Συγκίνηση δέος και ιστορικές στιγμές από το έπος του 40 κυριάρχησαν στην εκδήλωση τιμής για τις εναπομείνασες Γυναίκες της Πίνδου που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
13 γυναίκες από την περιοχή του Βοΐου τιμήθηκαν για την προσφορά τον ηρωισμό το θάρρος και την αυτοθυσία που επέδειξαν κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου κουβαλώντας στην πλάτη τους πολεμοφόδια στην πρώτη γραμμή της μάχης για να βοηθήσουν τον στρατό.
Ιδιαίτερα συγκινητικές οι στιγμές την ώρα που η Αρετή Βούγια από τον Πεντάλοφο Βοΐου 102 χρονών σήμερα θυμάται και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα έζησε μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες εκείνες τις μέρες του πολέμου. 82 χρόνια μετά και μιλά με το ίδιο πάθος που την διακατείχε και τότε 20 χρονών κορίτσι που αψηφώντας τον κίνδυνο αγωνίστηκε για να ναι η Ελλάδα λεύτερη. Θυμάται την στιγμή που έβρεξε τα χείλη του στρατηγού Κωσταντίνου Δαβάκη που λαβωμένος έφτασε με τους στρατιώτες του στο χωριό της.
Οι κυρίες Σοφία Χρυσοστομίδου και Σοφία Μουρούζη μικρότερες σε ηλικία τότε, θυμούνται και περιγράφουν πως μερόνυχτα οι γυναίκες στο Λευκάδι στην Μόρφη στην Βροντή στο Τσοτύλι έπλεκαν ακατάπαυστα ζεστά ρούχα κάλτσες φανέλες για να τα μεταφέρουν στους Έλληνες στρατιώτες που δίναν την μάχη στα βουνά της Πίνδου.
Στην αυτοθυσία των γυναικών, το θάρρος που επέδειξαν και την σημαντική συμβολή τους στον έπος του 40 στάθηκαν οι ομιλητές Αλέξανδρος Μπακαΐμης και ο Μουράτογλου, Διευθυντής του Λυκείου Πενταλόφου.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας που έδωσαν οι Γυναίκες της Πίνδου στο έπος τού ’40, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, άξιο μίμησης όλων των επόμενων γενεών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος τόσο της εκδήλωσης τιμής αλλά και είναι να αναδειχτούν άγνωστες πτυχές του αγώνα και της συμμετοχής των κατοίκων της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και ένα χρέος οφειλόμενο στις εναπομείνασες γυναίκες που συνέβαλαν στον εθνικό αγώνα.
Τις πλακέτες παρέλαβαν εκτός από τις ηλικιωμένες γυναίκες που παραβρέθηκαν, τα παιδιά και τα εγγόνια τους γεμάτοι περηφάνεια. Από την πλευρά του και ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής μίλησε για το θάρρος την αυτοθυσία και την δύναμη ψυχής των γυναικών υπογραμμίζοντας ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα οι Βοϊάτισσες γυναίκες της Πίνδου και κυρίως του Πενταλόφου.
Τιμητική πλακέτα παρέλαβαν η Αρετή Βούγια 102 ετών σήμερα, η Φωτεινή Σιμοπούλου, η Παναγιώτα Ξενοπούλου, η Παναγιώτα Παπαστεργίου, η Σοφία Χρυσοστομίδου η Ευμορφία Παπαθωμά η Σοφία Μουρούζη, η Σοφία Παναγιωτίδου, η Νικολέτα Ιορδάνου, η Αγγελική Χατζηζήση, Χαρίση Σαΐτα, Σιαλαμάνη Ευσταθία και η Αργυροπούλου Κοκκαλιάρη Χρυσούλα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων υπέρ των κεκοιμημένων Ηρώων του 1940, στο μνημείο της Γυναίκας της Πίνδου στην είσοδο του Πενταλόφου κ Απαγγελία του Εθνικού ύμνου.
Δέσποινα Αμαραντίδου