437
Τα Πιροσκί της κας Βιολέττας
Τελευταία τα ψήνω σε λαδόκολλα
βγαίνουν περίπου 30 πιροσκί
υλικά:
για ανάπιασμα μαγιάς
–> 250 ml νερό 38ο – 40ο C
–> 1 &1/2 φακ. μαγιά σε σκόνη διαλυμένη στο νερό
–> 2 κ γλ ζάχαρη
–> 1 φλ τσ. από το αλεύρι της συνταγής
για το ζύμωμα ( σε μπολ κοσκινίζουμε )
–> 500 gr αλεύρι μπλε
( κρατούμε ένα φλυτζάνι από το αλεύρι )
50 ml σπορελαιο
–> 1 & 1/2 κ γλ αλάτι στο αλεύρι
* αναπιάνουμε τη μαγιά και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένη και με ταψάκι κάτω από το μπολ .
* αδειάζουμε το μίγμα της μαγιάς στο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε . Η ζύμη είναι μαλακιά (σχεδόν κολλάει στο χέρι ) αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά, σκεπασμένη σε μέρος ζεστό.
( μου περίσσεψαν 60 gr από το αλεύρι στο φλυτζάνι )
* προσθέτουμε τμηματικά το σπορέλαιο
1 φλ καφ σπορέλαιο ή 50 ml
* ζυμώνουμε πάλι μέχρι να το τραβήξει και την αφήνουμε για
λίγο σκεπασμένη, μέχρι να ετοιμάσουμε τις πατάτες της
γέμισης ( στην αρχή γίνεται λίγο πλιάτς η ζύμη αλλά
συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει αφράτη και μαλακιά,
κολλάει όμως στα χέρια )
* με λαδωμένα χέρια ή βρεγμένα , κόβουμε ζύμη σε βάρος
35 – 40 gr και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδωμένη
λαδόκολλα
* βάζουμε στην παλάμη μας ένα κομμάτι από τη ζύμη και με
λαδωμένα χέρια το ανοίγουμε και το γεμίζουμε με μίγμα
πατάτας. Τραβάμε τη ζύμη από τα πλάγια και κλείνουμε
από επάνω, πιέζοντας τη ζύμη ανάμεσα στα δάχτυλά μας,
για να κλείσει και να πάρει το σχήμα βαρκούλας
* τα τηγανίζουμε σε πολύ σπορέλαιο και τα γυρίζουμε
ή
τα ψήνουμε στους 175 ο C στον αέρα για 20-25 λεπτά
* τα βγάζουμε σε πιατέλα , πάνω σε χαρτί κουζίνας
Γέμιση πατάτας για τα πιροσκί
( η γέμιση να είναι κρύα όταν τα γεμίζουμε )
–> 3 πατάτες
–> 1 νεροκρέμμυδο μεγάλο
–> 1/3 ματσάκι άνηθο ( μόνο τα φύλλα )
* βράζουμε τρεις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
σε μικρούς κύβους, σε νερό με 1 κ γλ αλάτι και μετά
τις στραγγίζουμε
* ψιλοκόβουμε ένα νεροκρέμμυδο και το σοτάρουμε σε
ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο ( όχι κα πάρει χρώμα )
* προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε, συμπληρώνουμε,
δοκιμάζοντας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε
* συμπληρώνουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και αφήνουμε το
μείγμα να κρυώσει (καλύτερα να είναι από το ψυγείο όταν
θα γεμίζουμε τη ζύμη)
Παπαβασιλείου-Βίκα Θεοδώρα