Σύκο γλυκό κουταλιού
Καθαρίζουμε τα σύκα (κόβουμε το κοτσάνι και την κορυφή).
Τα βράζουμε τρία νερά.
Στο πρώτο νερό βάζουμε ένα μικρό κομμάτι (σαν στραγάλι) γαλαζόπετρα και τα βράζουμε για δυο λεπτά. Το ξεπλένουμε καλά.
Στο δεύτερο νερό τα βράζουμε 4-5 λεπτά και στο τρίτο τ’ αφήνουμε μέχρι να βράσουν (τσιμπάμε με οδοντογλυφίδα τα σύκα ένα ένα και εάν πέσουν από αυτήν είναι έτοιμα – εδώ θέλει υπομονή).
Αφού κρυώσουν τα στύβουμε προσεχτικά ένα ένα. Θα δείχνουν ότι έχουν τσαλακωθεί, αλλά δεν μας ενοχλεί αυτό.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Για κάθε 20 κομμάτια βάζουμε ένα κιλό ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό, βανίλια και λίγο ξινό και μια κουταλιά γλυκόζη. Μόλις αρχίσει το βράσιμο ρίχνουμε τα σύκα τα οποία αρχίζουν να φουσκώνουν.
Μόλις φουσκώσουν ρίχνουμε την γλυκόζη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ελέγχουμε το σιρόπι και όταν είναι σωστό το αποσύρουμε από τη φωτιά (βάζουμε μια σταγόνα στο νύχι μας, εάν σταθεί στο νύχι και εφόσον το γυρίσουμε ανάποδα, είναι έτοιμο).
Κουνάμε την κατσαρόλα σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα σύκα να καθίσουν μέσα στο σιρόπι.
Αφήνουμε όλη τη νύκτα να βγάλουν τα υγρά τους.
Το πρωί ελέγχουμε το σιρόπι και εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και τα βράζουμε για 1-2 λεπτά. Αν δούμε ότι το σιρόπι είναι έτοιμο δεν χρειάζεται ξαναβράσιμο.