Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα Πιροσκί της κας Βιολέττας. Γράφει η Παπαβασιλείου-Βίκα Θεοδώρα

0 comment 2 minutes read

Βγαίνουν περίπου 30 πιροσκί
Υλικά:
Για ανάπιασμα μαγιάς
–> 250 ml νερό 38ο – 40ο C
–> 1 &1/2 φακ. μαγιά σε σκόνη διαλυμένη στο νερό
–> 2 κ γλ ζάχαρη
–> 1 φλ τσ. από το αλεύρι της συνταγής
για το ζύμωμα ( σε μπολ κοσκινίζουμε )
–> 500 gr αλεύρι μπλε ή κόκκινη φαρίνα
( κρατούμε ένα φλυτζάνι από το αλεύρι )
–> 1 & 1/2 κ γλ αλάτι στο αλεύρι
* αναπιάνουμε τη μαγιά και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένη και με ταψάκι κάτω από το μπολ .
* αδειάζουμε το μίγμα της μαγιάς στο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε . Η ζύμη είναι μαλακιά (σχεδόν κολλάει στο χέρι ) αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά, σκεπασμένη σε μέρος ζεστό.
( μου περίσσεψαν 60 gr από το αλεύρι στο φλυτζάνι )
* προσθέτουμε τμηματικά το σπορέλαιο
1 φλ καφ σπορέλαιο ή 50 ml
* ζυμώνουμε πάλι μέχρι να το τραβήξει και την αφήνουμε για
λίγο σκεπασμένη, μέχρι να ετοιμάσουμε τις πατάτες της
γέμισης ( στην αρχή γίνεται λίγο πλιάτς η ζύμη αλλά
συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει αφράτη και μαλακιά,
κολλάει όμως στα χέρια )
* με λαδωμένα χέρια ή βρεγμένα , κόβουμε ζύμη σε βάρος
30 – 35 gr και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδωμένη
λαδόκολλα
* βάζουμε στην παλάμη μας ένα κομμάτι από τη ζύμη και με
λαδωμένα χέρια το ανοίγουμε και το γεμίζουμε με μίγμα
πατάτας. Τραβάμε τη ζύμη από τα πλάγια και κλείνουμε
από επάνω, πιέζοντας τη ζύμη ανάμεσα στα δάχτυλά μας,
για να κλείσει και να πάρει το σχήμα βαρκούλας
* τα τηγανίζουμε σε πολύ σπορέλαιο και τα γυρίζουμε
( ή τα ψήνουμε στους 160ο C στον αέρα για 25 – 30 λεπτά )
* τα βγάζουμε σε πιατέλα , πάνω σε χαρτί κουζίνας
Γέμιση πατάτας για τα πιροσκί
( η γέμιση να είναι κρύα όταν τα γεμίζουμε )
–> 3 πατάτες
–> 1 νεροκρέμμυδο μεγάλο
–> 1/3 ματσάκι άνηθο ( μόνο τα φύλλα )
* βράζουμε τρείς πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
σε μικρούς κύβους, σε νερό με 1 κ γλ αλάτι και μετά
τις στραγγίζουμε
* ψιλοκόβουμε ένα νεροκρέμμυδο και το σοτάρουμε σε
ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο ( όχι κα πάρει χρώμα )
* προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε, συμπληρώνουμε,
δοκιμάζοντας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε
* συμπληρώνουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και αφήνουμε το
μίγμα να κρυώσει ( καλύτερα να είναι από το ψυγείο όταν
θα γεμίζουμε τη ζύμη )

καλή επιτυχία

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00