Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024

Τα φώτα στη Δυτική Μακεδονία σβήνουν: Η εκκωφαντική σιωπή της Περιφερειακής Αρχής

0 comment 7 minutes read

Ο ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ της Περιφέρειάς μας, που συζητήθηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ για το Τόπο ΟΝΟΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ, και μόνο έτσι μπορούν να υλοποιηθούν.

Έτσι για παράδειγμα, το 1999 όταν συζητιόνταν το αντίστοιχο χωροταξικό, ο Δήμος Κοζάνης έδωσε μάχη για να ονοματισθεί ως κλάδος του Διευρωπαϊκού Άξονα Χ, όλος ο κάθετος Άξονας από τη Νίκη μέχρι τη Λάρισα, να προβλεφθεί η διέλευση του Φυσικού Αερίου και από τη Δυτική Μακεδονία και η Αιανή να ονοματισθεί πόλος πολιτισμού στο τρίγωνο Δίο- Βεργίνα – Αιανή.

Έτσι μόνο ανοίγει ο δρόμος, των εγκρίσεων σκοπιμότητάς των μεγάλων έργων, των αδειοδοτήσεών τους, και κυρίως της χρηματοδότησής τους από πόρους πέρα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα, δηλαδή από πόρους του Ταμείου Συνοχής, των τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων και απευθείας της ΕΕ.

Έτσι μπόρεσε και χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής ο Κάθετος Άξονας, έτσι περνάει από τη Δυτική Μακεδονία σήμερα ο αγωγός Φυσικού Αερίου και έτσι έγινε επώνυμος προορισμός η Αιανή και χρηματοδοτήθηκε ο Αρχαιολογικός της Χώρος και το Μουσείο.

Για τον τόπο μας που είδε τον παραγόμενο πλούτο του, το ΑΕΠ δηλαδή, να κατρακυλάει από το 103% του μέσου όρου του ΑΕΠ της ΕΕ το 1999, στο 86,3% το 2012 και στο 62% το 2013 και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 30%, η συζήτηση αυτή είναι ακόμη ποιο κρίσιμη.

Το Χωροταξικό Σχέδιο πρέπει να δείχνει το δρόμο για να βγει ο τόπος μας από την ύφεση.

Πρέπει να πείθει, ότι αν εφαρμοσθεί, η τοπική οικονομία θα ανακάμψει και θα μειωθεί η ανεργία .

Δυστυχώς ένα τόσο σοβαρό κείμενο, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, αντιμετωπίσθηκε με απίστευτη η προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας και γνώσης από την Περιφερειακή Αρχή.

Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο Περιφερειάρχης, ότι ο άξονας «Λάρισα –Κοζάνη – Πτολεμαΐδα- Φλώρινα – Νίκη» είναι τμήμα του Διευρωπαϊκού άξονα Χ;;;

Είναι δυνατόν να λείπει από το κείμενο ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Επαναπόδοσης της ΓΗΣ στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας;

Είναι δυνατόν να μην ονοματίζεται το μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα της Περιφέρειας, που είναι το χαμηλό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων, και να μην ονοματίζονται τα μεγάλα αρδευτικά και το ήδη ενταγμένο στο πακέτο Γιούνκερ, έργο της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου;

Είναι δυνατόν να μη γίνεται αναφορά για την ανάγκη ενός Νέου σύγχρονου Περιφερειακού Νοσοκομείου;

Είναι δυνατόν να μην αναφέρεται το πλαίσιο περαιτέρω ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας ικανού να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και όχι μόνο;;;

Δυστυχώς.

Το Σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, μέσα από τις σοβαρές ελλείψεις και αστοχίες, οδηγούν σ΄ένα συμπέρασμα: ΕΑΝ ΟΣΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ … ΣΑΝ ΚΑΡΠΟΥΖΙ.

