Οι εργασίες και δη οι ακαδημαϊκές εργασίες, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Αν διανύεις την πρώτη σου χρονιά στο πανεπιστήμιο, είναι πολύ πιθανό οι εργασίες να είναι ένα κομμάτι που σε δυσκολεύει. Και δεν είναι καθόλου παράξενο, καθώς, η αλήθεια είναι, πως δεν μας διδάσκει κανείς πώς πρέπει να κάνουμε σωστές εργασίες. Απλώς κάπως τα ανακαλύπτουμε όλα στην πορεία. Εδώ θα συζητήσουμε λίγο το συγκεκριμένο θέμα.
Πώς να κάνεις καλύτερες εργασίες: 3 απλοί τρόποι
1. Διάλεξε ένα θέμα που σε εμπνέει
Ειδικά αν πρόκειται να κάνεις μια μεγάλη εργασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο, είναι σημαντικό να διαλέξεις ένα θέμα που σε εμπνέει, στην περίπτωση που ο καθηγητής σου σας έχει δώσει διάφορες επιλογές. Επίλεξε κάτι το οποίο θα σε ωθήσει να κάνεις έρευνα και το οποίο θα κρατήσει το ενδιαφέρον σου αμείωτο. Μην ξεχνάς πως το κεντρικό ερώτημα της εργασίας σου πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένο. Μην επιλέξεις να αναλύσεις κάτι πολύ γενικό, διότι τότε θα δυσκολευτείς, θα μπερδευτείς με τις πολλές θεωρίες και στο τέλος δεν θα έχεις καταλήξει και κάπου ουσιαστικά.
2. Φτιάξε ένα διάγραμμα πρώτα
Μια εργασία είναι λίγο σαν μια ιστορία. Χρειάζεται να έχει αρχή, μέση και τέλος. Οπότε, προμηθεύσου ένα σημειωματάριο https://flexbook.gr/el/5-simiomatario και δημιούργησε ένα διάγραμμα για την εργασία σου. Σημείωσε το κεντρικό σου ερώτημα, τις ιδέες που θέλεις να αναπτύξεις γύρω από αυτό, τη βιβλιογραφία για τις θεωρίες που θα χρησιμοποιήσεις, την εισαγωγή, την ανάλυση, τον επίλογο κ.ο.κ. Θα προτείναμε να χρησιμοποιήσεις ένα σημειωματάριο χωρίς γραμμές, προκειμένου να μπορείς να τραβήξεις τις δικές σου και να σχεδιάσεις το πλάνο σου όπως το θέλεις μέσα στις σελίδες του. Επίσης, μην ξεχάσεις να προμηθευτείς και ένα ημερολόγιο https://flexbook.gr/el/6-imerologio για να τηρείς τα deadlines που έχεις θέσει.
3. Άνοιξε το λεξικό
Θα χρειαστεί σίγουρα και πρέπει να ανοίξεις το λεξικό. Ή την Google! Το θέμα είναι να χρησιμοποιήσεις τις κατάλληλες λέξεις στην εργασία σου. Αν θέλεις να πείσεις κάποιον με τα επιχειρήματά σου σε ακαδημαϊκό επίπεδο, το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να συμβαδίζει με αυτό το επίπεδο. Φυσικά, δεν πρέπει να το παρακάνεις. Το πολύ επίσημο λεξιλόγιο δεν καθιστά αυτόματα μια εργασία καλή. Αλλά ο λόγος σου σίγουρα δεν πρέπει να είναι πολύ καθημερινός. Και, το πιο σημαντικό: Να γνωρίζεις πάντα ποιο είναι το νόημα της εκάστοτε λέξης που χρησιμοποιείς. Αν δεν είσαι σίγουρος/η ποιο είναι αυτό, απλώς απόφυγε να την χρησιμοποιήσεις.
Κάνε καλή έρευνα και μην φοβάσαι να επεκτείνεις τα επιχειρήματά σου. Το ζητούμενο είναι να αναλύσεις εσύ τα δεδομένα! Και μην ξεχνάς ότι ο καθηγητής σου είναι εκεί για να σε βοηθήσει. Σίγουρα θα μπορεί να σε καθοδηγήσει σε έναν βαθμό.