική χορηγία του Επιμελητηρίου Κοζάνης, η εκδήλωση αποδείχθηκε ένας πολύτιμος χώρος διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών για το μέλλον της κοινωνικής οικονομίας.Με την παρουσίαση 14 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) από τη Δυτική Μακεδονία και τις ενθουσιώδεις εισηγήσεις οκτώ ομιλητών, το συνέδριο προσέφερε βαθύτερη κατανόηση σχετικά με τη δημιουργία, το νομικό πλαίσιο, και τις οικονομικές προϋποθέσεις των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Παράλληλα, οι εισηγήσεις ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν αυτές οι επιχειρήσεις στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.
Η παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, αποτέλεσε μια έμπνευση για όλους τους παρευρισκομένους. Με έμφαση στην ανάγκη για ευκαιρίες που δίνονται σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, και οι άνθρωποι με αναπηρία, η κυρία Ζαχαράκη ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως μέσο για την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας και της ισότητας ευκαιριών.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θόδωρος Θεοδουλίδης, επισήμανε τη σπουδαιότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών ως κρίσιμου τομέα για την κοινωνική ανάπτυξη. Συμπλήρωσε ότι, ειδικά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, αυτές οι επιχειρήσεις ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προωθούν την οικονομική ανάπτυξη μέσω καινοτόμων πρακτικών.
Η συμβολή του κ. Γιώργου Αμανατίδη αποδείχθηκε εξίσου σημαντική, εστιάζοντας στην ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών πρωτοβουλιών μέσω της δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Ανέδειξε τον τρίτο τομέα της οικονομίας ως έναν πηγαίο δημιουργό θέσεων εργασίας και προώθησης της τοπικής ανάπτυξης.
Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων που δεν αποβλέπουν μόνο στο κέρδος, αλλά και στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Με έμφαση στην ανάγκη για συμπεριληπτική ανάπτυξη, προσέφερε μια οραματική προοπτική για μια κοινωνία όπου κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και να ευδοκιμεί.
Με βάση τις ενδελεχείς συζητήσεις και τις εμπνευσμένες προτάσεις που προέκυψαν από το συνέδριο, είναι πλέον καθήκον μας να μετατρέψουμε τις ιδέες σε δράση. Με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου, των κρατικών φορέων και των τοπικών κοινοτήτων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η καινοτομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα θα ανθίζουν, προωθώντας την αειφορία και την κοινωνική δικαιοσύνη.