Και αυτό γιατί πέρα και πάνω από όλα τα άλλα ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ: το θέμα της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Άσχετα από την άποψη που έχει κανείς για τον λιγνίτη , είναι ηλίου φαεινότερο ότι καμιά τοπική οικονομία δεν μπορεί μέσα σε επτά χρόνια, να αλλάξει τόσο δραστικά το παραγωγικό της μοντέλο και να υποκαταστήσει το 70% του πλούτου της που σήμερα προέρχεται αποκλειστικά (άμεσα ή έμμεσα) από την Ενέργεια.

Μαγικοί τρόποι για να αναπτύξεις το δυναμικό αλλά ισχνό 6,% του Αγροτικού Τομέα, και το ~ 20 % του δευτερογενή και του τριτογενή που δεν εξαρτώνται από την Ενέργεια, σε 80% δεν υπάρχουν..

Η περιοχή χρειάζεται χρόνο.

Χρειάζεται τουλάχιστον ένα ορίζοντα 15ετίας, για να γίνουν επενδύσεις και να αναπτυχθούν οι νέοι Πυλώνες για την Ανάπτυξή της.

Διαφορετικά τα φώτα θα σβήσουν στον τόπο μας.

Η εισήγηση του ΥΠΕΚΑ και η Εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής Στο ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, δυστυχώς ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΦΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ και σε αυτό ο συνδυασμός μας ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ:

Η περιοχή μας ήδη σήμερα δε μονοπωλεί το τομέα της Ενέργειας, καθώς από την εγκατεστημένη ισχύ της Χώρας που ανέρχεται σε 17.000 MW (συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις των ιδιωτών, φυσικό αέριο, ΑΠΕ κλπ), και με τη ζήτηση να είναι στα 6500 MW , η Δυτική Μακεδονία παράγει μόλις ~3.500 MW (~54% της ζήτησης).

Για να παραμείνουμε στον Ενεργειακό Χάρτη της Χώρας, πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον αυτά τα 3500 MW.

Όμως από το ενεργειακό μας λεκανοπέδιο στα επόμενα επτά χρόνια θα χαθούν:

ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (550 MW, κλείνει 31/12/2015)

και ο ΑΗΣ Καρδιάς (1.212 MW, οι δύο μονάδες αποσύρονται το 2019 και σταματάει οριστικά το 2022),

ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΑΗΣ Καρδιάς αφαιρούν μέσα σε επτά χρόνια 1760 ΜW από τη περιοχή.

Στην Εισήγηση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι «την Περίοδο 2010-2020 θα τεθούν σε λειτουργία…., οι λιγνιτικές μονάδες (Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ, ισχύος 1.050 MW)…… Επιπλέον, θα ενταχθούν μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9.200MW περίπου….. την περίοδο αυτή, δεν προβλέπεται να εγκατασταθεί καμία νέα λιγνιτική μονάδα, ενώ λόγω των αποσύρσεων παλαιών μονάδων η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς θα μειωθεί κατά 22%.»
Σε παρέμβασή της η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι «.….Η Μονάδα Μελίτη ΙΙ δεν είναι υπό κατασκευή και δεν προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία την περίοδο 2010-2020…» χωρίς να διευκρινίζει αν τεθεί ποτέ σε λειτουργία, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την κατασκευή και της Μελίτης ΙΙ

Σε όλο το κείμενο δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε Μονάδα που θα αντικαταστήσει τον ΑΗΣ Καρδιάς!

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός Υπουργείου και ΔΕΗ, οδηγεί τον Λιγνίτη σταδιακά σε κατάργηση.

Ο πυλώνας της ενέργειας πλέει τα λοίσθια ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΚΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Η Περιφέρεια ως Ενεργειακό Κέντρο υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο καθώς στην εισήγηση του ΥΠΕΚΑ, η Δυτική Μακεδονία δεν είναι στις τρεις πρώτες Περιφέρειες παροχής Φυσικού Αερίου, σε πρώτη φάση, χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την μετέπειτα φάση …«….Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της η ΔΕΠΑ προγραμματίζει τη σύσταση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σε μετέπειτα φάση των ΕΠΑ Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου….»

