Μεταξύ άλλων τονίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας υγειονομικού χάρτη στην περιοχή που θα δημιουργήσει ένα επαρκές υγειονομικό σύστημα για την περιοχή μας.
Ο υγειονομικός χάρτης αντιπροσωπεύει το βασικό εργαλείο για τον προγραμματισμό και την άσκηση της εθνικής πολιτικής υγείας. Αποτελεί έναν μηχανισμό διαρκούς συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων, αναφορικά με το επίπεδο υγείας, τη νοσηρότητα και τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, τη μέτρηση των αναγκών σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού κλπ.
Αναλύοντας τα στοιχεία αυτά, αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες σε πρωτοβάθμιες και νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και σε υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, διευκολύνεται η χάραξη της εθνικής πολιτικής υγείας και η λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Ο υγειονομικός χάρτης εκπονείται τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, επιτρέποντας τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση της πολιτικής υγείας σε όλη τη χώρα, τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης.
Η δημιουργία του συγκεκριμένου χάρτη, όπως επισήμανε ο κ. Τσεβεκίδης, μπορεί να πραγματοποιηθεί από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και αρμοδίων σε θέματα υγείας.
Αναγκαία προϋπόθεση, κατά τον κ. Τσεβεκίδη, είναι η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ύπαρξη συγκεκριμένης και επιστημονικά καταρτισμένης πολιτικής σε θέματα υγείας που θα αναβαθμίσει την πρωτοβάθμια υγεία στην περιοχή, που όπως επισήμανε, είναι μη επαρκής στην περιφέρειά μας.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως ο κ. Τσεβεκίδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής μας, το οποίο πιστεύει πως θα λυθεί πολύ δύσκολα .