Πίνδος και κτηνοτροφία είναι έννοιες αλληλένδετες στο μυαλό όλων μας και η εικόνα ενός τόπου με πλούσια βοσκοτόπια που για τους νομάδες βοσκούς με τα κοπάδια τους είναι κυριολεκτικά το δεύτερο σπίτι τους, έρχεται αυτόματα στα μάτια μας δοκιμάζοντας τα μοναδικά τυροκομικά της χώρας μας. Μικρά και μεγάλα χωριά στους πρόποδες και τις πλαγιές του ορεινού όγκου της Πίνδου έχουν ως γνωστό παράδοση αιώνων στην κτηνοτροφία.

Ποιοτικό αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, αγνό βούτυρο και μια μεγάλη ποικιλία μοναδικών σε γεύση τυροκομικών, παράγονται αποκλειστικά από φυλές ζώων που εκτρέφονται στις περιοχές γύρω από τη μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας κι από ανθρώπους με βαθιά σύνδεση με τα ζώα τους και τη φύση. Μια από τις περιοχές αυτές είναι αναμφισβήτητα τα Γρεβενά, από τις ορεινότερες της χώρας μας, με ένα μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου Βορείας Πίνδου και της Βάλια Κάλντα, τα απέραντα δάση και τα ορμητικά ποτάμια, να τους δίνουν μοναδικό χαρακτήρα. Εκεί, η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων αποτελεί πυρήνα της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και μεγάλες ή μικρότερες φάρμες και στάνες τροφοδοτούν με το γάλα που συλλέγεται καθημερινά, κάτω από πολύ δύσκολες συχνά συνθήκες, τα γρεβενιώτικα τυροκομεία.