Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Τα θρεπτικά φρούτα του φθινοπώρου (Γράφει η Σωτηρία Κεσόγλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)

0 comment 2 minutes read

 

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, η φύση μας προσφέρει διαφορετική ποικιλία φρούτων.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα θρεπτικά φρούτα του φθινοπώρου, τη θρεπτική τους αξία και μερικούς νόστιμους τρόπους για να τα καταναλώσουμε!

Μήλο:

Ένα μήλο μετρίου μεγέθους αποδίδει στον οργανισμό μας περίπου 65 θερμίδες. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη A, βιταμίνης C, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή!

Αν το απόγευμα αναζητάτε κάτι «γλυκό», πλύνετε καλά ένα μήλο, κόψτε το σε κομμάτια χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα του και πασπαλίστε το με λίγο μέλι και κανέλα. Άλλωστε, «ένα μήλο την ημέρα»…

Ακτινίδιο:

Ένα μέτριο ακτινίδιο περιέχει περίπου 60 θερμίδες, ενώ παράλληλα σας εφοδιάζει με σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι. Περιέχει επίσης κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η λουτεΐνη. Επιπλέον, τα μικρά μαύρα σποράκια που «κρύβονται» στο εσωτερικό του περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς.

Προσθέστε κομματάκια ακτινίδιου μαζί με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης σε ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Όχι μόνο θα σας χορτάσει, αλλά και θα σας ανακουφίσει από τυχόν φούσκωμα και συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Μπανάνα:

Μία μεγάλη μπανάνα περιέχει περίπου 120 θερμίδες, με άλλα λόγια ισοδυναμεί με δύο φρούτα μεσαίου μεγέθους. Μία μέτρια μπανάνα μπορεί να αποδίδει ελαφρώς υψηλότερες θερμίδες από κάποιο άλλο μέτριο φρούτο, όμως δεν παύει να περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, το κάλιο που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην απομάκρυνση του νατρίου από το σώμα μας και οι φυτικές ίνες. Συνεπώς, η μπανάνα είναι μία καλή επιλογή ενδιάμεσου γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φτιάξτε ένα νόστιμο smoothie με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και μπανάνα.

Πορτοκάλι:

Η θερμιδική αξία του πορτοκαλιού ανά τεμάχιο δεν ξεπερνά τις 60 θερμίδες. Είναι η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C, ωστόσο περιέχει επίσης κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Καταναλώνεται ωμό, σε χυμό και χρησιμοποιείται συχνά στη ζαχαροπλαστική!

Φτιάξτε φυσικό χυμό πορτοκάλι και προσθέστε λίγα δημητριακά ολικής άλεσης. Τα δημητριακά αποτελούν καλή πηγή φυτικού σιδήρου και η βιταμίνη C του πορτοκαλιού θα ενισχύσει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Ρόδι:

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, ταννίνες, ανθοκυανίνες), βιταμίνη Α, C, E και φυλλικό οξύ, ενώ ½ φλιτζάνι καθαρισμένο ρόδι δεν μας δίνει περισσότερες από 80 θερμίδες.

 

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00