Το Φυσικό Αέριο σε συμπαραγωγή με τον λιγνίτη, θα μπορούσε να ενισχύσει τον τομέα της Ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία για άλλα 30 χρόνια

Και ενώ Υπουργείο και ΔΕΗ μας σβήνουν με γρήγορους ρυθμούς από τον χάρτη της Ενέργειας, ο κος Καρυπίδης δείχνει ότι ΤΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΞΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΕΩΣ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ.

Στην εισήγησή της η Περιφερειακή Αρχή κάνει γενικόλογες αναφορές περί ενεργειακού κέντρου αλλά δεν αξιώνει καμία απαίτηση να ονοματισθεί η Μονάδα που θα υποκαταστήσει τον ΑΗΣ Καρδιάς, για να κρατήσει η Περιφέρειά μας, το σημερινό έστω και μειωμένο μερίδιο, στην παραγωγή Ενέργειας.

Ακόμη χειρότερα δεν υπάρχει καμία απαίτηση για να είναι η Δυτική Μακεδονία στην πρώτη τριάδα Περιφερειών για παροχή Φυσικού Αερίου

Ο κος Καρυπίδης ή δεν έχει αντιληφθεί ή αδυνατεί να κατανοήσει τον Αρμαγεδώνα που έρχεται στην Περιφέρεια.

Γι αυτό λοιπόν το πάγωμα των μετεγκαταστάσεων, που αν έτσι έχουν τα πράγματα είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν.

Για αυτό και η καθυστέρηση προκήρυξης νέων προσλήψεων. Η ΔΕΗ θα καλύψει τα κενά με εσωτερική κινητικότητα για να μην πάει σε απολύσεις. Γιατί πολύ απλά είναι σε φάση αποχώρησης από τη Δυτική Μακεδονία και όχι σε φάση επενδύσεων.

Για αυτό ενώ ο κος Παναγιωτάκης, ανακοίνωσε εδώ στη Κοζάνη, ότι δεν γνωρίζει τίποτε για Αγ. Δημήτριο VI, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΙΟ Ο ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΛΑΒΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΥΜΑ κος Καρυπίδης.

Στην ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ δεν είδαμε ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ, την ΕΠΑΝΑΠΟΔΟΣΗ ΕΔΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Της ΔΕΗ, ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

Από την πλευρά μας ζητήσαμε

1ο Να περιγραφεί το Σχέδιο Ανάπτυξης του Ενεργειακού Τομέα ΚΑΙ Να προστεθεί ότι ο λιγνίτης θα στηριχθεί ως εθνική πηγή ενέργειας

2Ο Να υπάρξει σαφές ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ VI, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ και ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΔΕΗ.

3ο να υπάρξει σαφής αναφορά για την Επαναπόδοση των Εδαφών

4ο Να ενσωματωθεί η Δυτική Μακεδονία στις περιοχές της πρώτης φάσης για παροχή Φυσικού Αερίου και να συνδεθεί με την προοπτική της Συμπαραγωγής Ενέργειας

Τα επιπρόσθετα βασικά κενά που κάθε ένα από αυτά παρασύρει στο γκρεμό εκτός από την Ενέργεια και τους υπόλοιπους εν δυνάμει Πυλώνες Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, ζητήθηκε επίσης να συμπεριληφθούν στο Σχέδιο (βλ. αναλυτικό κείμενο εισήγησης)

Τα παραπάνω έχουν αναλυθεί από τον συνδυασμό της ΕΛΠΙΔΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητήθηκε να ενσωματωθούν στο τελικό Σχέδιο πριν πάει για ψήφιση στη Βουλή.

Αιωρείται όμως ένα ερώτημα που αφορά στην ¨…γαργάρα¨ και στην ξαφνική αφωνία, της Περιφερειακής Αρχής για τα μείζονα που αφορούν τον τόπο μας στον τομέα της Ενέργειας και όχι μόνο.

Γι αυτό περιμένουμε εξηγήσεις από τον κο Καρυπίδη.

Εκτός και αν έτσι κάπως γίνεται η αρχή για να «τελειώνει» με το Κοζανίτικο Κράτος και την Περιφέρεια συνολικά.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00