Απονομή Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “ OUR DAILY BREAD AS A PART OF CULTURAL HERITAGE, WELL-BEING AND SUSTAINABILITY”
Η Εθνική Επιτροπή υποστήριξης του eTwinning απένειμε Εθνική Ετικέτα Ποιότητας στις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “ OUR DAILY BREAD AS A PART OF CULTURAL HERITAGE, WELL-BEING AND SUSTAINABILITY”, με ελληνική μετάφραση: “Το καθημερινό μας ψωμί, ως μέρος πολιτιστικής κληρονομιάς, ευεξίας και βιωσιμότητας. Η Εθνική Ετικέτα Ποιότητας αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης των ποιοτικών δράσεων και προϋποθέσεων που πληροί το συγκεκριμένο έργο. Σ’ αυτό συνέβαλαν πρωτίστως οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν με χαρά και μεράκι.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος ήταν η Καλελή Ζωή ΠΕ02 ΕΑΕ, Χατζηγιαννάκη Ευαγγελία ΠΕ02 ΕΑΕ, Καραθανάση Στυλιανή ΠΕ88.01 και Αρσένη Αρετή ΠΕ88.02. Στο πρόγραμμα υλοποιήθηκαν συνεργατικές δράσεις με σχολεία της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και της Ελλάδας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είχε ως θεματικό πυρήνα, το ψωμί και την παραγωγή του, ξεκινώντας από την πρώτη ύλη. Παράλληλα, προωθήθηκε η συμβολική του αξία, ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των ανθρώπων, της θρησκείας, του λαϊκού πολιτισμού, της τέχνης, καθώς και της αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας. Για το λόγο αυτό, το έργο δε θα μπορούσε παρά να είναι διεπιστημονικό και να έχει διαπολιτισμική προοπτική. Οι μαθητές και οι μαθήτριες επικεντρωθήκαν στην παραγωγή του ψωμιού μέσα από το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείται. Συγχρόνως, έγινε αναφορά στα τρόφιμα μηδενικών χιλιομέτρων, την ποιότητά τους και κατ’ επέκταση στην ευημερία, τη βιωσιμότητα και το σεβασμό του περιβάλλοντος.
Μέσα από διασκεδαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν τη σημασία του ψωμιού ως τοπικού προϊόντος, προϊόντος πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως στοιχείου απαραίτητου για την προώθηση της σωματικής υγείας και της ευεξίας. Παράλληλα, έμαθαν στρατηγικές εξοικονόμησης νερού και κατανόησαν πώς τα υλικά για την παρασκευή ψωμιού μπορούν να αποτελέσουν βασικό υλικό για τη δημιουργία όμορφων έργων τέχνης και νόστιμων συνταγών. Επίσης, μέσω του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ανέπτυξαν δεξιότητες παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, απέκτησαν δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού και δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας με σχολεία εταίρους. Το σημαντικότερο όλων όμως, αποτελεί ότι ανέπτυξαν την ευρωπαϊκή συνείδηση του ενεργού πολίτη, ο οποίος υιοθετεί υπεύθυνη στάση απέναντι στους συνανθρώπους του και με τις δράσεις του συμβάλλει σ’ ένα βιώσιμο κόσμο και ένα αειφόρο περιβάλλον.

Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κοζάνης









