Η έκθεση του ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύει τη σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσον αφορά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Με ποσοστό που ξεπερνά το 26%, οι Έλληνες που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Ειδικά οι νέοι και η παιδική ηλικία διακρίνονται για την υψηλή ευπάθειά τους, καθώς το 28,1% των παιδιών κάτω των 17 ετών βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία.
Η έκθεση επίσης επισημαίνει ότι οι περιφέρειες της Κρήτης, της Ήπειρου, του Νοτίου Αιγαίου, της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας σε σύγκριση με το συνολικό επίπεδο της χώρας, ενώ στις υπόλοιπες επτά (7) Περιφέρειες (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά) τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα.
Ωστόσο, η εικόνα είναι ακόμα πιο ανησυχητική όταν λαμβάνονται υπόψη οι πληθυσμιακές ομάδες που συχνά παραμελούνται σε τέτοιες μελέτες, όπως οι άστεγοι και οι παράνομοι μετανάστες, καθώς η κατάστασή τους υποβαθμίζει περαιτέρω τα αποτελέσματα.
Τέλος, οι προβλέψεις για το μέλλον είναι σκοτεινές, καθώς το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας αναμένεται να αυξηθεί για τους νέους που έχουν ολοκληρώσει μόνο τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής τους. Αυτό επισημαίνει την ανάγκη για συντονισμένες δράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και της κοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης.