Στομαχικό, το ρακόμελο της Κοζάνης
1 lit τσίπουρο (εάν το θελουμε πιο δυνατό αυξάνουμε την ποσότητα) ελαφρύ χωρίς γλυκάνισο ( ή 1/2 lit για πιο ελαφρύ. λικέρ)
4 ξύλα κανέλας μεγάλα
5 κομματάκια τζίτζερ
3 gr μακρύκοκκο πιπέρι ( σπόροι μορίνγκα )
3 gr κακουλέ σε κάψες
5 gr γαρυφαλάκια
2 μοσχοκάρυδα
15 gr κόλιαντρο σπυρί
3 – 4 κλωστές κρόκου Κοζάνης
1 & 1/2 ποτ. νερό
1 ποτ ζάχαρη
1 κ σ μέλι ( θολώνει λίγο αλλά δίνει υπέροχη γεύση )
Σπάω τα ξύλα κανέλες , το τζίτζερ , τις κάψες κακουλέ και το μοσχοκάρυδο
Δένω τα μπαχαρικά σε τούλι.
Βράζω σε χαμηλή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά για 10 – 15 λεπτά.
Λίγο πριν το τέλος ρίχνω και το μέλι ώστε να ομογενοποιηθεί.
Τραβώ από τη φωτιά και ρίχνω το τσίπουρο.
Σκεπάζω καλά με το καπάκι και αφήνω να κρυώσει.
Ανοίγω το καπάκι με προσοχή να πέσουν οι υγροποιημένοι ατμοί στο μίγμα.
Σουρώνω με διπλό τούλι ή διπλωμένη γάζα στο μπουκάλι και το θεραπευτικό λικέρ είναι έτοιμο.
Παπαβασιλείου Βίκα Θεοδώρα