Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τούς καταδίκασε σε φυλάκιση 30 μηνών για υπεξαίρεση κειμηλίων μεγάλης αξίας και ηθική αυτουργία στην πράξη για όσα χάθηκαν από εκκλησία της Αγγίστας Σερρών
Ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου και στον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης οι οποίοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για υπεξαίρεση κειμηλίων από τον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου Αγγίστας Σερρών. Οι δύο ιερωμένοι καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό παρ’ ότι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, μέσω των συνηγόρων τους που τους εκπροσώπησαν, ισχυριζόμενοι ότι τα κειμήλια είχαν αφαιρεθεί για συντήρηση και επιστράφηκαν άμεσα. Διαπιστώθηκε όμως ότι δεν ήταν τα ίδια. Πρωτόδικα τους είχε επιβληθεί φυλάκιση 4 ετών, προς 5 ευρώ την ημέρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Η απουσία των εκκλησιαστικών κειμηλίων είχε γίνει αντιληπτή από έναν κάτοικο της Αγγίστας που είχε φωτογραφίσει το 2008 τα κειμήλια στο πλαίσιο διατριβής που έκανε. Ειδοποίησε τους υπευθύνους ότι έλειπε ένας Σταυρός, ένα δισκοπότηρο και άλλα κειμήλια που χρονολογούνταν προ του 1830. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες των εξαφανισμένων κειμηλίων είχαν δημοσιευτεί και στην εφημερίδα των Σερρών «Ελεύθερο Βήμα». Η αποκάλυψη προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή και ύστερα από έρευνα της ασφάλειας κατηγορούμενοι κατέστησαν για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση ο Μητροπολίτης και ως φυσικοί αυτουργοί ο Πρωτοσύγκελος και ο ιερέας. Ο τελευταίος αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό.
Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι πως τα κειμήλια, παραδόξως, βρέθηκαν λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τον περασμένο Ιανουάριο. Με το σκεπτικό του εντοπισμού τους το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και είχε αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης, όμως και τώρα τους έκρινε ενόχους.
ΚΟΖΑΝΗ: Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης που έπεσε στους «ιερωμένους» αυτούς, της μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου και του πρωτοσύγκελου για «υπεξαίρεση κειμηλίων μεγάλης αξίας…»!
Μια υπόθεση που μας θυμίζει εν πολλοίς τα γεγονότα που συνέβησαν προ 8 ετών περίπου στο Κληματάκι Γρεβενών (εκκλησία Αγίου Γεωργίου) και λίγο αργότερα την αφαίρεση του χρυσοποίκιλτου επιταφίου του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης, του 1632, απ’ όπου ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης τον αφαίρεσε, εν αγνοία της αρχαιολογικής υπηρεσίας Κοζάνης (ως όφειλε)!
Στην πρώτη περίπτωση και κατόπιν έντονων αντιδράσεων όλων των κατοίκων του Κληματακίου για την αυθαίρετη και ύποπτη ενέργεια του μητροπολίτη Γρεβενών για αφαίρεση των ιερών κειμηλίων (ασημένιο ευαγγέλιο, ασημένιο δισκοπότηρο και θυμιατό που έφεραν οι πρόσφυγες κάτοικοι από την Κωνσταντινούπολη μετά τον ξεριζωμό), πάλι χωρίς πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης και εν αγνοία όλων!
Βέβαια οι ανωτέρω μητροπολίτες δεν υπεξαίρεσαν τα ιερά κειμήλια για «ιδιοποίησή τους…), αλλά οι ενέργειές τους πασιφανώς ανίερες και κολάσιμες, προκαλούν δε το περί δικαίου, και ιεροσύνης αίσθημα της κοινής γνώμης!
Όταν ο μητροπολίτης Γρεβενών, μετά την θύελλα αντιδράσεων των κατοίκων του χωριού Κληματάκι, εδώ και 8 περίπου χρόνια περίπου να κρατάει αυτή η υπόθεση, παρουσίασε τα «συντηρηθέντα» ιερά κειμήλια, οι κάτοικοι, οι γεροντότεροι όπως θυμούνται καλύτερα, ισχυρίστηκαν και επέμεναν πως δεν είναι τα αυθεντικά!! Και αντ’ αυτού ο μητροπολίτης ξιφούλκησε εναντίον τους και αντί άμυνας και δικαιολόγησης των πεπραγμένων, συμπεριφερόμενος εκδικητικά και τιμωρητικά, εξαπέλυσε μηνύσεις και αγωγές, στους τρεις επιτρόπους της εκκλησιαστικής επιτροπής του Αγίου Γεωργίου Κληματακίου (οι οποίοι αθωώθηκαν πανηγυρικά από το δικαστήριο των Γρεβενών) και στους 5 εκπροσώπους των κατοίκων (η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί στο εφετείο Δυτ. Μακεδονίας στις 19 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, καθόσον πρωτόδικα κρίθηκαν ένοχοι για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντία, 2 προς ένα)!
Στο εφετείο, αναμένεται η αθώωσή τους, εκτιμούμε βάσιμα, καθότι οι εφέτες δικαστές διαθέτουν τόσο την εμπειρία όσο και τη γνώση και θα αποδώσουν δικαιοσύνη!
Όσο για την περίπτωση του επιταφίου θρήνου του Αγίου Νικολάου Κοζάνης, «συντηρημένος πια…» τοποθετήθηκε στο μητροπολιτικό κειμηλιαρχείο και όχι στην φυσική του θέση, εκεί που υπήρχε πριν, στον Άγιο Νικόλαο Κοζάνης!!
Ο καθένας λοιπόν με την ιδέα και την γνώμη του…